Svojo prvo vlado je Janša vodil med letoma 2004 in 2008. Foto: BoBo
Svojo prvo vlado je Janša vodil med letoma 2004 in 2008. Foto: BoBo

Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

Janez Janša je prisegel pred DZ-jem

Zavedam se, da je to pot v pekel in upam, da bomo iz pekla vsi skupaj ven prišli.

Karl Erjavec, DeSUS
Jani Möderndorfer, Zoran Janković, Karel Erjavec
Erjavec je poslance PS-ja okrcal, da bi radi bili 20 let na oblasti, "to pa ne bi bilo dobro". Foto: BoBo

Janša ni povedal nič novega. Predstavil naj bi vizijo izhoda iz krize, napovedal pa je le varčevanje. Več denarja naj bi šlo dejavnostim in manj birokraciji, ni pa povedal, kako. Zato ne moremo verjeti koalicijski pogodbi, saj ste jo že sami večkrat prekršili - pa vaš kandidat še niti izvoljen ni.

Jani Möderndorfer, Pozitivna Slovenija
Janko Veber
Reformni duh so ubili na veliko referendumsko nedeljo, je bodoči koaliciji dejal Veber. Foto: BoBo

Nova Slovenija ni za to, da pride verouk v šole.

Matej Tonin, NSi
Gregor Virant
Predsednik državnega zbora Gregor Virnat je dejal, da je imela koalicijska pogodba jasen koncept, ki je soroden DLVG-ju. Foto: BoBo

Živimo v svobodni državi, kjer se vsaka stranka lahko odloči, v kateri koaliciji bo najbolje uresničevala svoj program.

Gregor Virant, DLVG
Borut Pahor
Z blokado Pahorjevih reform je Slovenija zamudila priložnost, da opravi nujne reforme na mehek način, je bilo slišati iz SD-ja. Foto: DZ

Si predstavljate, kako bi bilo, če bi na volitvah zmagal Janez Janša, vlado pa bi sestavljal Zoran Janković?

Melita Župevc, PS
Battelli, Gonzc
Vztrajanje, da manjšinska poslanca ne smeta igrati vloge "jezička na tehtnici", se je izkazalo za razumno, je dejal Roberto Battelli. Foto: DZ

V teh časih je veliko lažje sedeti v opoziciji, kot pa biti v vladi, ki napoveduje zategovanje pasov in varčevanje.

Ljudmila Novak, NSi
Ljudmila Novak
Boj v parlamentu se prepogosto preseli na ulice in ustvarja nepotrebne napetosti. NSi ne bo vir takšnega boja, je zagotovila Novakova. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V času gospodarske krize Slovenija ne potrebuje obramboslovca, pač pa gospodarstvenika.

Gašpar Gašpar Mišič, PS
Zoran Janković in Melita Župevc
Melita Župevc kandidata za mandatarja ni podprla. Janšev govor je ocenila kot govor nekoga, ki je ostal v preteklosti. Foto: BoBo

Kandidat za predsednika vlade je danes v nekih segmentih žal moral spominjati na Winstona Churchilla, ko je državljanom napovedal solze, znoj in kri. Takrat so bile tam izredne razmere, začetek vojne. Pri nas izrednih razmer ni, so pa resne.

Jožef Jerovšek, SDS
Pukšič
"Bili smo na poti Srbije. Hvalabogu, da imamo zdaj nekoga drugega, da bo peljal po boljši poti naprej," je izjavil SLS-ov Franc Pukšič. Foto: BoBo
Državni zbor izvolil mandatarja

DZ je na predlog 50 poslancev izvolil predsednika SDS-a Janeza Janšo za mandatarja. Proti Janši sta glasovali stranki Pozitivna Slovenija in Socialni demokrati, podprli pa so ga poslanci SDS-a, NSi-ja, SLS-a, DeSUS-a ter poslanca narodnih manjšin. En poslanec iz te skupine je sicer glasoval proti Janši.

Janšo bo v poslanskih klopeh nadomestil Robert Hrovat, ki je na listi SDS-a kandidiral v Domžalah.

