Geržina naposled spregovoril. Foto: BoBo
Geržina naposled spregovoril. Foto: BoBo

Potem ko je bil ves program slovesnosti ob Ruski kapelici dogovorjen, z nagovorom Jožeta Pirjevca vred, je društvu protokol posredoval zahtevo kabineta predsednika vlade, da na prireditvi v imenu društva spregovori le njegov predsednik, je v izjavi zapisal Saša Geržina. Na njegovo vprašanje, ali to pomeni, da Pirjevec ne bo govoril, pa je dobil odgovor, da lahko v imenu društva govori le on kot predsednik društva. "Povedano mi je bilo, da če ne sprejmem tega pogoja, bosta še istega dne na seji vlade preklicana častno pokroviteljstvo in slavnostni nagovor predsednika vlade, iz organizacije pa se bo umaknil tudi protokol."

Uklonil se je pritiskom
"Kot je znano, smo vladni pogoj spoštovali, jaz kot predsednik društva pa sem se, kot mi očitajo mnogi člani društva, uklonil pritiskom," izpostavlja Geržina, ki ugotavlja, da je "takšno ravnanje vlade v odnosu do organizacije civilne družbe popolnoma neprimerno in nesprejemljivo".

Ob tem poudarja, da to ni bila državna proslava, ampak najpomembnejše nevladno srečanje med slovenskim in ruskim narodom, pri čemer se trije organizatorji svobodno odločajo o nastopajočih.

Čeprav so se v upravnem odboru društva sprva odločili, da nastalega položaja ne bodo komentirali, pa po besedah Geržine molk zdaj ni več mogoč, saj je videti, kot da sta si z zgodovinarjem Jožetom Pirjevcem "vse skupaj izmislila".

Resnični potek dogodkov
Z izjavo za javnost glede govornikov na nedavni spominski slovesnosti ob Ruski kapelici na Vršiču je želel predstaviti dejstva, pomembna za razumevanje zapleta, in izraziti razočaranje ter ogorčenje društva nad vladnim ravnanjem. Geržina se je tako odzval na pojasnilo vlade, v katerem je na svoje presenečenje zasledil trditev, da vladna stran društvu ni predstavila nikakršnih zahtev glede predvidenih govornikov. "Trditev je v nasprotju z resničnim potekom dogodkov," je zapisal in podrobno predstavil kronologijo sklepnih usklajevanj.

Kot je navedel, je bil Pirjevec kot govornik v imenu društva naveden na sestanku 16. julija v navzočnosti predstavnikov kabineta predsednika vlade, državnega protokola, zunanjega ministrstva in soorganizatorjev. Društvo je po sestanku tudi že poslalo vabila svojim članom z organizacijskimi podrobnostmi in napovedjo Pirjevca kot govornika. Dva dni zatem so v navzočnosti predstavnika kabineta premierja dopoldne izvedli končni pregled vseh dejavnosti ob Ruski kapelici, pri čemer na načrtovani potek ni bilo pripomb.
S. B. L.