Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič. Foto: BoBo
Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič. Foto: BoBo

Generalna sekretarka Lidija Štruc je na seji izvršnega odbora predstavila poročilo o stanju v stranki, obravnavali pa so tudi nekaj kadrovskih predlogov, predvsem glede imenovanja nove generalne sekretarke. Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič za to mesto predlaga Marijo Pukl, o čemer bo dokončno odločil svet stranke 12. avgusta, je v izjavi novinarjem po seji povedal Jasnič.

Pojasnil je, da se bodo na septembrski klavzuri posvetili tudi projektu volitev 2022, ki ga bodo zatem predstavili terenu, občinskim in pokrajinskim organizacijam. Kdaj volitve dejansko bodo, pa ni v njihovi moči.

DeSUS se otepa očitkov dela opozicije

Mark Boris Andrijanič imenovan za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo

Na DeSUS sicer v preteklih dneh letijo očitki opozicijskih strank, ker so z dvema poslanskima glasovoma prejšnji petek pomagali izvoliti novega ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča. Večji del opozicije jim očita, da so se s tem pokazali kot del koalicije.

A glede tega na izvršnem odboru po Jasničevih trditvah ni bilo niti enega vprašanja, ta "stvar je mimo". "DeSUS je omogočil digitalizacijo te družbe in da prispe denar iz Bruslja. Kadrovska politika pa je stvar vladajoče stranke. Upajmo, da se bo to kdaj tudi spremenilo," je pojasnil Jasnič.

DeSUS poziva k spremembi zakona o demografskem skladu

Preložili glasovanje o demografskem skladu, novelo zakona o nalezljivih boleznih pa zavrnili

Je pa DZ prejšnji teden na predlog vladne koalicije odložil odločanje o zakonu o demografskem skladu. Jasnič je povedal, da ima nekaj zaslug za to potezo. Sestal se je s predsednikom vlade Janezom Janšo. "Govorila sva o tem, da je sedanji trenutek tako vroč, da bi bilo več škode kot koristi za zakon," je pojasnil. Takšnega zakona, kot je zdaj pripravljen in v parlamentarnem postopku, DeSUS po njegovih trditvah ne bo podprl, kar bo tudi stališče stranke na klavzuri.

Jasnič je danes spomnil, da zakonu, če bo v DZ-ju takšen sprejet, sledi referendum, na katerem bo sodeloval tudi DeSUS. Kako bi zakon lahko uskladili, da bi bil zadnje sprejemljiv, se niso pogovarjali. Je pa spomnil na predlog DeSUS-a za demografski sklad iz leta 2018. "Če se bomo vsebinsko vrnili k temu, če bo dogovor s sindikati in socialnimi partnerji, bomo tudi mi zraven," je napovedal Jasnič.

Kako bodo dejansko glasovali poslanci?

Kako stanje v DZ-ju ocenjujejo posamezne stranke in kakšni so načrti za jesen?

Na vprašanje, ali so o tem usklajeni tudi s poslanci, pa je odgovoril, da je povedal, kaj misli stranka. Upa, da bodo tako mislili tudi v poslanski skupini, "sicer bomo druge stvari potegnili".

Seje izvršnega odbora se trije poslanci niso udeležili, saj so po Jasničevih besedah na dopustu.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je sicer v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo glede pričakovanj za politično jesen spomnil, da sta pomembni odprti vprašanji za DeSUS poleg uskladitve pokojnin še demografski sklad in dolgotrajna oskrba. Jurša verjame, da bodo pri tem s koalicijo našli skupni jezik in "končno ustvarili to, kar si DeSUS prizadeva ustvariti že več let".

DeSUS gladi notranje odnose