Janša meni, da bi prihodnja koalicija potrebovala trdno večino. Tako bi državni zbor sprejel
Janša meni, da bi prihodnja koalicija potrebovala trdno večino. Tako bi državni zbor sprejel "tisto, kar je treba storiti". Foto: EPA

Če bo šlo tako naprej do konca mandata in bodo volitve v rednem roku ali pa kakšen teden prej, potem bo Slovenija zelo blizu položaja, v katerem je danes Grčija.

Janez Janša

"Če bo šlo tako naprej do konca mandata in bodo volitve v rednem roku ali pa kakšen teden prej, potem bo Slovenija zelo blizu položaja, v katerem je danes Grčija," je dejal Janša na taboru SDS-a v Lepeni. Dodal je, da pri zahtevah po predčasnih volitvah ne gre za politične kalkulacije, ampak za to, da bodo posledice zdajšnjega zadolževanja plačali vsi.

Strah pred "součinkovanjem parlamentarnih in predsedniških volitev"
Razlog za "krčevito oklepanje oblasti" je po njegovem mnenju v tem, da se želi ločiti predsedniške in parlamentarne volitve oz. v strahu pred součinkovanjem parlamentarnih in predsedniških volitev.


"Potrebna bo izjemno trdna večina v državnem zboru"
Po Janševih besedah je sicer povsem očitno, da Slovenija potrebuje spremembo: "Tega se zavedajo pravzaprav vsi razen tistih, ki bi se tega morali zavedati." Če bo to stanje trajalo do konca rednega mandata, je po njegovem mnenju veliko vprašanje, ali bo situacijo mogoče rešiti brez izjemno trdne večine v državnem zboru. Kot pravi, bo namreč "potreben cel naslednji mandat, da se situacija popravi". Ob tem je dejal, da v SDS-u ne mislijo prevzemati odgovornosti za stanje brez zelo jasne garancije, da bo tisto, kar je treba storiti, v državnem zboru tudi podprto in sprejeto.

Janša: Pogrevajo se stare afere
Probleme, na katere opozarjajo v SDS-u, se v slovenskem prostoru zamegljujejo, stranka pa je znova "glavna tarča napadov in laži". Namesto pogovorov o prihodnosti države se pogrevajo stare afere, meni Janša. Prav pomanjkanje tovrstnega dialoga je po njegovem mnenju povzročilo, da aktualna vlade v zadnjih treh letih ni imela neke prave orientacije, saj "od ljudi pravzaprav ni imela mandata na podlagi programov".

Če bo šlo tako naprej do konca mandata in bodo volitve v rednem roku ali pa kakšen teden prej, potem bo Slovenija zelo blizu položaja, v katerem je danes Grčija.

Janez Janša