Franc Kangler in Andrej Fištravec se bosta pomerila v drugem krogu. Foto: BoBo
Franc Kangler in Andrej Fištravec se bosta pomerila v drugem krogu. Foto: BoBo
Zoran Janković
Zoran Jankovič je, kot kaže, močno premagal vse druge kandidate. Foto: BoBo
Boris Popovič
Kot kaže, bo Popovič z listama Koper je naš in Slovenija za vedno imel absolutno, čeprav ne tudi dvotretjinske večine v občinskem svetu. Foto: BoBo
Kako so volivci zadovoljni z izidi lokalnih volitev
V Slovenj Gradcu ostaja župan Čas
V Kranju v 2. krogu: Triler in Bogataj
Ptuj: Župan Čelan v boj s podjetnikom Senčarjem
Popovič dobil podporo volivcev
V Murski Soboti aktualni župan v boj z nekdanjim prvim kriminalistom
V Novem mestu bo napet 2. krog
Peter Bossman v 2. krog z nekdanjim sodelavcem
Fištravec in Kangler se bosta znova pomerila
Kdo bo vodil slovenske občine?

Županska tekma je v Ljubljani, kot kaže, odločena, saj je glede na vzporedne volitve premočno zmagal Zoran Jankovič. V Mariboru sta se v drugi krog uvrstila Andrej Fištravec in Franc Kangler. V Kopru so volivci znova izbrali starega župana Borisa Popoviča, tudi v Celju bo še naprej županoval Bojan Šrot, v Slovenj Gradcu Andrej Čas, v Velenju Bojan Kontič. Na Ptuju je najbolj napeto, saj sta zdajšnji župan Štefan Čelan in Miran Senčar tako rekoč izenačena. V Novi Gorici se bo z županom Matejem Arčonom znova pomeril mladi Luka Manojlović.


Kaj so povedali v prvih odzivih?

Maribor ...
"Maribor potrebuje očiščenje, kot se šika, po demokratični poti," je izide vzporednih volitev komentiral Andrej Fištravec, ki v drugem krogu pričakuje "normalno kampanjo" brez "pritlehnih udarcev". Kaj pravi na to, da se bo pomeril s Kanglerjem, ki so ga odnesli protesti? "V Mariboru je zelo težka situacija. Ljudje potrebujejo preprost govor in to je rezultat tega," je komentiral izide.

"Takrat je bilo v meni toliko demokracije in politične modrosti, da sem odstopil, in to prostovoljno. Verjetno sem eden redkih ali pa edini župan, ki je to storil," pa je v prvem komentarju dejal Franc Kangler. Kangler zdaj "ponuja roko mestu" in bi rad nadaljeval tisto, kar so v preteklosti v Mariboru že postorili. Glede kazenskih ovadb pravi, da mu je bila storjena krivica in da je "prepričan, da je nedolžen".

Kandidat Anton Kranjc, ki je (bil) kandidat SMC-ja, je po objavi izidov vzporednih volitev dejal, da je že v soboto "dal odstopno izjavo predsedniku SMC-ja, ker ne želi škoditi stranki". To so potrdili tudi v stranki. Kranjca so namreč v petek na laž postavili novinarji, ki so razkrili, da je bil zaradi zlorabe položaja obsojen na pogojno kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. To je javnosti zamolčal. Kranjc je po zaprtju volišč izpostavil, da je njegova kazen neznatna v primerjavi s tem, kar visi nad kandidatoma v drugem krogu. "Medijska gonja in linč sta učinkovala," meni.

Ljubljana ...
Zoran Jankovič je prepričan, da je zmagal, ker se "delo ceni". Ljubljančani in Ljubljančanke so po njegovih besedah opazili vse projekte, ki jih je opravil v prejšnjem mandatu, in verjamejo tudi v tiste, ki so napovedani v prihodnosti. Vesel je tudi, da se je dobro odrezala tudi njegova lista, saj je za dobro delo v mestnem svetu to nujno.

Gre za sanje, ki jih je skušal prinesti na državno raven, česar pa državljani niso hoteli, je Jankovič komentiral razliko med neuspehom na parlamentarnih in uspehom na lokalnih volitvah.

