Ljubljanski župan Zoran Janković se je odzval na kazenske ovadbe. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković se je odzval na kazenske ovadbe. Foto: BoBo
Zoran Janković zavrača očitke v ovadbah NPU-ja

"Ovadbi mi očitata, da sem napeljeval Energetiko k odločitvi za nakup prostorov. Tega nisem počel. Energetika je samostojen poslovni subjekt, ki se je za ta nakup odločila," je dejal Janković. Na drugi očitek ovadbe, ki mu očita pranje denarja, je Janković dejal, da gre za posojili, ki ju je Grep podal Bazi Dante, ta pa jih je vrnila Grepu. "Celotna transakcija je bila končana, še preden je KPK opravljal pregled finančnega poslovanja predsednikov parlamentarnih strank."

Tako je Janković poudaril, da je Baza Dante leta 2012 Grepu nakazala milijon evrov, kot vračilo dveh posojil po pol milijona evrov iz leta 2011. "Kako je mogoče, da nekdo nekomu posodi dvakrat 500 tisoč evrov, obenem pa naj bi ostalo nekomu še 400 tisoč evrov." Sicer pa je posojilo, ki ga je Baza Dante prejela od Grepa, porabila za poplačilo faktur Electi, ta pa je Zoranu Jankoviću poplačala dolgove do njega. Electa inženiring je vrnila terjatev, ki jo je že pregledala tudi davčna uprava in ni ugotovila nepravilnosti, je še dodal Janković.

Janković je dejal tudi, da ima preveč izkušenj na vodilnih položajih, da bi pral denar na tako preprost način, kot je nakazilo z enega računa na osebni račun. Obenem je dejal tudi, da potem ko bo dokazal svojo nedolžnost, pričakuje odstop direktorja NPU Darka Majheniča. Meni namreč, da se NPU loti hišnih preiskav le, ko je treba odvrniti pozornost.

"Kadar je v državnem zboru podana interpelacija zoper notranjega ministra, se zgodijo hišne preiskave. So pa ovadbe tudi dobro služile za odvračanje pozornosti od petkovega fiaska z nepremičninskim davkom." Na vprašanje o interpelaciji notranjega ministra Viranta je dejal, da se mu pri spornih nakupih letalskih vozovnic zdi problematično predvsem to, da je minister lagal.

Zoran Janković zavrača očitke v ovadbah NPU-ja