Po neuradnih informacijah naj bi vodenje Ljubljane do občinskih volitev prevzel podžupan Aleš Čerin. Foto: MMC RTV SLO
Po neuradnih informacijah naj bi vodenje Ljubljane do občinskih volitev prevzel podžupan Aleš Čerin. Foto: MMC RTV SLO

Podžupanja Dakićeva se je za odstop odločila iz osebnih razlogov, odstopno izjavo je podala že 8 novembra, kot datum odstopa pa navedla 4. december.

Čerin začasno

S potrditvijo poslanskih mandatov bodo namreč tistim županom, ki so bili izvoljeni za poslance, prenehale županske funkcije, zato bodo morali za čas do nadomestnih županskih volitev za vodenje občin pooblastiti enega izmed podžupanov oziroma podžupanj.


Bo Čerin nastopil tudi na nadomestnih volitvah?

Zdaj še aktualni župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je iz podžupanske ekipe za vodenje občine pooblastil dolgoletnega sodelavca in ljubljanskega podžupana Aleša Čerina. Čerin je bil sicer Jankovićev dolgoletni sodelavec že v Mercatorju, bil pa je tudi vodja njegovega štaba na volitvah. Ali bo Čerin nastopil tudi na nadomestnih županskih volitvah, še ni znano. Kot je pojasnil Janković, posebne primopredaje ne bo.
Na seji je Janković še razkril, da je sprejel odstopno izjavo podžupanje Jadranke Dakić. Njeno delo je ocenil kot odlično. Povedal je tudi, da je vsem podžupanom in podžupanjam ponudil "izjemno vabljive funkcije", vendar so vsi štirje povabilo zavrnili, medtem ko ima Tjaša Ficko še nekaj časa, da pove, če bo prevzela funkcijo.

Kdo bo kandidiral na volitvah?
Odprto ostaja tudi vprašanje, ali bo kateri drugi izmed ljubljanskih podžupanov - poleg Čerina in Fickove še Jadranka Dakić, Jani Möderndorfer in Janez Koželj - kandidiral za župana. Kot poroča Večer, se peterica za županski stolček verjetno ne bo potegovala, saj je bil Möderndorfer izvoljen za poslanca in je tudi začasni vodja poslanskega kluba Pozitivne Slovenije, tudi drugim pa naj bi bila namenjena vloga v vladi, poroča Večer.

Županom bo prenehal mandat z dnem potrditve poslanskih mandatov na konstitutivni seji DZ-ja, ki bo v sredo. Takrat bodo stekli tudi postopki za nadomestne županske volitve, ki jih razpiše občinska volilna komisija. Ta mora razpis nadomestnih volitev objaviti v 15 dneh po potrditvi poslanskega mandata županu.

Razpis mora vsebovati tudi datum glasovanja in datum, s katerim začnejo formalno teči roki za volilna opravila. Med tema dvema datumoma mora biti najmanj 60 dni in ne več kot 90 dni, saj gre za nadomestne volitve, kjer so roki enaki kot pri rednih volitvah, in ne za predčasne volitve župana.

V primeru predčasnega prenehanja mandata župana opravlja njegovo funkcijo do nastopa mandata novoizvoljenega župana podžupan. Če jih ima občina več, je to tisti podžupan, ki ga določi župan, so pojasnili v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Zakon sicer določa tudi, da poslanec prav tako ne sme opravljati funkcije podžupana.

Občinske volitve verjetno marca
Po prvi seji novega državnega zbora bodo morale občinske volilne komisije v 15 dneh razpisati volitve. Volitve morajo biti izvedene med 60. in 90. dnem od razpisa, kar pomeni, da bodo volitve najverjetneje marca.

Podžupanja Dakićeva se je za odstop odločila iz osebnih razlogov, odstopno izjavo je podala že 8 novembra, kot datum odstopa pa navedla 4. december.

Čerin začasno