Damjan Damjanovič je Jankoviću čestital za "konkretno zmago" in dejal, da upa, da "ljudje ne bodo več tarnali", ampak da bodo zadovoljni s tem, kar imajo. Kljub porazu je z izidom zadovoljen, saj, kot je dejal, nikoli ne bo mogel imeti "takšne mašinerije", kot jo ima za sabo Janković. Namignil je še, da njegova politična pot še ni končana. Zdaj se vrača v Slovensko filharmonijo.


Koper ...
V Kopru bo, kot kažejo predčasne volitve, župan ostal Boris Popovič. Poleg tega, da je zadovoljen, je še dejal, da ni bilo preprosto, saj je bila kampanja "nizkotna", poleg tega "že eno leto hodi na sodišče", bil pa je tudi obsojen. "Obsodila me je sodnica, ki je najboljša prijateljica moje županske protikandidatke." Dodal je še, da ni dokazov, da bi kar koli delal sporno.

Murska Sobota ...
Drugi krog bo tudi v Mestni občini Murska Sobota. Dozdajšnji župan Anton Štihec, ki vodi pred Aleksandrom Jevškom, je dejal, da je izid zanj uspeh in da je na drugi krog računal, "saj je pri devetih kandidatih težko pričakovati 50 odstotkov glasov". Dodal je, da bo v drugem krogu nastopil "s konkretnimi projekti, ne z obljubami".

Zadovoljen je Aleksander Jevšek, ki je dejal, da se bo njegov štab v drugem krogu skušal še bolj povezati in se bo pogovarjal tudi s kandidati, ki se niso uvrstili v drugi krog. Murski Soboti pa bo med drugim "povrnil nasmeh".

Celje ...
V Celju je po delnih neuradnih izidih lokalnih volitev že petič po vrsti zmagal aktualni župan Bojan Šrot iz SLS-a. Šrot, ki bo tudi v novem mandatu občino vodil kot nepoklicni župan, je za STA povedal, da je pričakoval dober izid, saj je s svojo ekipo delal dobro. "Bilo je tudi nekaj negativne kampanje, ampak volivci tega tako ali tako ne nagradijo," je še dejal Šrot. V novem mandatu napoveduje nove projekte.

Novo mesto ...
V Novem mestu se bosta v drugem krogu volitev pomerila Milena Kramar Zupan in Gregor Macedoni. Zupan Kramarjeva je dejala, da je zadovoljna in da verjame, da so volivci v njej prepoznali nekoga, ki je že pokazal rezultate. Vesela je "mavrične podpore", saj so jo podprle različne stranke.

Zadovoljen je tudi Gregor Macedoni, ki je prepričan, da so "ljudje prepoznali potrebo po spremembah".

Kranj ...
V Kranju se bosta v drugem krogu pomerila Mohor Bogataj in Boštjan Trilar. Bogataj, ki se poteguje za svoj četrti mandat, je poudaril, da si občani očitno želijo, da gre pozitiven trend v Kranju naprej. Prepričan je, da ljudje poznajo njegovo delo in da bodo v drugem krogu glasovali zanj. Trilarja pa veseli, da se je veliko volivcev odločilo, da si želijo sprememb na bolje.
"Čestitam pa tudi Branku Grimsu in stranki SDS, ker jim je uspelo spraviti svojega kandidata v drugi krog. Zdaj so maske padle in točno vemo, da SDS podpira Bogataja," je še dodal Trilar. Bogataj je po poročanju STA-ja na to odgovoril, da je Trilar v predvolilni kampanji že marsikaj tolmačil napačno. Dodal je, da sta mu uradno podporo dala Stranka za napredek krajevnih skupnosti in SLS. "Si pa želim podporo vseh strank, ki si želijo dobro za Kranj." Kje bo Trilar iskal podporo pred drugim krogom, za zdaj še ni znano. Je pa načelo njegove liste Več za Kranj tudi več sodelovanja.

Slovenj Gradec ...
Mestno občino Slovenj Gradec bo še naprej vodil dosedanji župan Andrej Čas. Njegov edini protikandidat je bil Matjaž Zanoškar. Čas pravi, da bo nadaljeval delo, ki ga je začel spomladi 2012, ko je zmagal na nadomestnih županskih volitvah.

Velenje ...
V Velenju pa bo še naprej županoval Bojan Kontič. Po delnih neuradnih izidih (preštetih je 86 odstotkov glasov) je dobil dobrih 68 odstotkov glasov. Sledi Anton De Costa z 12,8 odstotka glasov.

