Ena izmed zavez Slovenije zvezi Nato se nanaša tudi na nakup osemkolesnikov patria. Foto: BoBo
Ena izmed zavez Slovenije zvezi Nato se nanaša tudi na nakup osemkolesnikov patria. Foto: BoBo

Cilji preoblikovanja Slovenske vojske, ki jih je zastavil minister za obrambo Aleš Hojs so po mnenju predsednika vlade "ustrezni, uresničljivi in realni". Med drugim so se pogovarjali tudi o tem, kako se uskladiti z zvezo Nato o prestavitvi določenih zavez, ki jih ima Slovenija do zveze na poznejše obdobje. Slovenija je namreč v to prisiljena zaradi finančne situacije.

Poglavitni cilj reorganizacije je po besedah Janše narediti več z manj sredstvi, saj so možnosti financiranja obrambe čedalje manjše. To pa po besedah premierja ne pomeni zmanjševanja zaposlenih, saj bodo iskali druge rezerve, ki se v zadnjih letih niso iskale. Obenem je dodal, da mora biti cilj reorganizacije, da ostane Slovenija kljub manjšemu prispevku za obrambo enako varna država.

Država v zadevi vojaških regresov vložila pritožbo
Sočasno s premierjevim obiskom ministrstva za obrambo je prišla tudi vest, da je država vložila pritožbo na odločitev delovnega sodišča. Zadnje je ugodilo tožbi Sindikata vojakov Slovenije, s katero so zahtevali izplačilo razlike letošnjega regresa z obrestmi. Državno pravobranilstvo je potrdilo, da je pritožbo že poslalo, njene vsebine pa do zaključka postopka ne želijo razkriti.