Po Jankovićevih besedah morata biti cilja fiskalnega pravila in intervencijskega zakona oz. predlaganih varčevalnih ukrepov dvig bonitete Slovenije in znižanje obrestnih mer, ki zdaj državo na letni ravni stanejo 650 milijonov evrov. Če bi obresti znižali za tretjino, bi privarčevali že 200 milijonov evrov, je poudaril. Foto: BoBo
Po Jankovićevih besedah morata biti cilja fiskalnega pravila in intervencijskega zakona oz. predlaganih varčevalnih ukrepov dvig bonitete Slovenije in znižanje obrestnih mer, ki zdaj državo na letni ravni stanejo 650 milijonov evrov. Če bi obresti znižali za tretjino, bi privarčevali že 200 milijonov evrov, je poudaril. Foto: BoBo

800 milijonov evrov se samo skozi varčevanje ne da dobiti, razen če ukinemo socialno državo, solidarnost, javno zdravstvo in šolstvo.

Zoran Janković
Varčevanje
Jankovič je na novinarski konferenci v DZ-ju dejal, da je, denimo, predlagano znižanje plač v celotnem javnem sektorju za 15 odstotkov "samo strašenje". Foto: MMC RTV SLO
V pričakovanju varčevalnih ukrepov

Na ta način vlada po mnenju predsednika Pozitivne Slovenije straši državljane, zato, kot pravi, že lahko govorimo o "strahovladi". Prepričan je, da je tudi napoved zmanjšanja mase plač v javnem sektorju za 15 odstotkov samo strašenje, saj tega naj ne bi bilo mogoče izpeljati.

Odzivi iz koalicijskih vrst: Varčevanje ne bo teror nad najšibkejšimi
MMC je poročal tudi
- Varčevalni ukrepi: kaj bo najbolj bolelo (in koga)?
- Štrukelj: Če vlada ne bo zadržala ukrepov,
sledi splošna stavka
Ne prezrite
Zoran Janković bo ob 22. uri gost Rosvite Pesek v Odmevih na prvem prgramu TV Slovenija


"Odklanjamo take enostranske napovedi ukrepov na skupinah, ki so najbolj prizadete," je izpostavil in dodal, da gremo po napačni poti, saj vlada npr. s predlogi, da bi upokojencem, ki imajo višje pokojnine, ukinili dodatek za rekreacijo, ruši razmerja med posameznimi skupinami, ki so odvisna od delovne dobe, izobrazbe, plače in vplačil v pokojninsko blagajno. Prav tako se je vprašal, kako upokojencem, "ki živijo z manj kot 300, 400 evri", pojasniti, da se jim bo znižal letni dodatek. Vlado je zato pozval, naj ne straši ljudi, ki so v danih razmerah že tako prestrašeni.

Po Jankovićevih besedah morata biti cilja fiskalnega pravila in intervencijskega zakona oz. predlaganih varčevalnih ukrepov dvig bonitete Slovenije in znižanje obrestnih mer, ki zdaj državo na letni ravni stanejo 650 milijonov evrov. Če bi obresti znižali za tretjino, bi privarčevali že 200 milijonov evrov, je poudaril.

Kritičen je bil tudi, ker naj bi država razmišljala o ukinitvi nekaterih velikih investicij. Zatrdil je, da država brez infrastrukturnih projektov, kot so drugi železniški tir Divača-Koper (o tem je v Gornji Radgoni spregovoril minister Černač), tretji pomol Luke Koper in hidroelektrarne na srednji Savi, nima perspektive. "Teh investicij je za 11 milijard evrov in to nam omogoča, da en del brezposelnih, ki jih je zdaj 116.000, zaposlimo," je poudaril.

Poslanec največje opozicijske stranke se je znova zavzel tudi za dvig osnovne stopnje DDV-ja za eno ali celo dve odstotni točki. Tako bi se v proračun nateklo okoli 300 milijonov evrov, je povedal.

Znova se je zavzel za državno reševanje Primorja, saj bi stečaj tega podjetja pomenil kar 150-milijonsko škodo za državo. V primerjavi s to številko so "rezi", ki jih predlaga vlada, po Jankovićevih besedah neupravičeni. "800 milijonov evrov se samo skozi varčevanje ne da dobiti, razen če ukinemo socialno državo, solidarnost, javno zdravstvo in šolstvo. To je poziv vladi, naj ne straši ljudi in naj pristopi k nujnemu delu. Naj se loti reševanja podjetij, ki imajo znanje, naj se dvigne DDV za dve odstotni točki in naj začne investicije," je dodal. Prav tako je izpostavil potrebo po gospodarski simulaciji za prihodnja štiri leta, kot je po njegovih besedah to naredila Nemčija.

Veber: SD v tem trenutku ne želi globoke politične krize
V SD-ju bodo z oceno napovedanih vladnih varčevalnih ukrepov počakali na potek socialnega dialoga, za katerega pričakujejo, da se bo na petkovi seji ESS-ja konkretiziral. Ob tem opozicijski SD pričakuje predvsem vzdržen poseg v javne finance in pravično razdelitev bremen varčevanja, je v izjavi za javnost poudaril vodja poslancev te stranke Janko Veber.

V prihodnjih dneh se bodo sešle strokovne skupine SD-ja, ki bodo obravnavale predlagane varčevalne ukrepe na posameznih področjih. SD bo na podlagi njihovih ugotovitev predstavil stališča do posameznih ukrepov kot tudi mogoče alternativne rešitve za nadaljnje oblikovanje varčevalnih ukrepov, je v DZ-ju pojasnil Veber.

Poudaril je, da SD v tem trenutku ne želi globoke politične krize, temveč da ta vlada prevzame odgovornost ter izpelje potrebne in nujne reforme. Prav tako želijo, da izhodišča vladnih ukrepov postanejo preizkus znotraj socialnega dialoga, ki "bo pokazal pot, kako oblikovati rebalans proračuna in nadaljnje ukrepe".

Dozdajšnji socialni dialog pod to vladno koalicijo pa SD označuje kot seznanjanje, konkretnih pogovorov pa pravzaprav še ni bilo. Zato so pričakovanja usmerjena v petkovo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), od katere pričakujejo več konkretnih ugotovitev tako z ene kot z druge strani oz. da bosta socialni dialog in izmenjava argumentov konkretizirana.

Sicer se je SD do nekaterih predlogov varčevalnih ukrepov, ki jih predlaga vlada, že opredelil. Zanje ni bilo, denimo, sprejemljivo zmanjševanje sredstev za krvodajalstvo, prav tako ne za športne trenerje in za javno šolstvo. Že vnaprej so opozorili na posege v porodniško nadomestilo. SD je že napovedal, da se bo glede varčevalnih ukrepov sešel s socialnimi partnerji.

800 milijonov evrov se samo skozi varčevanje ne da dobiti, razen če ukinemo socialno državo, solidarnost, javno zdravstvo in šolstvo.

Zoran Janković
V pričakovanju varčevalnih ukrepov