Za Janšo je glasovalo 51, proti pa 39 od 90 navzočih poslancev.

MMC je poročal:
Novi mandatar: To je zmaga razuma
Predstavitev programskih zasnov vlade
Odzivi na izvolitev: Türkove želje Janši
Analitika za MMC: Presenečenj ni pričakovati

Vogrin glasovnico pokazal novinarjem
Poslanec DLGV-ja Ivan Vogrin je novinarjem pokazal svojo glasovnico, s katero je podprl Janšo. Kot je povedal vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber, je Borut Pahor tokrat pokazal glasovnico Majdi Potrati. To je bila njegova izrecna želja, sicer si pa glasovnic niso kazali, ker si zaupajo, je po glasovanju povedal Veber.

Poleg že izvedenih volitev za mandatarja poslance na današnji seji čaka še obravnava delovnih teles DZ-ja in določitev, katere poslanske skupine jih bodo vodile.

Janković: Janši želim srečo, to država potrebuje
Prvak Pozitivne Slovenije je že pred glasovanjem Janši čestital in mu zaželel srečo, saj "to država potrebuje". Napovedal je, da bodo pri vseh projektih dobro sodelovali, in sicer ne glede na to, da v PS-ju niso dobili vabila v partnerstvo za razvoj.

Poleg čestitke je Janković komentiral tudi Janšev program. V predlaganih ukrepih za izhod iz krize je opazil samo varčevanje. To je sicer potrebno, a je po njegovem mnenju treba ustvariti tudi nova delovna mesta in novo dodano vrednost. Janković dvomi, da se bo samo z varčevanjem dalo prihraniti 800 milijonov evrov, prej polovico tega. Vir za drugo polovico vidi v novih delovnih mestih, ki bodo prinesla več v proračun. Brez tega po njegovem mnenju ni mogoče doseči štiriodstotne gospodarske rasti in uravnotežiti proračuna.

Virant: Vlada s polnimi pooblastili do 10. februarja
Janša ima 15 dni časa, da predlaga ministrske kandidate. Rok za imenovanje ministrov se izteče 12. februarja. Po besedah Gregorja Viranta bi lahko novo vlado s polnimi pooblastili dobili že 10. februarja. Koalicija je programsko usklajena, pogajanja o kadrovskem razrezu pa se formalno začenjajo šele s pravkar doseženo Janševo izvolitvijo.

Predtem je 7 ur potekala razprava poslanskih skupin in poslancev.

Uvodni govor Janeza Janše lahko preberete tukaj.

"Slovenija potrebuje akcijo"
Vse skupaj čaka zelo težko delo, je v okviru predstavitev stališč poslanskih skupin dejal Karl Erjavec. Ne le koalicijo, temveč vse, ki sedijo v DZ-ju, je napovedal. Težko je tudi na terenu, je dejal, saj se je na lastne oči prepričal, da gospodarska kriza najtežje udari upokojence, zato je DeSUS zanje odgovoren.
Nove predčasne volitve pa jih ne bodo rešile, zato bo DeSUS Janšo podprl in sodeloval v koaliciji. Slovenija po njegovem prepričanju potrebuje takojšnjo akcijo, ukrepe "in vse tisto, kar prinaša nova delovna mesta". Samo varčevanje brez hkratnega ustvarjanja ne bo pomagalo, je pojasnil.

Med njegovim govorom je iz poslanske skupine Pozitivne Slovenije odzvanjal smeh. "Ne vem, zakaj se smejete, se je nanj odzval Erjavec in dodal: "Ali vi pričakujete, da bi še nadaljnjih 20 let vodili to državo? Saj to bi bilo slabo. Štiri leta, osem let, to je najbolj primerno," je dejal.

