Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je povedal, da sta v koaliciji dve stranki, ki razmišljata drugače kot druge. Foto: MMC RTV SLO
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je povedal, da sta v koaliciji dve stranki, ki razmišljata drugače kot druge. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Peče
Sašo Peče (NP) je za MMC dejal, da bi bila posledica razpada koalicije, vsebinsko gledano, prikrajšanje prijateljsko-kapitalskega lobija največje vladne stranke v njihovih apetitih po pridobitvi deležev v državnih naložbah, kar bi bila po njegovem mnenju dobra posledica. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Posledica razpada koalicije bi bilo oblikovanje nove, za kar pa so najprimernejši čas volitve, je dejala predsednica LDS-a Katarina Kresal. Foto: RTV SLO
Kaj piše v koalicijski pogodbi?

Včerajšnji sestanek prvakov SLS-a in DeSUS-a je sicer predlagal Bojan Šrot, pogovarjala pa sta se o privatizaciji, saj predstavljata dve stranki, ki imata o tem drugačno mnenje od preostale koalicije.

Premier Janez Janša je medtem že zagotovil, da bo koalicijski sestanek sklican prihodnji teden.

DeSUS pričakuje uskladitev stališč
Karel Erjavec pričakuje, da bodo na sestanku koalicije uskladili stališča. Tretjina Triglava mora ostati pokojninski blagajni, da bi ta ostala stabilna, vztraja Erjavec, prvak DeSUS-a, saj "imamo proračunski presežek in prav je, da nekaj ostane za težje čase, ko bo stabilnost ogrožena".

DeSUS je že večkrat poudaril, da prodaji Telekoma ne nasprotuje, vendar pa je potrebna previdnost. Telekom je treba prodati za dobro ceno, nadzorni delež države ohraniti, Telekomu pa morajo ostati tudi vse poslovne funkcije, da ne bi postal le podružnica neke večje tuje družbe. Erjavec se tako zavzema za previdnost pri prodaji "državne srebrnine".

Vse možnosti so še odprte
Izhod iz koalicije je ena izmed možnosti, v primeru nesoglasja bo Erjavec s stanjem seznanil organe in svet stranke, ki bodo odločali o nadaljnjih potezah DeSUS-a. S Šrotom nista govorila o morebitnem skupnem nastopu na bližajočih se državnozborskih volitvah. Erjavec je to možnost zanikal, saj so strankini programi različni. Po volitvah pa, ob morebitni izvolitvi, Erjavec pušča odprte možnosti za sodelovanje s vsemi, s katerimi bi stranka našla skupne točke.

SLS: Nikoli nismo sami zapustili koalicije
V SLS-ju so potrdili vsebino pogovorov med Erjavcem in Šrotom. Tudi SLS pričakuje, da se bodo na vrhu koalicije dogovorili, dodajajo pa, da če dogovora ne bo, ostajajo vse možnosti odprte, "kot to pač je v politiki". Na vprašanje, ali bodo tudi v tem mandatu izstopili iz koalicije, so odgovorili, da izstopili niso nikoli.

Leta 2000 je z združitvijo takratnega SLS-a in SKD-ja nastal novi SLS, zato bi bilo težko imeti nekaj poslancev v vladi in nekaj v opoziciji, pojasnjujejo. Drugič, leta 2004 pa naj bi jih iz koalicije izključil Anton Rop, ker so podprli interpelacijo zoper takratnega notranjega ministra Rada Bohinca.

NSi: Nihče si trenutno ne želi iz koalicije
V NSi-ju o sestanku prvakov DeSUS-a in SLS-a menijo, da je korektno in profesionalno, da parcialni pogovori znotraj koalicije niso na očeh javnosti. Njihovo trenutno prepričanje pa je, da si nihče ne želi iz koalicije, videlo pa naj bi se, koliko bo volje na koalicijskih pogovorih sprejemati različne poglede in iskati kompromisne rešitve.

Morebiten razpad koalicije pa bi po njihovem mnenju zaustavil začrtane projekte v letošnjem letu ter pustil grenak priokus slovenskemu predsedovanju.

LDS: Presodili bomo na volitvah
"Če sta hotela kaj sporočiti predsedniku vlade, naj si to povedo na sestanku koalicije. Če sporočata svojim volivcem, se to ne bi smelo dogajati ne pred, ne za fasado obrambnega ministrstva. Če pa kaj sporočata slovenski javnosti, potem bo ta na volitvah znala presoditi, kdo je upravičil zaupanje", je srečanje za MMC komentirala predsednica LDS-a Katarina Kresal.

V zvezi z morebitnim razpadom koalicije je dejala, da je na potezi premier, ki naj dokaže, ali je bila zaupnica v DZ-ju mišljena resno in ali je še sposoben predsedovati EU-ju.

Peče: Razpad koalicije bi bil tudi kalkulacija SDS-a
Vodja nepovezanih poslancev, Sašo Peče, je za MMC povedal, da je včerajšni sestanek Erjavca in Šrota očitno zasledovanje drugega interesa, kot pa ga zasleduje premier Janez Janša. Meni, da bo, če bo premier sledil "interesom osebno-lastnostrankarskega lobija", koalicijskim partnericam težko podpirati tovrstno politiko. Morebitni razpad koalicije tik pred iztekom mandata pa bo po njegovem tudi kalkulacija SDS-a.

SD in Zares ne komentirata koalicijskih odnosov
Iz SD-ja in Zaresa pa so sporočili, da Socialni demokrati dogajanj, povezanih z odnosi v koaliciji, ne komentirajo.

V Zaresu pa še dodajajo, da na odgovor na vprašanje o prihodnosti koalicije lahko odgovorijo le predsedniki koalicijskih strank in predvsem predsednik vlade. Morebiten razpad koalicije pa bi prinesel splošno rekonstrukcijo vlade oziroma njen odstop ter razpis predčasnih volitev.

MMC je vprašanja naslovil na vse parlamentarne stranke. Odzive drugih še pričakujemo.

Aleksandra K. Kovač

Kaj piše v koalicijski pogodbi?