Ptuj ...
Izjemna izenačenost zaznamuje župansko tekmo na Ptuju. Štefan Čelan in Miran Senčar sta prepričala približno enako število volivk in volivcev, razlika naj bi bila le en glas, poroča radijski dopisnik Danijel Poslek.

Pričakovano je takšnega izida bolj vesel Miran Senčar: "Zame to ni presenečenje, opravil sem pogovore z občani in podjetji, začutil sem, da si želijo sprememb. V 2. krogu bomo morali odpreti problematiko na Ptuju in tukaj se bo pokazala razlika med mojo vizijo in vizijo zdajšnjega župana."

Štefan Čelan je napovedal zmago v prvem krogu, očitno se je uštel, zdaj pa bo še en mandat skušal pridobiti čez 14 dni. In kako on vidi izide današnjega glasovanja? "Brez optimizma ni uspeha. Res pa je, da pri devetih kandidatih je bilo težko pričakovati zmago v 1. krogu. Navajen sem volitve dobivati v 2. krogu. Moje načelo je, da če ljudem ne moreš pomagati, jim ne škoduj. Poskušal bom povedati, kaj lahko naredim za občane. Ne bom dajal nizkih udarcev, kot sem jih bil deležen sam."

Čelanova in Senčarjeva lista sta zbrali tudi približno enako število glasov na listah za svetniška mesta, glede na vse skupaj pa se nam na Ptuju obeta izjemno zanimivih 14 dni, še poroča Danijel Poslek.

Nova Gorica ...
V Mestni občini Nova Gorica sta se med devetimi kandidati za župana v drugi krog prebila dosedanji župan Matej Arčon in mladi podjetnik Luka Manojlović. Matej Arčon želi po poročanju STA-ja tudi v prihodnjem mandatu nadaljevati velike projekte, ki so jih v občini že začeli. "Z izidi sem zadovoljen, zahvalil bi se volivcem za veliko zaupanje, ki je pokazatelj tega, kar smo naredili v preteklih štirih letih, in mi daje navdih tudi za naprej," pravi.

Luka Manojlović pa je za STA povedal, da je zanje kot novince "tak izid zagotovo prijetno presenečenje". Prepričan je, da so bili za dober izid volitev odločilni trdo delo celotne ekipe, zastavljeni program liste in verjetno tudi to, da sam že več kot desetletje dela v lokalni skupnosti.

Piran ...
Gašpar Gašpar Mišič, kandidat za župana Ankarana, je povedal, da je zadovoljen z visoko volilno udeležbo, da je imel dobro kampanjo in da je deloval povezovalno, je za MMC poročala novinarka Eugenija Carl. Po prvih neuradnih izidih drugega kroga ne bo, saj naj bi Gregor Strmčnik dobil 67,9 odstotka glasov. Strmšnik je za Televizijo Slovenija povedal, da tega izida ne doživlja kot zmage, saj to ni bila tekma in nihče Ankarana ni ne dobil ne izgubil. Obljubil je, da bodo odgovorno delali še naprej. Gašpar Mišič je Strmčniku čestital in dejal, da je z izidom kljub vsemu zadovoljen, saj bo, kot kaže, v mestnem svetu deloval kot svetnik.

Ankaran ...
Sebastjan Jeretič
, ki je kandidiral v Piranu, za novinarje ni dajal izjav, ker so "v kampanji podpirali kriminalce". Njegov protikandidat Peter Bossman pa računa na zmago v 2. krogu. Bossman je še dejal, da si bo prizadeval za razvoj in je prepričan, da se bodo glasovi iz prvega kroga prelili k njemu, je še poročala Carlova.

Kako so volivci zadovoljni z izidi lokalnih volitev
V Slovenj Gradcu ostaja župan Čas
V Kranju v 2. krogu: Triler in Bogataj
Ptuj: Župan Čelan v boj s podjetnikom Senčarjem
Popovič dobil podporo volivcev
V Murski Soboti aktualni župan v boj z nekdanjim prvim kriminalistom
V Novem mestu bo napet 2. krog
Peter Bossman v 2. krog z nekdanjim sodelavcem
Fištravec in Kangler se bosta znova pomerila
Kdo bo vodil slovenske občine?