SLS: Odločitev za Janšo je odločitev za program
Radovan Žerjav je v imenu SLS-a poudaril, da je odločitev za to koalicijo tudi odločitev za izpolnitev lastnega programa in vrednot, ki jih SLS, kot stranka z dolgo tradicijo, zagovarja. Odločitev za podporo Janši je izpolnitev predvolilnih obljub. "Obljubljali smo odgovornost. Delovali bomo v dobro Slovenije, ki si ne zasluži bridke usode, tako kot Grčija, temveč si zasluži priložnost, da postane konkurenčna država," je dejal Žerjav in dodal: "Prejšnji koaliciji žal to ni uspelo."

Temeljno sporočilo teh volitev je po njegovih besedah, da ni najpomembnejše, kdo je relativni zmagovalec volitev, temveč, "kdo ob upoštevanju in spoštovanju koalicijskih partnerjev sestavi vlado absolutne večine".
PS: Laž je postala legitimno orodje za politiko
Jani Möderndorfer (PS) je ocenil, da koalicija niti ne bo legitimna niti vredna zaupanja. Po njegovi oceni sta predvsem SDS in Lista Virant delovali dvolično ter prej, kot je vlada sploh sestavljena, že večkrat prekršili lastno koalicijsko pogodbo. Virant je po njegovih besedah snedel obljube o vztrajanju glede notranjega in pravosodnega ministrstva, "za ceno stolčka v DZ-ju" pa je pripravljen prepustiti tožilstvo SDS-u. Janša pa se - ob obljubah o pravičnem pravosodju - niti ne udeležuje lastnih sodnih obravnav.

Skrb vzbujajoče se mu zdijo Janševe besede sindikatom, da če se njihovih zahtev ne bo moglo financirati, zanje ne bo posluha. "Je to začetek socialnega dialoga," se je vprašal Möderndorfer.
SDS: Vladi bo uspelo Slovenijo postaviti na noge
Ob očitkih o izdaji volivcev, ki jih je večkrat ponovil predsednik PS-ja Zoran Janković, je v imenu SDS-a Zvonko Černač dejal, da ima ta koalicija za seboj več kot polovico volilnega telesa in je zato popolnoma legitimna. Poleg tega ni ideološka koalicija, temveč koalicija za izhod iz krize. Zato si je za cilj zastavila od povprečja EU-ja hitrejši razvoj do leta 2013. Pogodba izhaja iz dejstva, da je mednarodno okolje nestabilno in da se kriza utegne še poglobiti, je pojasnil.

"Postavljamo trdno zavezo, da bomo Slovenijo ponovno postavili na noge," je zagotovil Černač. Še posebej bo težko v prvih dveh letih - tudi zato, ker je "državni aparat v mrtvem teku, gospodarstvo pa na tleh", bonitetne ocene Slovenije pa so spet padle. Vlada bo v svojih prizadevanjih potrebovala več razuma in sodelovanja, kot ga je bilo zaznati od PS-ja, je še dejal. A je kljub vsemu prepričan, da bo vlada zmogla.
NSi: Lažje bi bilo v opoziciji
Nova Slovenija je bila po volitvah nekako vesela opozicijskega položaja, je v imenu NSi-ja dejala Ljudmila Novak. "Kdo bi si v teh težkih, kriznih časih želel biti v vladi," je pojasnila. "Ker bo to izredno težka naloga, se gospod Janša verjetno ne more najbolj veseliti in želeti tega križa, ki mu ga bomo z izvolitvijo danes naložili," je dejala.

A po vseh preobratih so končali v koaliciji na čelu s človekom, ki bo znal - ko bo treba - vladati s tršo in odločnejšo roko, je nadaljevala. Predvsem pa Slovenija po njeni oceni potrebuje človeka s trdo kožo, ki bo pripravljen trdno držati vajeti heterogene koalicije.

Slovenija potrebuje tudi odgovorno opozicijo, ki je po besedah Novakove trenutno v veliki skušnjavi, saj se je iz zmagovalca spremenila v poraženca. NSi prepira in kulturnega boja ne bo sprožal, je napovedala. Novakova glede trgovanja z glasovi točno ne ve, kaj se je dogajalo - "govori pa se", da so se ponujale milijonske vsote.

