Oba sogovornika sta še zatrdila, da si ne želita predčasnih volitev, saj sta prepričana, da bi bilo to slabo za državo. Foto: MMC RTV SLO
Oba sogovornika sta še zatrdila, da si ne želita predčasnih volitev, saj sta prepričana, da bi bilo to slabo za državo. Foto: MMC RTV SLO
Janković je izpostavil, da se s Pahorjem v zadnjih treh mesecih pogovarjata vač kot pred tem. Foto: MMC RTV SLO
Pahor ob koncu oddaje ni želel razkriti, ali bo v jeseni kandidiral za predsednika države. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z opozicijo
Pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo

Kako začetek mandata Janševe vlade ocenjuje opozicija? Ali bo za rešitev finančnega položaja države podprla reforme, ali pa bo pri varčevalnih ukrepih na strani sindikatov? Kakšne alternative ponuja? O vsem tem se je z vodjema opozicije pogovarja Tanja Gobec.

Predsednik SD-ja Borut Pahor je uvodoma glede nedavne stavke sindikatov javnega sektorja povedal, da stavka ni problem, ampak da kot večji problem vidi morebitni referendum. Kot pravi, je v času krize vsaki zavrnjeni rešitvi sledi še težje sprejemanje novih rešitev, ki so tudi manj zanesljive. Pojasnil je, da bi bil zadovoljen, če bi stavka pripomogla k sporazumu o rešitvah za krizo.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković meni, da je do stavke prišlo zaradi razmer med pogajanji, saj se po njegovem uporabljajo preveč trde zahteve, poleg tega pa naj bi predvsem vladna stran posegala po nespoštljivih izjavah. Poudaril je, da je sindikatom sicer predlagal, naj počakajo s stavko, ker bi lahko rebalans prej padel v DZ-ju, vendar kljub vsemu meni, d aimajo sindikati tokrat prav.

Janković je dejal, da rezanje "vse počez" deluje demotivacijsko. "Policist na cesti dela za 700 evrov, zdaj mu bo pa nekdo vzel regres," je dodal.

Pahor za davek na nepremičnine
Pahor je pojasnil, da je ne le Slovenija, ampak cela Evropa, živela nek standard, ki si ga ni zaslužila, zato ga je potrebno znižati, vendar bolj tistim, ki so premožnejši. Prepričan je, da bi obdavčitev nepremičnin pokazala, da v Sloveniji imamo premožne in da izkupiček iz davka ne bi bil zanemarljiv.

Janković se sicer strinja z obdavčitvijo bogatih, vendar meni, da izkupiček iz tega naslova ne bo velik, ampak bo šlo le za sporočilo ljudem. Največji problem vidi v tem, da "mirno gledamo, kako propadajo podjetja", s čimer se izgubljajo delovna mesta, predvsem v gradbeništvu, direktorji pa so se, kot pravi, v času krize ukvarjali s tem, kako bodo rešili svoje naložbe, ne pa podjetja.

Janković: Iz zlatega pravila se dela famo
Beseda je tekla tudi o zlatem pravilu. Pahor je dejal, da je v tem prelomnem času fiskalna stabilnost bistvena za našo usodo. Poudaril je, da je sprejem zlatega pravila predlagala že nejgova vlada, čeprav se zaveda, da to ne bo rešilo vseh težav. To bi bil po njegovem tudi eden od korakov, da pokažemo ljudem, da gremo naprej.

"Iz zlatega pravila se dela famo. To ne rešuje Slovenije," pa je prepričan Janković, ki meni, da zlatemu pravilu ne bi dajali take teže, če bi bile v prejšnjem mandatu sprejete potrebne reforme. Ponovil je, da podporo zlatemu pravilu vežejo na rebalans proračuna za leto 2012 in na projekcijo finančnih učinkovi pravila do leta 2015, saj, kot pravi Janković, ni vseeno, če se bo BDP države še naprej zmanjševal.

Pahor in Janković tudi o kadrovanju
O kadrovskih menjavah nove vlade je Janković dejal, da so se mu prve menjave na Sovi in Ukomu zdele normalne, saj vlada pač išče ljudi, ki jim zaupa, potem pa so se začele izvajati stvari, ki smo jih po njegovem videli že v mandatu 2004-2008.

Pri tem je izpostavil predvsem zaplet z Beneško komisijo, ki jo je označil za sramoto, in menjave v vodstvu Arhiva Slovenije in v SID Banki. Kaj se bo zgodilo v državnih podjetjih, v katerih naj bi se že pojavljal strah, pa bomo po njegovem še videli.

Pahor je poudaril, da se s politiko vlade na področju kadrovanja ne strinja in da se je v njegovem mandatu ravnalo drugače, čeprav se marsikdo ni strinjal s politiko, da se ne kadruje politično zvestih ljudi. Pahor namreč pravi, da je zanj bila pomembnejša zvestoba državi.

SD in PS dobro sodelujeta
Glede sodelovanja med SD-jem in PS-jem je Pahor povedal, da ju z Jankovićem veliko stvari povezuje, v marsičem pa sta si tudi različna. Zatrdil je, da je naklonjen sodelovanju med strankama, pri čemer se zavzema za praktičnost in za čim manj besed. To predlaga tudi vladi.

Janković je izpostavil, da se s Pahorjem v zadnjih treh mesecih pogovarjata vač kot pred tem. Pojasnil je, da je bil naklonjen tudi Pahorjevi vladi in da je podpiral tudi njene reforme, nato pa je prišlo do situacije, ko sta stranki "šli narazen", sedaj pa sta spet v položaju, ko je potrebno, da sodelujeta v opoziciji.

Pahor in Janković si predčasnih volitev ne želita
Pahor ob koncu oddaje ni želel razkriti, ali bo v jeseni kandidiral za predsednika države. dejal je le, da se bodo v stranki po junijskem kongresu dogovorili, koga bodo podprli na volitvah.

Oba sogovornika sta še zatrdila, da si ne želita predčasnih volitev, saj sta prepričana, da bi bilo to slabo za državo. "Volitev imam pa tudi zadosti," je dejal Janković.

Pogovor z opozicijo
Pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo