Iz proslave se poskuša ustvariti razpravo in delitve, ki jih Slovenije za prihodnost ne potrebuje, trdijo v kabinetu predsednika vlade. Foto: BoBo
Iz proslave se poskuša ustvariti razpravo in delitve, ki jih Slovenije za prihodnost ne potrebuje, trdijo v kabinetu predsednika vlade. Foto: BoBo
Ruska kapelica 2012
Predsednik vlade Janez Janša je vlogo častnega pokrovitelja slovesnosti v spomin na med prvo svetovno vojno umrle ruske vojne ujetnike prevzel že marca na pobudo ruskega predstavništva v Sloveniji, so v odzivu na medijski odmev zapisali v njegovem kabinetu. Foto: BoBo

"Jaz sem bil povabljen, da govorim, da pripravim govor. Ta govor sem pripravil, ga boste lahko čez nekaj dni tudi brali. Boste videli, da je imel strah velike oči. Nisem ničesar takega povedal, da bi lahko motil ali politično dregnil tega ali onega, zato se mi zdi, da je ves zaplet pravzaprav nevihta v kozarcu vode."

Jože Pirjevec
"Če se zgodi, da neki intelektualec, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, univerzitetni profesor, avtor Zgodovine Rusije 19. stoletja in avtor številnih drugih knjig ne sme spregovoriti ob taki priložnosti, se mi zdi, da gre za neko intelektualno lustracijo," je prepričan Pirjevec. Foto: BoBo
Zadeva "govornik na Vršiču" še odmeva

Predsednik vlade Janez Janša je vlogo častnega pokrovitelja slovesnosti v spomin na med prvo svetovno vojno umrle ruske vojne ujetnike prevzel že marca na pobudo ruskega predstavništva v Sloveniji, so v odzivu na medijski odmev zapisali v njegovem kabinetu.
Zaplet je nastal, ko je organizator kot uvodnega govornika predlagal Jožeta Pirjevca, v kabinetu pa so predlagali Sašo Geržina, predsednika Društva Slovenija Rusija.

Program in aktivnosti so se usklajevali skupaj z dvema organizatorjema - to sta prej omenjeno društvo in občina Kranjska Gora. Koncept je "glede na njegovo naravo in protokolarna pravila" predvideval dva govornika - predstavnika Ruske federacije (predsednika Sveta federacija Federalnega zbora Ruske Federacije Jurija Leonidoviča Vorobjova) in predstavnika naše države (premiera Janšo), so zapisali v kabinetu.
20. obletnica diplomatskih odnosov
Ker letos praznujemo 20. obletnico odnosov med državama, je kabinet predlagal, da imata pozdravni govor še najvišja predstavnika organizatorjev. "Iz kabineta predsednika vlade torej niso bile postavljene zahteve glede govornikov, temveč smo želeli skupaj z organizatorji pripraviti koncept prireditve, ki je skladen z naravo in protokolom letošnje pomembne obletnice," zatrjuje kabinet.
Zaplet je nastal, ker so organizatorji objavili svoj koncept prireditve pred prvim usklajevanjem, ta pa po trditvah premierjevega kabineta ni upošteval običajnega protokola.
Spominska slovesnost ima velik pomen za prijateljske odnose med Slovenijo in Rusijo, zato poskusov, da se "ustvarijo razprava in delitve", Slovenija ne potrebuje, so še dodali v sporočilu za javnost.


Pirjevec gost Odmevov
Jože Pirjevec je bil zvečer gost Odmevov, v pogovoru pa je opisal svoje videnje zapleta glede nesojenega govora na spominski slovesnosti pod Vršičem. "Saša Geržina mi je 20. julija telefoniral in nekoliko zgrožen dejal, da se morava srečati. Srečala sva se v Sežani, kjer mi je povedal, da je iz predsedstva vlade prek protokola prišel nekakšen ukaz, da sme na tej proslavi govoriti samo on in nihče drug. Kar je on razlagal, kot da jaz ne smem govoriti," je opisal. "Naslednji ponedeljek je, kakor mi je povedal sam, šel še na predsedstvo vlade, da bi videl, ali je mogoče zadevo kakor koli premakniti. Telefoniral mi je z eno samo besedo: 'katastrofa'. In s tem se je seveda zadeva končala, jaz sem rekel, da se bom umaknil," je nadaljeval.

Čuti se lustriranega
"Vsako leto je nastopil nekdo, navadno neki vidnejši intelektualec, ki je govoril v imenu društva. Letos ni nastopil. Očitno je prišlo do nekega kratkega stika med gospodom Geržino kot predsednikom društva in predsedstvom vlade, v katerem sem bil jaz pač vpleten kot nekakšna nedolžna žrtev," je pojasnil. "Če se zgodi, da neki intelektualec, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, univerzitetni profesor, avtor Zgodovine Rusije 19. stoletja in avtor številnih drugih knjig ne sme spregovoriti ob taki priložnosti, se mi zdi, da gre za neko intelektualno lustracijo," je prepričan.

Na vprašanje, ali je zadevo razumel kot napad nase ali komunikacijski šum, je odgovoril: "Jaz mislim že, da gre tukaj za neko diskriminacijo mene, ker so moja politična stališča znana. Jaz se z oblastjo, ki je danes v Sloveniji, ne strinjam in sem do nje kritičen, zato mislim, da nisem persona grata v kabinetu predsednika vlade."

Zahteve po molku ni bilo
Na vprašanje, ali se mu zdi, da je vlada v svojem uradnem odgovoru, kjer je zatrdila, da ni postavljala zahtev glede govornikov, lagala, pa je odgovoril: "Ja, jaz bi rekel, da je lagala. Jaz sem iz besed svojega prijatelja gospoda Geržine razumel drugače. In tudi on je razumel drugače!"

Pirjevec pa je odločno zavrnil namigovanja, da naj bi iz vlade prišel ukaz, da zadeve ne sme komentirati: "Ne, to pa ne. To pa absolutno ne drži. To sem se jaz odločil, da dokler ne bo slovesnost mimo, ne bom nič komentiral."

"Jaz sem bil povabljen, da govorim, da pripravim govor. Ta govor sem pripravil, ga boste lahko čez nekaj dni tudi brali. Boste videli, da je imel strah velike oči. Nisem ničesar takega povedal, da bi lahko motil ali politično dregnil tega ali onega, zato se mi zdi, da je ves zaplet pravzaprav nevihta v kozarcu vode."

Zadeva "govornik na Vršiču" še odmeva