V Društvu Slovenija Rusija zatrjujejo, da noben organ društva ni sodeloval pri oblikovanju peticije. Foto: www.ruskakapelica.si
V Društvu Slovenija Rusija zatrjujejo, da noben organ društva ni sodeloval pri oblikovanju peticije. Foto: www.ruskakapelica.si

"Kljub zapletom, ki so nastali ob oblikovanju programa na slovesnosti pri Ruski kapelici 29. julija, se Društvo Slovenija Rusija čuti dolžno pojasniti civilno pobudo, ki so jo sprožili nekateri člani našega društva," so v društvu zapisali v sporočilu za javnost, ki sta ga podpisala predsednik društva Saša Geržina in Primož Sark kot odgovorni osebi za odnose z javnostjo v društvu.

"Izjavljamo, da cenimo vsako pobudo, ki jo sproži naše članstvo, če ni v nasprotju s statutom in pravili društva. Pobuda, ki so jo nekateri člani društva sprožili v zvezi s podporo akad. prof. dr. Jožetu Pirjevcu, nikakor ni v nasprotju z omenjenimi dokumenti in demokratičnimi načeli, javnost bi radi le obvestili, da ne upravni odbor društva, ne predsednik društva ne kateri koli drug organ ni sodeloval pri oblikovanju te peticije," sta poudarila.

Podpise bodo zbirali do petka
Poročali smo, da po zapletu z govorniki na slovesnosti ob Ruski kapelici člani Društva Slovenija Rusija zaradi "nedopustne prakse izvršilne oblasti, ki posega v avtonomno delo društev in civilnih gibanj", zbirajo podpise pod izjavo.

Kot so zapisali v besedilu na spletni strani www.ruskakapelica.si, ki ga je podpisala članica društva Nada Pagon, so bili ob letošnji slovesnosti neprijetno presenečeni, ker so "bili na zahtevo nekega vladnega urada prikrajšani za napovedani govor Jožeta Pirjevca ob tem slovesnem dogodku". V vladnem kabinetu so sicer zatrdili, da niso postavljali zahtev glede govornikov, čemur pa Pirjevec ne verjame.