Sin ljubljanskega župana Jure Janković. Foto: MMC RTV SLO
Sin ljubljanskega župana Jure Janković. Foto: MMC RTV SLO
Kraševec in Janković


Janez Kraševec
je zatrdil, da je lastnik podjetja Disconto investments in ne Disonco investments, ki je dejansko registrirano ime podjetja na Cipru. Torej Kraševec ne zna čisto natančno izgovoriti imena podjetja, ki ga ima v lasti, je za TV Dnevnik poročala Petra Bezjak. Lastništvo podjetja Jure Janković vztrajno zanika, čeprav podatki, ki jih je TV Dnevnik pridobil od "zanesljivega vira iz ciprskega registra", kažejo, da naj bil lastnik omenjenega podjetja prav on.

Na vprašanje, kdaj je ustanovil podjetje, je Kraševec povedal, da je bilo to pred dobrima dvema letoma, da pa sta bila zraven lastnika Taxgroupa brata Šešok. Na vprašanje, ali pozna Jureta Jankovića, je odvrnil, da ga pozna že 15 let in da ga je učil igrati tenis, da pa nista nikoli govorila o tem podjetju ali o kakršni koli zazidljivosti zemljišč.

Zakaj je pomembno, kdo je lastnik Disconca?
Podjetje je delni lastnik v treh slovenskih podjetjih: Hotel Cubo, Tabia in Trstenjak 2000. Podjetje Tabia ima na primer v lasti 7 hektarjev zemljišč v Podutiku, s spremembo ljubljanskega prostorskega načrta pod taktirko župana Zorana Jankovića pa sta postala zazidljiva dobra dva hektarja. Vrednost parcel je tako čez noč narasla za vsaj desetkrat. In kako so se ta zemljišča znašla v ciprskih rokah? 18 fizičnih lastnikov jih je prodalo podjetju Moto trade v lasti Franca Zdešarja. Po naših poročanje TV Dnevnika je kupnina znašala milijon evrov, pri čemer je Moto trade leta 2008 dobil za ta nakup 2 milijona evrov posojila pri banki Hypo.
Junija 2009 je v lastništvo vstopila Tabia, ki je za to dobila posojilo pet milijonov evrov pri Volksbanku, pri tem pa odplačala posojilo Hypa. Ta zemljišča so danes obremenjena s hipoteko v vrednosti tri milijone evrov. Julija lani, pred lokalnimi volitvami, so občinski svetniki sprejeli nov prostorski načrt in dva hektarja Tabijinih zemljišč spremenili v zazidljiva.

Kraševec in Janković