"Pri izbiri mandatarja bom temljito premislil," je dejal predsednik države Danilo Türk. Foto: Reuters
Zoran Janković
Jankovićeva kandidatura, ki to za zdaj še ni, je menda zelo vznemirila stranke t. i. levega trojčka. Foto: BoBo
državni zbor
Za 90 sedežev v državnem zboru se bodo kandidati potegovali 4. decembra. Foto: BoBo
Volišče
Predsednik republike Danilo Türk je v sredo v izjavi za javnost razglasil, da bo 21. oktobra bo podpisal ukaz o razpustvi državnega zbora. Predčasne volitve bodo potekale 4. decembra. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Jankovič na volitve?

Da bi morale stranke pokazati sposobnost za socialni dialog in, še bolj, da bi volitve morale prinesti možnost za oblikovanje stabilne vlade, se je na prireditvi Menedžer leta nedvoumno zavzel predsednik republike Danilo Türk, ki je dejal: "Storili bomo vse za stabilno vlado, moj prispevek ni neznaten. Pri izbiri mandatarja bom temeljito premislil, kdo lahko prispeva k taki vladi, o kateri vi govorite, in komu bom dal mandat." Predsednikova izjava pa že dviguje nemalo prahu, je za TV Dnevnik poročala Mojca Šetinc Pašek.

Pahor: Zmagal bo SDS ali SD
"Mislim, da bo ena od teh dveh strank (SDS in SD) zmagala in prav je, da je močna stranka v opoziciji. Bi se pa zavzel za več sodelovanja in za to, da tisti, ki je v opoziciji, ne dela škode," je dejal Borut Pahor, ki morebitnega vstopa ljubljanskega župana v volilno tekmo, ki bi lahko resno premešala karte v političnem prostoru, ne želi komentirati.

Uradno ljubljanski župan Zoran Janković molči, mediji pa poročajo, da bo Jankovič svojo odločitev sprejel in sporočil do začetka prihodnjega tedna.

Golobič: V bitko ne bi smele osebe, ki so v tožbah
Da se ljubljanski župan doslej z državno politiko ni ukvarjal, pojasnjuje tudi Zaresov Gregor Golobič, ki dodaja, da Jankovića številni vidijo kot antipod Janezu Janši. Golobič še meni, da se mu zdi čas prekratek, prav tako pa ne bi smeli v bitko sporne osebe, ki so v tožbah.

V Zaresu želijo, da bi v volilni kampanji soočili programe in da ne bi bili priča bitki politikov. Njihova ponudba pa bo manifest o novi ekonomiji.

Bo Jankoviću pomagal Erjavec?
Mediji in politični analitiki se strinjajo, da bi Janković s svojo listo verjetno brez večjih težav v vseh osmih volilnih okrajih zbral 1.000 podpisov, potrebnih za kandidaturo, veliko vprašanje pa je, ali bi mu uspelo zbrati tudi dovolj glasov za zmago - z manj pa se verjetno ne bi zadovoljil. Pod svoje okrilje naj bi ga po nekaterih informacijah vzela Demokratična stranka upokojencev (DeSUS), kjer pa za zdaj o tem še molčijo. Za Finance je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec dejal le, da sta z ljubljanskim županom "na kavici" ugotovila, da sta "zmagovalna kombinacija".

Časopis Večer pri tem domneva, da Jankovića pri dokončni odločitvi za volilni boj zadržujejo tudi domnevne nepravilnosti oz. očitki o vpletenosti v nakup zemljišč v Ljubljani in namigi o sinovih finančnih transakcijah v davčne oaze, kar pa bi Jankovićevi politični nasprotniki med bojem za parlamentarne sedeže vsekakor znova potegnili na plan. Jure Janković naj bi sicer, kot so mediji poročali že pred meseci, prek podjetja Disconco s sedežem na kupil več hektarjev nezazidljivega zemljišča, ki se je z novim prostorskim načrtom MOL-a (pod vodstvom njegovega očeta) spremenilo v zazidljivo in tako postalo bistveno dražje. Zadevo od februarja preiskuje tudi specializirani oddelek tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Na levici cel kup novih strank
Na celotni levici sicer v zadnjih dneh in tednih potekajo intenzivne priprave na predčasne volitve, saj raziskave javnega mnenja že mesece kažejo padanje podpore t. i. levemu trojčku, napovedujejo pa se tudi nove stranke. V soboto bo tako uradno nastalo najprej Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, zatem pa še Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), katere člani bodo tudi publicistka Manca Košir, nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek in ustanovni predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut.

Svoje gibanje, v okviru katerega se bodo potegovali za poslanska mesta, pa je napovedala tudi skupina slovenskih županov pod vodstvom župana Bohinja Franca Kramarja. Ta je pred dnevi pojasnil, da za zdaj še ne bodo stranka, 8. oktobra bodo ustanovili le svoje Gibanje za Slovenijo, v katerem pa ne bodo samo župani - ti so namreč le pobudniki gibanja. Kramar je ob tem še dejal, da bodo za poslanca kandidirali le tisti župani, ki se bodo ob morebitni izvolitvi pripravljeni odpovedati svojemu županskemu stolčku.

Kavčič in Jamnikar na volitve skupaj s Krajncem
V začetku septembra se je zgodil (sicer že od kongresa stranke, ki je bil maja, napovedovan) izstop podpredsednika LDS-a Blaža Kavčiča, ki je že mesece javno kritiziral delo predsednice LDS-a Katarine Kresal. Kavčič bo sicer ravno danes oznanil svoje sodelovanje s trenutno zunajparlamentarno stranko mladih, ki jo vodi Darko Krajnc. Sočasno s Kavčičem v SMS - stranko Zelenih vstopa tudi nekdanji sekretar LDS-a Peter Jamnikar.

Že julija sta stranko (in poslansko skupino) Zares sočasno zapustila poslanca Vili Trofenik in Alojz Posedel - pojasnila sta, da so ju motile zahteve vodstva po enotnosti med člani in izstopu iz koalicije. Posedel sicer že nekaj časa pred tem ni bil član stranke (bil pa je član poslanske skupine).

SD zapustila Bizjak Mlakarjeva
Zaradi nestrinjanja z zdravstveno politiko SD-ja je v četrtek svoj izstop napovedala tudi poslanka Julijana Bizjak Mlakar. Ob izstopu je poudarila, da vlada in poslanci SD-ja pogosto "ostajajo gluhi" za zahteve svojega članstva, pa tudi za potrebe prebivalstva in javni interes. Kam jo bo zdaj vodila politična pot, ste lahko izvedeli tudi v MMC-jevem spletnem klepetu ob 13. uri.

Jankovič na volitve?