Foto:
Foto:
Janez Janša je odgovoril na vprašanja štirih poslancev.
Opozicijo moti Bručanov službeni avto.
Prvi dan redne seje je namenjen poslanskim vprašanjem.

Opozicijo so zanimali rebalans proračuna, sodelovanje s socialnimi partnerji in tolmačenje slovenske zgodovine. Na vprašanja so nato odgovarjali še ministri.

Z rebalansom do nižjega dolga
Vlada namerava z rebalansom zmanjšati javni dolg, zagotoviti pa mora še sredstva za obveznosti, ki v proračunu niso bile predvidene, je premier Janez Janša v DZ-ju odgovoril na poslansko vprašanje Antona Ropa, zakaj vlada v napovedanemu rebalansu ne daje večjega poudarka razvojnim ukrepom.

Janša je še dejal, da čeprav je bila gospodarska rast v letu 2004 s 4,6 odstotka višja od načrtovane, je v rebalansu državnega proračuna zelo malo manevrskega prostora za razvojne programe.

Tudi Franc Žnidaršič je spraševal o rebalansu. Janša je dejal, da želi vlada znižati javni dolg na raven kriterijev za prevzem evra.

Ministri odgovarjali poslancem
Poslancev so ministre spraševali predvsem o predlaganih spremembah zakona o RTV-ju in o spremembah t. i. vojnih zakonov.

Poslanec LDS-a Aleš Gulič je na zdravstvenega ministra Andreja Bručana naslovil vprašanje o smotrnosti nakupa službenega vozila v vrednosti 10 milijonov tolarjev. Minister je odgovoril, da je bil nakup nujen in da avtomobile take vrednosti uporabljajo tudi drugi ministri. Kulturnega ministra Vaska Simonitija so spraševali o predlogu zakona o RTV-ju, ministra za delo Janeza Drobniča o vojnih grobiščih, šolskega ministra Milana Zvera pa o težavah na OŠ Bršljin.

Minuta molka
Poslanci so z minuto molka pred začetkom seje počastili spomin na pokojnega papeža Janeza Pavla II.

Jutri na seji
Še pred tem je DZ razširil dnevni red z novelo zakona o prekrških, ki jo bodo obravnavali po nujnem postopku. Poslanci pa bodo o noveli odločali v sredo.

Drugi dan seje se bodo poslanci med drugim lotili letnega načrta razvoja in obnavljanja avtocest, zadnji dan pa naj bi odločali o imenovanju Barbare Brezigar na mesto generalne državne tožilke. V sredo naj bi ustanovili tudi prvo preiskovalno komisijo v tem mandatu, ki naj bi preiskovala odgovornost nosilcev javnih funkcij za razmere v tožilstvu.