SD: SDS je ubil reformsko mentaliteto s "trikrat ne"

SD je po besedah vodje poslanske skupine Janka Vebra deloval racionalno, odgovorno in z namenom, da se vlada oblikuje čim prej. Kljub neuspehu Jankovića Janša ni njihova druga izbira, saj "s strankami, ki jim je več za stranko kot državo", SD težko sklepa zavezništvo. Izpostavil je tudi programske razlike, pa tudi praktične razlike - SDS je namreč duh reform ubil na veliko referendumsko nedeljo s parolo "trikrat ne". Kljub temu bo SD pri velikih razvojnih projektih vlado podprl, je napovedal Veber. Vlada Boruta Pahorja je imela po Vebrovih besedah priložnost, da kolikor je le mogoče na mehek način izpelje reforme, kar pa ji je bilo preprečeno.

DLGV ponosen na svoj pogajalski dosežek
V Državljanski listi Gregorja Viranta so bili po besedah njenega predsednika deležni kritik, "hudih kritik, od izdajalcev slovenske pomladi do Janševih trojanskih konjev". Kljub hudemu pritisku pa so izbrali tisto, kar je boljše za državo in tisto koalicijo, v kateri bodo najbolje uresničevali svoj program, je zatrdil Virant. Na svoj pogajalski dosežek so ponosni. Glede Jankovićeve koalicije so imeli velike dvome, ali bi se ta lahko obvladala neformalna omrežja, ki skušajo obvladovati državo. Poslance Pozitivne Slovenije je pozval, naj se z odločitvijo DLGV-ja končno sprijaznijo in naj jih nehajo napadati, saj bodo morali v prihodnjih štirih letih sodelovati.
Nič več jeziček na tehtnici
Poslanec Roberto Battelli je v imenu poslanske skupine madžarske in italijanske narodne skupnosti poudaril, da se je želja dveh poslancev po trdni koaliciji in vztrajanje, da ne bosta predstavljala jezička na tehtnici, izkazala za razumno. "Sedaj kaže, da bo ta pogoj izpolnjen," je povedal.

Po predstavitvi stališč poslanskih skupin svoje osebne poglede predstavljajo tudi posamezni poslanci.
Koalicija je dokazala, da je sposobna sodelovati med seboj in dokazala bo, da lahko sodeluje z drugače mislečimi, je napovedala poslanka DLGV-ja Katarina Hočevar. Janši je pred njegovim nastopom mandatarstva dejala: "Srečno, pa ne razočarajte delavskega razreda."

Jožef Kavtičnik
iz PS-ja Janše ne bo podprl zaradi reka: Kar se Janezek nauči, to Janezek zna. "Kaj Janez zna, pa smo že videli in občutili, saj je politik že 20 let," je pojasnil. Po Kavtičnikovih besedah Janša zahteva vojaško disciplino, ki zatira ustvarjalnost.

Samo Bevk (SD) je podobno kot Veber poudaril, da je nezaupnica Pahorjevi vladi prinesla več škode kot koristi, saj je prišlo do predčasnih volitev, vlade brez polnih pooblastil in do tega, da že pol leta čakamo na novo vlado s polnimi pooblastili, danes pa čakamo na mandatarja, ki mu predsednik države očita premalo legitimnosti.

Gorenak: Največji "pozitivec" ne prepriča nikogar
Vse govoričenje, da se je z oblikovanjem desnosredinske koalicije zgodila prevara ljudstva, je brezpredmetno, saj je v zadnjih letih v Evropi kar sedem držav dobilo vlado na enak način kot Slovenija, je zatrdil Vinko Gorenak (SDS). Povedal je, da Janković v javnosti velja za pozitivno osebo in za rešitelja Slovenije, Janša pa za avtokrata, nestrpneža, dobičkarja, suroveža in trgovca z orožjem, zato bi se po njegovem mogoče morali vprašali, kako to, da najbolj pozitivna oseba v državi ne more dobiti pet strank, tisti pa, ki velja za negativno osebo, mu to uspe.

Janez Ribič (SLS) meni, da je današnja seja bolj mirna, kot je bila na "črno sredo", saj je debata bolj vsebinska, zato meni, da se bo izvolitev Janeza Janše za mandatarja "izšla".

