Gaspari je dejal, da bo preiskava pokazala, kako je interno gradivo prišlo iz Banke Slovenije. Foto: RTV SLO
Gaspari je dejal, da bo preiskava pokazala, kako je interno gradivo prišlo iz Banke Slovenije. Foto: RTV SLO

Ocena primanjkljaja s strani BS-a je napačna in nekoliko nenavadna.

Andrej Bajuk, minister za finance

Nič ne vem o kakršnih koli dokumentih.

Joaquin Almunia, evropski komisar
Janez Janša
Janša je poudaril, da vlada ni prejela internega gradiva Banke Slovenije. Foto: EPA
Kandidura za guvernerja BS-a.
Glasovanje za potrditev guvernerja je v DZ-ju tajno, zato še nič ni odločeno. Foto: RTV SLO
Gaspari pri premierju

Guverner Banke Slovenija je povedal, da projekcije javnih financ, ki so bile poslane Evropski centralni banki, ne temeljijo na nekaterih spornih zapisih iz gradiva z naslovom Projekcije javnih financ, ki jih je izdelal analitsko-raziskovalni center Banke Slovenije novembra lani.

Gradiva ni nikoli obravnaval in odobril noben organ, zato to ni uradno stališče Banke Slovenije, je dodal Gaspari na srečanju za zaprtimi vrati s predsednikom vlade, za katerega je sam zaprosil.

Na podatke v dokumentih, da naj bi javnofinančni primanjkljaj v letih 2009 in 2010 znašal med 4 in 5 odstotki BDP-ja, se je že odzval tudi finančni minister Andrej Bajuk. Oceno, navedeno v omenjenih dokumentih, je označil za "napačno" in "nekoliko nenavadno". Pravi, da so manjše razlike v ocenah običajne, omenjene pa so prevelike, da bi lahko to enostavno sprejel. V letu 2007 naj bi, denimo, javnofinančni primanjkljaj, ki poleg proračunskega vključuje tudi primanjkljaje zdravstvene, pokojninske in občinskih blagajn, znašal 1,5 odstotka BDP-ja. Bajuk je dejal tudi, da bi moral BS ostati neodvisna ustanova, še posebej zdaj, ko je Slovenija članica evroobmočja.

Z Banke Slovenije pa so sporočili, da ECB-ju ali drugim mednarodnim institucijam niso nikoli pošiljali ali izročali dokumentov, ki bi vsebovali napovedi o javnofinančnem primanjkljaju za leti 2009 in 2010 med 4 in 5 odstotki BDP-ja.

Na dogajanje se je že odzval tudi evropski komisar za gospodarstvo in denarne zadeve Joaquin Almunia, ki je dejal, da mu popolnoma zaupa, saj je Gaspari po njegovih besedah najbolj zaslužen za uvedbo evra v Sloveniji.

Gaspari v ponedeljek zanikal očitke
Guverner Banke Slovenije je že včeraj odločno zanikal govorice, češ da je Banka Slovenije Evropski centralni banki posredovala skrivne dokumente z negativnimi ocenami slovenskega gospodarstva. Te dokumente je javnosti pred dnevi predstavil prvak SNS-a Zmago Jelinčič.

Gaspari je dejal, da gre za interno gradivo z oznako strogo zaupno, ki ni bilo nikoli poslano nikamor, in da Banka Slovenije mednarodnim ustanovam, vključno z ECB-jem, ni pošiljala ali izročala gradiva ali jih kako drugače obveščala o dogajanju v Sloveniji tako, da bi slabšala gospodarsko in siceršnjo podobo države.

Dodal je, da so pripravljeni na zahtevo ustanov z internega gradiva analitsko-raziskovalnega centra umakniti oznako strogo zaupno. Ob tem ni mogel komentirati, kako je to gradivo lahko prišlo iz Banke Slovenije.

Janša: Gasparijeva kandidatura vprašljiva
Premier Janez Janša je zaradi teh ugibanj izjavil, da je vprašanje podpore Gaspariju za nov mandat guvernerja Banke Slovenije odprto.

V zvezi z dokumenti je dejal, da so iz njih razvidne nekatere vznemirljive napovedi glede stanja javnih financ, ki pa niso podkrepljene s konkretnimi dokazi. Izrazil je začudenje nad podatki o javnofinančnem primanjkljaju, ki naj bi bili za letos in prihodnje leto po navedbah iz internega gradiva Banke Slovenije enkrat višji, kot jih je naračunalo finančno ministrstvo.

Poslanska skupina SDS je razpravljala o kandidaturi zdajšnjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija za nov mandat. Odločitev o morebitni podpori Gaspariju v največji poslanski skupini pa še vedno ni padla. Predlog predsednika republike, Janeza Drnovška, ki je DZ-ju kot kandadata ponudil zdajšnjega guvernerja BS-a, pa bo obravnavan na sredini seji komisije DZ-ja za mandatno-volilne zadeve.

Ocena primanjkljaja s strani BS-a je napačna in nekoliko nenavadna.

Andrej Bajuk, minister za finance

Nič ne vem o kakršnih koli dokumentih.

Joaquin Almunia, evropski komisar
Gaspari pri premierju