"Če bi storil jaz, kar dela trenutna vladajoča koalicija, bi bila takoj vložena interpelacija," je prepričan Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Imamo dve dimenziji - problem vrednosti oz. problem nekega bazičnega razumevanja in vedenje, da se ve, kaj je prav in kaj narobe. Tranzicija je še dodatno izkrivila že izkrivljene vzorce iz komunizma. Prišlo je do konglomerata, kjer je vsak vzel, kar mu paše.

Janez Janša o tem, ali je bila imunost v Sloveniji kdaj vzpostavljena.
Poslanci
Trenutne raziskave kažejo, da bi stranka SDS na volitvah dobila večino, čemur Janša posebne pozornosti ne posveča. "Že pred volitvami nakazujemo smer, formula je uspešna, po volitvah ne nameravamo ravnati nič drugače." Foto: MMC RTV SLO

Formula 50 plus ni naša strategija, kako povoziti druge - znotraj strategije sta dve ponujeni roki: ena pomladnim strankam, druga ponujena roka pa je iztegnjena proti vsem parlamentarnim strankam za oblikovanje zavezništva za spremembo ustave.

Janez Janša, SDS

"Čudi me, da Borut Pahor ve, kaj je vsebina dokumentov, ki se nahajajo v arhivu, saj zanj velja isti zakon kot za Igorja Omerzo," je v pogovoru za Radio Slovenija dejal predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. Dodal je še, da je znano, da Pahor za te podatke ni uradno zaprosil, pa vendarle govori o njih, kot da jih dobro pozna, kar je dokazal na zadnji seji državnega zbora. Zato se vprašuje, kaj se je dogajalo z dokumenti, ki so bili 19. oktobra lani vzeti iz arhiva in so bili 20 dni v kabinetu predsednika vlade. "To je dodatna nezakonitost, za to bi moral nekdo odgovarjati," meni Janša.

Celoten pogovor z Janezom Janšo je dostopen tukaj.


"Gre za gradiva, povezana z Avstrijo, in ne z Italijo, kot se je omenjalo,"
pravi Janša in pojasnjuje, da so takratni čas zaznamovale teroristične akcije na slovenskem delu Avstrije, podatki so bili že podani v javnosti, zato "ne gre za zaščito teh imen, ampak za zaščito imen, ki so delovali v Sloveniji". Ob tem dodaja, da se ne bo nikoli izvedelo, kaj je bilo iz arhiva vzeto.

Nadalje je pojasnil, da v Sloveniji zakon o arhivih velja že pet let in se do zdaj ni nič zgodilo, zdaj pa se že pol leta dogajajo nesprejemljive stvari, saj kar "dva državna organa zakona ne spoštujeta, še več, tega celo ne zanikata". Izpostavil je še oteževanje dela komisiji, ki je pristojna za nadzor in ki ji je bilo ob prihodu na ogled arhiva rečeno, "da gre lahko v arhiv, ne sme pa pogledati dokumentov".

"Cerkev naj se ne bi ukvarjala z materialnimi zadevami"
Janša je odgovoril tudi na vprašanje o aktualnih problemih v Rimskokatoliški cerkvi. Meni namreč, da namen Cerkve ni, da bi se ukvarjala z materialnimi stvarmi, saj se nauk in pridige tako drugače razumejo. "Če hočeš imeti moralno avtoriteto, moraš delati tisto, kar govoriš, ali pa ne smeš delati tega, kar kritiziraš, za vse pa veljajo isti zakoni," meni. Prepričan je, da mariborska škofija ne odraža celotne slovenske Rimskokatoliške cerkve, ampak le del, vseeno pa upa, da se bo zadeva čim prej sanirala.

"Celjski sodnik ne bi smel biti priprt"
"Celjski sodnik je bil nekaj dni priprt nelegalno," je prepričan Janša. Po njegovem mnenju bi moral državni zbor v petek ali soboto odločati o tem, ali sodnik ostane v priporu, in ne pozneje odločati za nazaj. "Gre za popolno diskreditacijo, to so zadeve, ki so izredno nevarne," meni.

Janša je izpostavil tudi vprašanje manjkajočega poslanca, ki je v priporu, zanj pa ni urejeno nadomeščanje - kar posledično pomeni, da je nelegitimna vsaka odločitev, ki je bila v parlamentu sprejeta z enim glasom večine.

"Vlada ni sprejela ukrepov, ki bi zagnali gospodarstvo"
Na vprašanje o gospodarskem stanju v Sloveniji je Janša odgovoril, da naš finančni sektor ne deluje dobro, vendar "nas nemški trg, ki je oživel, vleče naprej". Stanje pripisuje posledicam neukrepanja vlade v zadnjih dveh letih. Vlada je sicer v začetku po njegovem prepričanju potegnila poteze, ki so jih v stranki tudi podprli, vendar je šlo za kratkoročno omilitev. Ni pa nobenih ukepov, "po katerih bi zagnali gospodarstvo. V Sloveniji namreč veljajo obratni trendi - zaupanje pada, brezposlenost pa narašča, gospodarska rast je minimalna, zagrabila pa nas je še inflacija."

"Če je kriza, je kriza za vse, zakaj bi upokojenci plačevali večji delež," se vprašuje Janša. Pojasnil je, da so očitki o tem, da se v času, ko je bila njegova stranka na oblasti, niso lotili pokojninske reforme, neutemeljeni. Pokojninska reforma je bila izvedena na prelomu stoletja in je bila leta 2004 šele na začetku svojega uresničevanjain se še vedno uresničuje, je pojasnil.

"Tri leta potem, ko je bila sprejeta pokojninska reforma in se je začela uveljavljati, bi bila velika neumnost, če bi delali še eno pokojninsko reformo. Neumnost je tudi, da se je šlo zdaj v te spremembe pokojninskega zakona," je poudaril prvak SDS-a.

Zdajšnji predlog reforme se mu ne zdi sprejemljiv, saj spremembe ne spodbujajo mladih, da bi se redno zaposlovali in vplačevali v pokojninsko blagajno, ampak zgolj računajo, koliko več dobijo, če teh prispevkov ne vplačujejo, "saj pokojnine tako ali tako ne bodo dočakali".

"V Egiptu ljudje pričakujejo boljše življenje"
O razmerah v Egiptu je Janša dejal, da gre v tem primeru za vprašanje svobode, demokracije in človekovih pravic. "Stanje kaže na to, da nobena diktatura ni vzdržna," je poudaril in dodal, da je tudi Egipt zaznamovan s posledicami globalizacije, jedro protestov pa so mladi, zato ne gre za neko neosveščeno maso, ki se ne zaveda svojih pravic. Vpliv Združenih držav Amerike pa Janša komenitra z besedami: "ZDA nimajo tako velikega vpliva na tiste, ki protestirajo, kot na sedanjega predsednika."

Imamo dve dimenziji - problem vrednosti oz. problem nekega bazičnega razumevanja in vedenje, da se ve, kaj je prav in kaj narobe. Tranzicija je še dodatno izkrivila že izkrivljene vzorce iz komunizma. Prišlo je do konglomerata, kjer je vsak vzel, kar mu paše.

Janez Janša o tem, ali je bila imunost v Sloveniji kdaj vzpostavljena.

Formula 50 plus ni naša strategija, kako povoziti druge - znotraj strategije sta dve ponujeni roki: ena pomladnim strankam, druga ponujena roka pa je iztegnjena proti vsem parlamentarnim strankam za oblikovanje zavezništva za spremembo ustave.

Janez Janša, SDS