"Kdor vas ne bi poznal, bi drago plačal"
Melita Župevc
iz Pozitivne Slovenije je bila izredno kritična tako do kandidata za mandatarja kot tudi do nastale koalicije. Izpostavila je pomanjkljivosti koalicijske pogodbe in svojo razpravo sklenila z mislijo: "Kdor vas ne bi poznal, bi drago plačal. Jaz vas že poznam, zato za vas ne bom glasovala."

Glede Janševega govora pa je novinarjem dejala, da je bil zelo "splošen govor nekoga, ki je ostal v preteklosti". "Nobenih konkretnih projektov, reform, zavez za prihodnost."

Kritična je bila tudi poslanka SD-ja Majda Potrata, ki je opozorila, da "bomo dobršen del mandata porabili za spreminjanje zakonodaje, ki bo šla po meri tistega, ki bo nastopil mandat". Bolj kot bere koalicijsko pogodbo, se ji zdi, "da so nekateri pozabili, da je bilo po letu 2008 še nekaj drugih let".

Židan: Ne bomo metali polen pod noge
Dejan Židan
(SD) je glede besed Novakove o trgovanju z glasovi dejal, da ne ve nič o tem. "Jaz sem bil bolj pozoren, ko je gospa pred tedni govorila, da obstajajo silni milijoni, ki jih bodo privarčevali pri materialnih stroških. Me prav zanima, kje jih je videla," je dejal. "Strašno napačno bi bilo, da bi vladi, ki bo nastala, v tem trenutku metali polena pod noge. Mi vsi moramo pomagati. Kakršna koli vlada že bo, bo to vlada države Slovenije. Želimo si, da bi delovala dobro," je zatrdil.

"Mercator spet prodan tajkunu?"
"Pri Mercatorju pa se dogaja točno to, kar je bilo pričakovati. Zgodba, ki se je začela pod Janševo vlado, se vrača. Tedanja vlada se je odločila, da to pomembno družbo proda dvema slovenskima tajkunoma. Nastala je velika škoda. Sedanja vlada bo imela možnost, da jo proda tujim tajkunom ali pa da dela v korist Slovenije. Upam, da se bo odločila v korist Slovenije," je v okviru razprave še pojasnil Židan.

Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

Janez Janša je prisegel pred DZ-jem

Zavedam se, da je to pot v pekel in upam, da bomo iz pekla vsi skupaj ven prišli.

Karl Erjavec, DeSUS

Janša ni povedal nič novega. Predstavil naj bi vizijo izhoda iz krize, napovedal pa je le varčevanje. Več denarja naj bi šlo dejavnostim in manj birokraciji, ni pa povedal, kako. Zato ne moremo verjeti koalicijski pogodbi, saj ste jo že sami večkrat prekršili - pa vaš kandidat še niti izvoljen ni.

Jani Möderndorfer, Pozitivna Slovenija

Nova Slovenija ni za to, da pride verouk v šole.

Matej Tonin, NSi

Živimo v svobodni državi, kjer se vsaka stranka lahko odloči, v kateri koaliciji bo najbolje uresničevala svoj program.

Gregor Virant, DLVG

Si predstavljate, kako bi bilo, če bi na volitvah zmagal Janez Janša, vlado pa bi sestavljal Zoran Janković?

Melita Župevc, PS

V teh časih je veliko lažje sedeti v opoziciji, kot pa biti v vladi, ki napoveduje zategovanje pasov in varčevanje.

Ljudmila Novak, NSi

V času gospodarske krize Slovenija ne potrebuje obramboslovca, pač pa gospodarstvenika.

Gašpar Gašpar Mišič, PS

Kandidat za predsednika vlade je danes v nekih segmentih žal moral spominjati na Winstona Churchilla, ko je državljanom napovedal solze, znoj in kri. Takrat so bile tam izredne razmere, začetek vojne. Pri nas izrednih razmer ni, so pa resne.

Jožef Jerovšek, SDS
Državni zbor izvolil mandatarja