Vrtci se bodo po novem za starše z več otroki močno podražili. Foto: MMC RTV SLO
Vrtci se bodo po novem za starše z več otroki močno podražili. Foto: MMC RTV SLO
Študenti
Študenti poleti ne bodo več upravičeni do bonov. Foto: BoBo
Študentski servis
Za delo prek študentskih servisev bo treba plačati višjo koncesijo. Foto: MMC RTV SLO
ZZZS: Ni več manevrskega prostora za reze

Vlada tako namerava ukiniti ugodnost zmanjšanja plačila za starejšega otroka za en plačni razred, pa tudi brezplačni vrtec za drugega in vse preostale otroke, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec. Starši bodo po novem za vse otroke, ki jih bodo imeli v vrtcu, plačevali pod enakimi pogoji.

V vrtcih se bo za eno uro zmanjšala tudi sočasna prisotnost vzgojitelja in njegovega pomočnika ter za dobri dve uri na teden povečal obseg dela vzgojitelja z otroki. Za eno uro se bo povečala tudi obveznost učiteljev, ki ne bodo več upravičeni do dodatkov za izvajanje interesnih dejavnosti ali učne pomoči učencem.

Poleti brez bonov, poceni hrana le za revnejše
Nov finančni udarec za starše šolarjev in dijakov bo plačevanje prehrane, saj bo subvencionirana le hrana za socialno ogrožene šolarje, študentje pa po predlogu vlade julija in avgusta ne bi bili upravičeni do bonov. Predsednik Združenja ravnateljev Alen Kofol je povedal, da ukrepe še preučujejo.

Na negativne učinke varčevalnih ukrepov, ki utegnejo spodkopati javno šolstvo, pa že zdaj glasno opozarja predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja in znanosti Branimir Štrukelj. Vladi še očita, da ni pripravila nobenega predloga, ki bi nižal sredstva zasebnim šolam, čeprav se te financirajo iz davkoplačevalskega denarja.

Bolj obdavčeno študentsko delo
Eden od varčevalnih ukrepov se nanaša tudi na večjo koncesijsko dajatev študentskega in dijaškega dela. Ta se bo s 14 povečala na 25 odstotkov, hkrati pa se bo s 4,5 odstotka na tri znižal delež te dajatve, ki jo prejme Študentska organizacija. Razlika bo namenjena proračunu za štipendije.

Združenje za pravice bolnih otrok: Otroci morajo imeti dostopno zdravstvo
V združenju poudarjajo, da razumejo razloge za varčevanje, a zahtevajo, da bolnim otrokom zagotovijo tisto, kar potrebujejo, je v sporočilu za javnost navedla predsednica Združenja za pravice bolnih otrok Biserka Marolt Meden. Tu izpostavljajo ohranjanje brezplačnega, vsem otrokom enako dostopnega in kakovostnega zdravstvenega varstva ter celovito skrb za otroke.

Minister za zdravje Tomaž Gantar na tem področju med drugim predlaga nižanje cen zdravstvenih storitev za tri odstotke ter znižanje nadomestila za odsotnost zaradi bolezni, za 10 odstotnih točk nižje nadomestilo do trimesečne odsotnosti, nad tremi meseci pa nadomestilo ostane nespremenjeno.

Ministrstvo tudi predlaga prenos dela stroškov za nekatere zdravstvene storitve z obveznega na dopolnilno zdravstveno zavarovanje (šlo naj bi za pet odstotnih točk). Predlagajo tudi izločitev bolniškega nadomestila v času brezposelnosti iz zdravstvene blagajne.
"Ni več veliko prostora za rezanje stroškov"
V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije ob tem opozarjajo, da manevrskega prostora za dodatno zniževanje finančnih prilivov, brez ustreznih sistemskih sprememb, zmanjkuje.

V zavarovalnici Adriatic Slovenica meni, da nekateri predlagani ukrepi povečujejo delež doplačil iz dopolnilnega zavarovanja, po drugi strani pa znižujejo cene zdravstvenih storitev in s tem posredno tudi stroške doplačil. Zato vpliva na rast škod dopolnilnih zavarovanj še ne morejo oceniti.

"Če trenutna višina premije ne bo zadoščala za pokrivanje povišanih škod, bo morala Vzajemna ustrezno ukrepati," pa so sporočili iz zdravstvene zavarovalnice Vzajemna.

Občine varčevanje pozdravljajo, a svarijo pred stroški
V Skupnosti občin Slovenije (SOS) pozdravljajo predlog, ki predvideva ponovno plačljiv vrtec za drugega in nadaljnje otroke, ki vrtec obiskujejo sočasno. Pri tem pa računajo, da vlada in pristojno ministrstvo predlog natančno preučita in da občine ne bodo ponovno kaznovane z dodatnimi stroški.
Kot je zapisala generalna sekretarka SOS-a Jasmina Vidmar, se z uvedbo brezplačnega vrtca niso strinjali, saj ni temeljila na resnem in analitičnem razmisleku. Občine so bile po njenih besedah potisnjene v izjemno težaven položaj, saj niso razpolagale z ustreznimi prostorskimi zmogljivostmi, mnoge pa se s težavami še vedno spopadajo.
Vidmarjeva je pojasnila, da bi ukinitev brezplačnega vrtca v mnogih okoljih lahko pomenila izpraznitev dodatno zgrajenih prostorov za vrtce ter presežek dodatno zaposlenih.

ZZZS: Ni več manevrskega prostora za reze