Janez Janša je izrazil zadovoljstvo, da SDS raste naprej, čeprav je po številu članov že nekaj časa največja stranka v Sloveniji. Foto: BoBo
Janez Janša je izrazil zadovoljstvo, da SDS raste naprej, čeprav je po številu članov že nekaj časa največja stranka v Sloveniji. Foto: BoBo
10. kongres stranke SDS v Celju, 11. 5. 2013
Novim članom je predsednik SDS-a dejal, da so se pridružili stranki, ki "ji ne gre za koristi, ampak za stvar". Foto: BoBo

Predsednik stranke je izrazil zadovoljstvo, da SDS raste naprej, čeprav je po številu članov že nekaj časa največja stranka v Sloveniji.

Izrazil je veselje, da so med novimi člani stranke tudi znani obrazi, s katerimi je SDS že sodeloval, ko je šlo za prizadevanja za demokracijo in svobodo tiska, pa tudi tisti, ki so se udeležili junijskih protestov pred sodiščem. "Vesel sem, da se nam je od takrat pridružilo več sto novih članov," je dejal.

"Stranki ne gre za koristi, ampak za stvar"
Predsednik SDS-a je zbrane spomnil na začetke stranke. Kot je dejal, je "nastala v časih, ko je bilo organiziranje stranke še nekaj kaznivega". Stranka je po Janševih besedah na istih vrednotah temeljila tudi v naslednjih 24 letih. Prav zaradi trdno zastavljene poti pa je že od nekdaj "trn v peti tistim, ki so želeli nadaljevati neke čase, za katere smo ob osamosvojitvi in demokratizaciji mislili, da smo se jih znebili za vedno", je dodal.

Novim članom je predsednik SDS dejal še, da so se pridružili stranki, ki "ji ne gre za koristi, ampak za stvar". "Pridružili ste se stranki, ki nikoli ne odneha," je poudaril.

Tudi o monopolih, tranziciji in krizi
Stranko sicer po besedah njenega predsednika čaka še veliko dela. "To, da smo šibki v dostopu do zvočnikov in mikrofonov, ker je pač medijski monopol pokrit z drugo stranjo, lahko nadomestimo zgolj s tem, da nas bo vedno več," je povedal Janša.

Dejal je tudi, da bodo v Sloveniji potrebne tudi širše oz. globlje spremembe, ki bodo odpravile vse monopole, ob tem pa ponovil prepričanje, da tranzicija v Sloveniji ni uspela. Poudaril je, da je Slovenija danes v gospodarski krizi zato, ker je tudi v "moralni in politični krizi, ki je posledica tega, da se še vedno nismo znebili monopolov iz preteklosti".

Tudi zato bodo po njegovih besedah "časi še nekaj časa trdi", večanje proračunskega dolga in porabe pa je po njegovem mnenju podobno vožnji po avtocesti v nasprotno smer.