Jerovšek Širci:
Jerovšek Širci: "Boste ščitili zločine in zločince prejšnje države, s katero smo pretrgali?" Foto: MMC RTV SLO
Franco Juri (Zares) poslancem SDS-a
Direktor Sove Sebastjan Selan je zatrdil, da nikakor ne ščitijo nekdanjih sodelavcev SDV-ja. Foto: Ukom

Res pa je, to pa sam zaključujem, da ste eni še kar v partiji, čeprav se zdaj drugače imenujete. Enkrat je LDS, potem je Zares, jutri bo pa Zelena jagoda verjetno.

Vinko Gorenak (SDS)

Vesela sem, da ste kemik, ker bi ob takšni sposobnosti psihoanalize imel kar prazen kavč.

Darja Lavtižar Bebler (SD) Jožetu Jerovšku (SDS)
Franco Juri trdi, da je SDS odprla novo ideološko fronto. Foto: MMC RTV SLO

Zgrožen sem, ker mi lahko predsednik Sove grozi, kaj ga lahko vprašam in kaj ne.

Aleksander Zorn (SDS)

Parlamentarni odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino je po prekinitvi redne seje končal nujno sejo, na kateri je obravnaval predlog novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Potem ko nista bila sprejeta SDS-ova predloga dopolnil, je Aleksander Zorn zatrdil, da ne želijo več sodelovati pri nadaljnjem glasovanju in sprejemanju nedemokratičnega zakona. Brez navzočnosti SDS-ovih poslancev je nato odbor zakon podprl.

Grims: Vlada priznala, da je bil zakon kršen
Branko Grims
(SDS) je pojasnil, da si je pri zapiranju arhivov SDV-ja neki uradnik samovoljno vzel pravico, da odloča o (ne)ustavnosti določenega zakona, in dodal, da lahko o tem odloča izključno ustavno sodišče. Izpostavil je, da je vlada s predlogom za spremembo zakona priznala, da je bil zdajšnji zakon kršen, hkrati pa meni, da pomeni sprememba obstoječega zakona legaliziranje rušenja pravne države.

Ministrica za kulturo Majda Širca je v imenu predlagateljev zakona povedala, da na ministrstvu, ko sta jih Sova in Arhiv Slovenije opozorila na težave in na to, da lahko zdajšnji zakon ogrozi interese države in človeška življenja, niso oklevali z njegovo spremembo. Dodala je še, da je sama odprla veliko arhivov in ve, kakšna teža in pomen sta v njih.

Selan: Nikogar ne ščitimo
Direktor Sove Sebastjan Selan je zatrdil, da nikakor ne ščitijo nekdanjih sodelavcev SDV-ja. Pojasnjuje, da ne agencija ne država ničesar ne skrivata. "Vsi dokumenti bodo pregledani in ocenjeni, kaj bomo obelodanili. Zaščititi želimo tisto, kar je v javnem interesu in je res treba zaščititi, nič pa ne želimo skriti," je poudaril. Izpostavil je še, da Sova nima ideološko nič z nekdanjim SDV-jem, vendar pa opravlja del nalog enako kot nekdanja Udba.

Dragan Matić, direktor Arhiva Slovenije, je znova zavrnil očitke na svoj račun in poudaril, da ni on tisti, ki je na arhive nalepil oznako zaupno, in da ni on tisti, ki je podal oceno o ogrožanju življenj ter nacionalne varnosti. Prepričan je, da se neresnice v zadevi ponavljajo, da bi "obsedele in se zapisale kot dejstva".

Juri: Zdaj se ne ve, kdo pije, kdo plača
Poslanec Zaresa Franco Juri je zatrdil, da je sprememba zakonodaje na tem področju nujna, "saj se zdaj ne ve, kdo pije kdo plača". "Po novem zakonu upravljanje s podatki ne bo več le v pristojnosti Sove in direktorja arhiva, ampak bo tudi opozicija odločala o tem, kaj se sme odpreti," je pojasnil. SDS-u je še očital, da nima pojma, kaj je pravna država, saj naj bi se sklicevali na njo, hkrati pa jo vsak dan rušili.

