Več anketiranih meni, da bo za politično krizo, če bo izbruhnila, odgovoren Janković. Foto: BoBo
Več anketiranih meni, da bo za politično krizo, če bo izbruhnila, odgovoren Janković. Foto: BoBo
Javnost zmago napoveduje Jankoviću

Pred dvema tednoma so anketiranci več možnosti za zmago na kongresu PS-ja pripisovali Alenki Bratušek, tokrat pa jih več meni, da bo zmagal Janković. Tako jih meni namreč 44 odstotkov, 38 odstotkov pa misli, da bo zmagovalka Alenka Bratušek.

Kar dve tretjini vprašanih sta prepričani, da bo vlada razpadla, če zmaga Janković. Da bo vlada kljub temu obstala, jih meni 23 odstotkov, 15 odstotkov anketirancev pa je odgovorilo z "Ne vem".

Več kot tretjina vprašanih meni, da je Janković najbolj odgovoren za morebitni padec vlade. 21 odstotkov jih odgovornost pripisuje koaliciji, 11 odstotkov pa jih meni, da je odgovorna premierka Alenka Bratušek.

Telefonsko anketiranje je za Delo na reprezentativnem vzorcu 403 odraslih državljanov od 15. do 17. aprila odpravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

61 odstotkov za razrešitev Gašparja Mišiča
Vprašanim so postavili tudi nekatera druga vprašanja. Tako razrešitev Gašparja Gašparja Mišiča z mesta predsednika uprave Luke Koper podpira 61 odstotkov vprašanih, 25 odstotkov pa ne. 14 odstotkov je odgovorilo z "Ne vem".

Polovica anketiranih se strinja s priporočilom Mednarodnega denarnega sklada Sloveniji, in sicer da se seznam za prodajo podjetij v državni lasti podaljša. S tem se ne strinja 39 odstotkov sodelujočih v anketi, 11 odstotkov vprašanih pa se ni moglo opredeliti.

Prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju ne podpira 70 odstotkov vprašanih, podpira pa jo 23 odstotkov.

Slovenski utrip: Vlade ne podpira več kot 70 odstotkov
Anketa Slovenski utrip, ki jo je opravila Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, pa je preverjala podporo vladi. Kot kaže anketa, vlade ne podpira 72,3 odstotka vprašanih. Podpira jo 21,6 odstotka, 6,1 odstotka ljudi pa na vprašanje glede podpore ni znalo odgovoriti.

48,1 odstotka vprašanih meni, da bi morala vlada zaradi razveljavitve nepremičninskega zakona odstopiti, 41,1 odstotka vprašanih pa je menilo, da ne.

44,8 odstotka anketirancev meni, da bi bile najboljša možnost v trenutnih političnih razmerah predčasne volitve. Da naj aktualna koalicija nadaljuje delo, pa je menilo 40,2 odstotka vprašanih.

Telefonsko opravljeno anketo, v kateri je sodelovalo 911 polnoletnih prebivalcev Slovenije, je opravila Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici.


SDS prvi, PS drugi

Če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, bi največ vprašanih volilo SDS, in sicer 9,3 odstotka, ter PS (5,7 odstotka). Tretja stranka bi bil SD s 3,6 odstotka, sledili pa bi SLS s 3,2-odstotno, NSi z 2,6-odstotno, DeSUS z 1,9-odstotno, Solidarnost z 1,2 odstotno in DL z enoodstotno podporo.

Nobene stranke ne bi volilo 36,7 odstotka vprašanih, z "Ne vem" je odgovorilo 22,7 odstotka vprašanih, na volitve pa ne bi šlo 8,2 odstotka vprašanih.

Evropskih volitev se bo gotovo udeležila četrtina
28,2 odstotka vprašanih je dejalo, da se evropskih volitev zagotovo ne bodo udeležili, medtem ko bo svoj glas gotovo oddala četrtina anketirancev.

Javnost zmago napoveduje Jankoviću