Zanimanje za tiskovno konferenco Zorana Jankovića je veliko, saj se je udeležuje okoli 25 novinarjev. Foto: BoBo
Zanimanje za tiskovno konferenco Zorana Jankovića je veliko, saj se je udeležuje okoli 25 novinarjev. Foto: BoBo

Predlagam, da kriterij za delovno mesto nadzornika v prihodnje postane to, da ga Zoran Janković ne pozna.

Zoran Janković, ljubljanski župan
Janković kritičen do načrtov vlade

"Do kongresa je časa še dovolj," je na tiskovni konferenci izjavil ljubljanski župan. "Ali mi ljudje zaupajo, bo jasno na volitvah. Katerih koli," je odgovoril na vprašanje, ali po poročilu KPK-ja in pozivih k odstopu še meni, da uživa zaupanje ljudi. Ocenil je tudi, da stranka dobro deluje in ima dobro predsedujočo.

Kdo baranta?
Zavrnil je očitke novinarjev, da baranta in vpliva na kadrovanje v SOD-u. "Predlagam, da kriterij za delovno mesto nadzornika v prihodnje postane to, da ga Zoran Janković ne pozna," je dejal in hkrati dodal, da je Zdenka Grozde, ki se je v javnosti omenjala kot njegova kandidatka za nadzornico SOD-a "najboljša direktorica v Sloveniji". Edina krivda Karmen Dietner, ki so jo prav tako omenjali za morebitno nadzornico v SOD-u, je to, da je njegova znanka, je še komentiral.

Janković se veseli javne objave, upravnega spora najbrž ne bo sprožil
Je pa Janković z veseljem pozdravil odločitev informacijske pooblaščenke, ki je dopustila objavo tonskega posnetka njegovega pogovora na protikorupcijski komisiji. Ponovil je, da je bil razgovor korekten, obžaluje pa, da se s predstavniki KPK-ja ne bo srečal na sodiščih, kjer bi morali tudi dokazati sume, s katerimi ga bremenijo. Meni, da proti odločbi informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ne bo sprožil upravnega spora, čeprav glede tega še čaka odgovor svojega odvetnika.
Znova se je skliceval tudi na odločbo davčne uprave, ki dokazuje, da je vir njegovega premoženja znan.

Med tiskovno konferenco Zorana Jankovića, na kateri je z veseljem pozdravil javno objavo njegovega razgovora s KPK-jem, so Klemenčičevi sporočili, da je Zoran Janković temu močno nasprotoval.

Tošića ni videl, Bratuškova suverena
Janković je dejal, da je nazadnje Dragana Tošića videl pred tremi leti, ko so se dogovarjali okrog najema lokala v Ljubljani, in da ga ni videl v VIP-loži, ko je bil s predsednico vlade Alenko Bratušek, kot je poročal neki spletni medij. Sicer se je s predsednico vlade srečal trikrat, enkrat v Ankaranu in dvakrat v Stožicah, na nogometnih tekmah. "Kolegica Bratušek vlado vodi dobro in suvereno," je ocenil.

Iskati je treba vsako priložnost za vsako delovno mesto
V zvezi z ukrepi, ki jih pripravlja vlada njegove naslednice, pa je ocenil, da je dvig DDV-ja nujen. "Ali je potrebno oboje, dvig DDV-ja in uvedba kriznega davka, pa ne vem, ker podrobnosti programa ne poznam," je ocenil. Ni se hotel izreči glede predloga o uvedbi davka na premoženje, ker ga premalo pozna. "Prava ukrepa sta reševanje podjetij in sanacija bank," je poudaril. "Iskati je treba vsako priložnost za vsako delovno mesto," je dejal.

Trojke se ne boji
Ljubljanski župan je dejal, da se prihoda trojke ne boji. "Kot da je trojka bav bav, da ne bo pokojnin, javnih šol? Edina rešitev za izhod iz krize so delovna mesta," je ponovil in ugotovil, da so rešitve trojke drugod po Evropi slabe.

Ljubljana čaka dovoljenje za prenovo Trga republike
V zvezi s projekti v Ljubljani je izrazil upanje, da Grep ne bo šel v stečaj, če pa se bo to zgodilo, bo MOL uveljavil penale v stečajni masi. Za prenovo Trga republike MOL čaka gradbeno dovoljenje. Zima je MOL stala osem milijonov evrov, zato zdaj pospešeno popravljajo ceste, kjer se poškodbe največje, kot na primer na Roški cesti in Cesti dveh cesarjev. Urejajo tudi kolesarsko stezo na Dolenjski cesti.

Saša Banjanac Lubej

Predlagam, da kriterij za delovno mesto nadzornika v prihodnje postane to, da ga Zoran Janković ne pozna.

Zoran Janković, ljubljanski župan
Janković kritičen do načrtov vlade