Janša je zavrnil možnost velike koalicije med Pahorjevim SD-jem in SDS-om. Foto: BoBo
Janša je zavrnil možnost velike koalicije med Pahorjevim SD-jem in SDS-om. Foto: BoBo

Predsednik SDS-a ne vidi nobene možnosti za oblikovanje velike koalicije. Prepričan je tudi, da vladajoči SD po predčasnih volitvah ne bo več velika stranka.

"Ocena tranzicijske levice"
Janez Janša
je v intervjuju za Radio Ognjišče povedal, da po njegovem mnenju do predčasnih volitev ni prišlo samo zaradi razpada vladne koalicije, ampak tudi zato, ker naj bi vrh tranzicijske levice ocenil, da predčasne volitve v tem letu prinašajo manj slab rezultat, kot čez eno leto, ko bi ljudje veliko bolj neposredno občutili krizo.

Nova gibanja, ki so se pojavila, po Janševih besedah v naš politični prostor ne prinašajo alternative. Glede ugibanj o nastopu Zorana Jankovića na prihajajočih volitvah pa meni, da bo ljubljanski župan tako ali drugače vstopil v volilno tekmo, čeprav si Janša želi, da bi Janković v volilno tekmo vstopil "direktno" in tako končno preveril svojo priljubljenost med volivci.

"Pahorjeva zapuščina - dolgovi"
Oceno dela vlade Boruta Pahorja, po Janševih besedah kaže rekordno nizka podpora tej vladi pred razpisanimi predčasnimi volitvami, sam pa je dejal, da je Pahorjeva vlada prihodnjim generacijam zapustila predvsem velike dolgove: "Slovenija je po treh letih Pahorjevega vladanja zadolžena še enkrat bolj kot leta 2008."

Nerazumno zadolževanje Pahorjeve vlade je razlog, da gre Slovenija v smeri grškega scenarija, je poudaril Janša in dodal, da se pri nas to dogaja najhitreje od vseh držav v Evropi, ki imajo težave. Stopnja zadolževanja v Sloveniji v zadnjih treh letih naj bi bila celo večja kot v Grčiji, je zatrdil.

"Boter razpadle koalicije"
V zvezi s predčasnimi volitvami je komentiral vlogo predsednika države Danila Türka, ki je po Janševih besedah boter razpadle koalicije in bi zato moral prevzeti odgovornost za veliko škodo, ki jo je ta koalicija v času svojega vladanja prizadejala Sloveniji.

Gospodarski in socialni cilj prihodnje vlade
Varčevanje in ustvarjanje nove vrednosti bi morali biti prednostni nalogi prihodnje vlade, je zatrdil, gospodarska rast in nova delovna mesta pa ne zgolj gospodarski, ampak tudi socialni cilj. Po Janševih besedah je za hitrejše okrevanje slovenskih podjetij treba zagotoviti predvsem podporo finančnega sektorja in odpraviti plačilno nedisciplino.

S sprejetjem intervencijskega zakona nima smisla hiteti, če ni prej dosežen dogovor s sindikati, meni Janša, ki je prepričan, da ta težava, glede na to, kako se je zakona vlada lotila, ne bo rešen do predčasnih volitev.

"Absurdna saga"
"Spremljamo sago, ki je popolnoma absurdna," pa je komentiral sojenje v zadevi Patria. Prepričan je, da se je v tej zgodbi znašel kot politični dodatek z jasnim namenom diskreditacije. Patria bo vplivala na volitve, saj se bo zagotovo znašla v volilnih programih tistih, ki nimajo drugega programa, meni Janša.