Mariborski župan nadaljuje dopust. Foto: BoBo
Mariborski župan nadaljuje dopust. Foto: BoBo

Janša je menil, da bo Kangler na podlagi tega dogovora v prihodnjih dneh sprejel razumno odločitev.

Dodal je, da mu Kangler svoje odločitve ni povedal, vendar misli, da "se bo to zgodilo". Po seji izvršilnega odbora SDS-a je Janša v izjavi novinarjem komentiral tudi ponedeljkove proteste v Mariboru, ki so se sprevrgli v nasilje.

"Kar se je včeraj zgodilo v Mariboru, je za Slovenijo tragedija," je bil jasen Janša. Po njegovih besedah ni šlo le za peščico t. i. izgrednikov, temveč za okoli 800 ljudi, ki so bili nasilni. Poudaril je, je šlo predvsem za mlade.

Izpostavil je, da je bilo med pridržanimi na vseh protestih v preteklih dneh veliko mladoletnikov. V Mariboru je to po Janševih besedah "še posebej del neke izgubljene generacije, ki je v tej situaciji zaradi takšnih ekonomskih in socialnih razmer, ki tam vladajo". Na tem mestu se moramo, tako Janša, kot družba in kot posamezniki vprašati, katere napake so bile v teh letih narejene, da je "takšna generacija zrasla gor".

Po njegovem prepričanju se morajo o tem vprašati vsi, ki so kadar koli odločali o zadevah, ki zadevajo mlado generacijo in njihovo rast, od šolskih ministrov do tajnika Sviza Branimirja Štruklja, ki vodi "ceh, ki vzgaja to mladino". Kot ugotavlja Janša, jih pri teh težavah čaka globlja razprava.

Dodal je še, da to, kar se je dogajalo prejšnji teden, ne sodi v normalno, civilizirano, demokratično državo. Kot pravi, ni bilo treba pozivati na proteste tik pred predsedniškimi volitvami.