Samo Bevk (SD) je povedal, da je že pri pripravi zdaj veljavnega zakona stroka opozarjala na neustavno stanje, ki ga je ta zakon prinesel. Pri pripravi zakona naj nihče ne bi upošteval niti mnenja Sove.

"Enkrat je LDS, potem je Zares, jutri bo pa Zelena jagoda verjetno"
Aleksander Zorn
(SDS) je izpostavil, da je v 60. letih prejšnjega stoletja Udba vstopila v gospodarstvo in hitro ugotovila, da se s socialističnim gospodarstvom ne bo dalo zaslužiti, zato je šla v organiziranje kriminalnih združb, ki naj bi tihotapile heroin, denar in zlato ter urile teroriste vseh vrst, tudi Al Kaido. Meni, da je marsikatera od teh združb še danes živa, namen spremembe zakona pa naj bi bil, da se zaščitijo. "Koga ščitimo, žrtve ali rablje?" se je vprašal o tem. Njegov strankarski kolega Jože Jerovšek ob tem dodaja, da se želi s spremembo zakona zaščititi terorizem in zločine, ki jih je zakrivila Udba. Izpostavil je tudi, da na seji skorajda ni novinarjev, saj naj bi dobili namige, da o zadevi ni dobro pisati.

Vinko Gorenak (SDS) je zavrnil očitke, ki so prišli predvsem od Jurija, da so bili številni člani SDS-a nekoč vidni člani partije, in zatrdil, da sklepa, da so eni še kar v partiji, čeprav se zdaj imenujejo drugače. "Enkrat je LDS, potem je Zares, jutri bo pa Zelena jagoda verjetno," je povedal.

O arhivih tudi na kolegiju predsednika vlade
Predsedniki koalicijskih strank in vodje koalicijskih poslanskih skupin so o spremembi zakona o arhivih SDV-ja, ki jih hrani SOVA, govorili tudi na kolegiju pri predsedniku vlade. Katarina Kresal (LDS) meni, da so nekatere spremembe obstoječega zakona potrebne, vendar pa naj bi bili v LDS-u za to, da arhivi ostanejo javni. Javne arhive podpira tudi Gregor Golobič (Zares), ki pa meni, da bi morali dokumente, ki bi lahko škodili posameznikom, ki so opravljali obveščevalno delo v tujini, zaščititi in jih pustiti tajne.

Omerzi preprečen dostop do arhivov SDV-ja
Poslanci SDS-a menijo, da Sova in Arhiv RS ovirata dostop do arhivskega gradiva nekdanje Službe državne varnosti, čeprav "gre za gradivo, ki bi moralo biti javno dostopno in ki uradno ni označeno s stopnjo tajnosti".

Na Sovi, kjer hranijo arhive nekdanjega SDV-ja, so namreč publicistu Igorju Omerzi, nato pa še parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb preprečili dostop do določenih dokumentov SDV-ja. Sova je dokumente označila za zaupne, potem ko je Omerza zahteval vpogled vanje.

Vlada je 20. januarja predstavila predlog novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki ga bo poslala državnemu zboru v sprejem po nujnem postopku. Spremembe bodo segle tudi na področje arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, občutljive zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.

Franco Juri (Zares) poslancem SDS-a

Res pa je, to pa sam zaključujem, da ste eni še kar v partiji, čeprav se zdaj drugače imenujete. Enkrat je LDS, potem je Zares, jutri bo pa Zelena jagoda verjetno.

Vinko Gorenak (SDS)

Vesela sem, da ste kemik, ker bi ob takšni sposobnosti psihoanalize imel kar prazen kavč.

Darja Lavtižar Bebler (SD) Jožetu Jerovšku (SDS)

Zgrožen sem, ker mi lahko predsednik Sove grozi, kaj ga lahko vprašam in kaj ne.

Aleksander Zorn (SDS)