"Zakoni so bili predlagani na kolegiju predsednika DZ-ja v petek, v ponedeljek z dnevnim redom uvrščeni na sejo, ponoči so imeli nočno sejo odbora, danes že potekajo odločanja. Na takšen način delovanja ne bomo pristajali," pravi vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije. Foto: BoBo

V zadnjem času bi vse zakone sprejemali po nujnem postopku, ustavo bi spremenili v enem mesecu. To ni več vzdržno in preprosto to tako ne gre. Še tako pomembni zakoni zaslužijo neko mero dostojnega odnosa vlade do parlamenta in spoštovanje postopkov znotraj parlamenta. V nasprotnem primeru je državni zbor le še cirkus vnaprej dogovorjenega.

Jani Möderndorfer

V bistvu pa gre le za nekaj členov, tako da jih lahko vsak, ki ima voljo, preštudira v eni uri.

Jožef Horvat, NSi
Jožef Horvat
"Ne hitimo, zavedamo pa se, da zamujamo. Zato moramo v DZ-ju pospešeno sprejemati zakone, ki bodo konsolidirali javne finance. Gospodarstvu dajemo možnosti, da se razvija, da obdrži več denarja," je prepričan Horvat. Foto: MMC RTV SLO

Vlada je predloge novel zakonov o intervencijskih ukrepih, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o dohodniki v državni zbor vložila po nujnem postopku, zato so jih poslanci obravnavali in o njih odločali že na prvi redni seji. Ker se s takšnim načinom v Pozitivni Sloveniji ne strinjajo, so se odločili obstruirati sejo odbora za finance in sejo parlamenta.

"Želimo pa opozoriti, da je nenormalno, da v tako kratkem času razpravljamo o tako pomembnih zakonih, ki zadevajo širšo javnost. Sočasno vlada zatrjuje, da ima dialog s socialnimi partnerji. A mi po tekočem traku v DZ-ju sprejemamo nekaj, česar partnerji sploh niso imeli priložnosti videti," je poudaril vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer.

Janša ponuja partnerstvo, praksa je drugačna
Spomnil je na ponudbo predsednika vlade in SDS-a Janeza Janše o podpisu Partnerstva za razvoj. Besedilo, ki ga je Janša ponudil vsem parlamentarnim strankam, je po njegovih besedah zelo prijazno in bi ga vsak podpisal. "Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je že takrat jasno povedal, da ni treba podpisovati protokolov, če je sodelovanje mišljeno iskreno in resno." Zdaj pa se je po Möderndorferjevih besedah v praksi pokazalo, da si želijo tihega potrjevanja vladnih predlogov.

Bo zategovanje pasu oživilo gospodarstvo ali napolnilo ulice? Se bodo na mizo vrnile lani zavrnjene reforme? So ekonomsko-socialna vprašanja res zasenčila druga aktualno- -politična vprašanja? Kje je v razpravah o prihodnosti Evrope Slovenija? V pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo nocoj ob 20.00 na TVS 1. Pogovor s predstavniki opozicije, ki tradicionalno sledi premierjevemu, bo prav tako na "prvem" na sporedu v četrtek, 19. aprila, ob 20.00. Prenosa v živo tudi na spletu.

S tem se uvaja nova parlamentarna praksa, da bodo vsi zakoni sprejemani po nujnem postopku, je prepričan. Čeprav v stranki razumejo, da so ukrepi potrebni, in ne nasprotujejo vsebini predlaganih novel, pa so prepričani, da bi z njimi lahko počakali še nekaj dni in jih obravnavali skupaj z rebalansom proračuna.

Vztrajajo pri dvigu DDV-ja
"Da smo uporabili inštitut obstrukcije pri obravnavi davkov, ni slučaj. Način odločanja o davkih mora izhajati iz temeljnega načela demokratičnosti in transparentnosti," je ob tem povedal poslanec Alojz Potočnik. Davki so večni in so vedno stičišče različnih interesov in sporov, dodaja. Pravi pa tudi, da imajo v stranki drugačne rešitve, kot jih predlaga vlada. Sami bi za povečanje prihodkov dvignili DDV za eno ali dve točki, povečali prizadevanje za pridobitev evropskih sredstev in eventualno dvignili tudi davek na premoženje. Ob tem bi bilo treba začeti pogovore o novi pokojninski reformi.

Sicer pa je Potočniku žal, da se je v zadnjem času celotna politika zreducirala le na ekonomsko politiko, saj se tako ne more razumeti celote. "Z vlado imamo podobno diagnozo problemov, a različne rešitve. In različne rešitve je treba v razpravi predstaviti ljudem," je dodal.

"Obstrukcija je izjemno neodgovorno dejanje"
V Novi Sloveniji pa ravnanja PS-ja ne odobravajo. "V zgodovinsko usodnih trenutkih smo Slovenci vedno znali stopiti skupaj in sprejeti rešitve. Stopiti skupaj pa ne pomeni obstruirati seje državnega zbora ali seje delovnega telesa. Obstruirati kar 3. točke redne seje je izjemno neodgovorno dejanje, celo anarhistično dejanje. Tukaj smo zato, da sprejemamo rešitve," je povedal poslanec NSi-ja Jožef Horvat.

Prepričan je, da so nujni postopki sprejemanja novel potrebni, saj država že zaostaja. "Če kdaj, potem zdaj prihaja na misel rek 'Čas je denar.'" Zato po njegovih besedah ne morejo razumeti ravnanja Pozitivne Slovenije, ki je sicer ponosna na gospodarske izkušnje svojega predsednika Jankovića, "zdaj pa ko dajemo gospodarstvu nov zagon, Pozitivne Slovenije ni bilo zraven." Vsaj dva zakona, to je novela zakona o dohodnini in novela zakona o davku od dohodka pravnih oseb, dajeta gospodarstvu možnosti za novi razvojni cikel, dodaja.

Ne strinjajo pa se s predlogi za dvig DDV-ja, saj Horvat meni, da bi to vplivalo na konkurenčnost, hkrati pa bi udarilo vse sloje in vse prebivalce.

"Vsi trije zakoni bodo prispevali k boljšemu poslovnemu okolju"
V SDS-u obstrukcijo Pozitivne Slovenije obžalujejo, a se zavedajo, da je to njihova pravica, je v izjavi za medije dejal poslanec SDS-a Marko Pogačnik. Dodal je, da v stranki ocenjujejo, da bodo vsi trije zakoni prispevali k večji konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in k boljšemu poslovnemu okolju.

"Imamo občutek, da se nekateri ne zavedajo ali pa se nočejo zavedati, v kakšno resno situacijo je zašlo slovensko gospodarstvo in da bo treba nekatere zakone sprejeti tudi po nujnem postopku," je dejal Pogačnik. Ob tem v SDS ocenjujejo, da bosta učinka teh treh zakonov približno en odstotek rasti BDP in zmanjšanje brezposelnosti za 0,5 odstotka.

V zadnjem času bi vse zakone sprejemali po nujnem postopku, ustavo bi spremenili v enem mesecu. To ni več vzdržno in preprosto to tako ne gre. Še tako pomembni zakoni zaslužijo neko mero dostojnega odnosa vlade do parlamenta in spoštovanje postopkov znotraj parlamenta. V nasprotnem primeru je državni zbor le še cirkus vnaprej dogovorjenega.

Jani Möderndorfer

V bistvu pa gre le za nekaj členov, tako da jih lahko vsak, ki ima voljo, preštudira v eni uri.

Jožef Horvat, NSi