Foto: BoBo
Foto: BoBo

Jasnič je namreč v petek v izjavi medijem po koncu klavzure dejal, da je klavzura po razpravi svetu stranke predlagala, da poslance DeSUS-a pozove k odstopu. Svet stranke pa bo o tem odločal predvidoma prihodnji četrtek, je dejal. "Predlogov je bilo veliko, med drugim je bil tudi predlog glede poslanske skupine, ljudje so pozvani k odstopu. Bili so pozvani, da dajo mesto tistim, ki so bili v njihovih volilnih enotah nadomestno izvoljeni. Poziv je bil k odstopu," je po klavzuri dejal Jasnič in na vprašanje, ali je to zapisano v sklepih, odvrnil, da je.

A je predsednik sveta DeSUS-a Anton Urh dan pozneje zanikal, da bi tri poslance upokojenske stranke pozvali k odstopu. Tudi podpredsednica DeSUS-a Julijana Bizjak Mlakar je v nedeljski oddaji Politično zatrdila, da na klavzuri ni bilo sprejetega nobenega
tovrstnega sklepa. "Je pa res, da smo imeli šesturno klavzuro s prisotnostjo kar veliko najodgovornejših ljudi v stranki in med drugim je eden izmed teh članov res govoril o teh stvareh." Dodala je, da bo vodstvo stranke podrobno proučilo vse razprave.

30 let Desusa in izstopi

"Če bodo zadržali predlog za izstop, bom razmislil, kaj se splača delati"

Sorodna novica Jasnič: Ne bomo vrgli puške v koruzo. Urh: Klavzura ni pozvala poslancev k odstopu.

Predsednik stranke Jasnič je danes v izjavi za STA prav tako pojasnil, da so na klavzuri udeleženci povedali vse, kar jim leži na duši. Na koncu je skupina, ki je spremljala celotno delo klavzure, pripravila stališča, ki so bila izrečena, pri čemer gre po njegovih opozorilih le za zabeležko, za stališča posameznih razpravljavcev, ne pa za stališča organov stranke. Ta stališča so ob koncu klavzure tudi predstavili, nihče od prisotnih jim ni nasprotoval ali jih želel dopolniti.

Stališča bo obravnaval izvršni odbor stranke, ki mora potem na podlagi svoje razprave pripraviti predlog za sejo sveta stranke. Na vprašanje, ali bo odstopil z mesta predsednika stranke, če izvršilni odbor stranke ne bo predlagal svetu poziva k odstopu poslancev DeSUS-a, je dejal: "Če bo izvršilni odbor zadržal predlog za izstop, bom hudičevo razmislil, kaj se splača delati ali ne."

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Poslanci presenečeni nad Jasničevimi izjavami

Poslanci DeSUS so sicer presenečeni nad Jasničevimi izjavami po klavzuri. "Iščemo rešitev, kaj storiti. Nekateri razmišljamo, da bi bilo treba zadevo presekati, drugi menijo, da bi si bilo dobro ponovno prizadevati, da bi se poskušali konsolidirati", je po srečanju treh poslancev DeSUS-a in predsednika sveta stranke Antona Urha povedal poslanec DeSUS-a Branko Simonovič.

Po njegovem mnenju pa je zadeva šla tako daleč, da sta le dve možnosti. Sam meni, da z Jasničem konsolidacija stranke ni več mogoča, s pogojevanjem poslancem pa je težko razmišljati o sodelovanju. Verjame, da je najbolje, da izstopi iz stranke.

Preden bo podal izstopno izjavo, še bo še pogovoril s člani občinskega odbora DeSUS-a Izola, ki ga vodi. Spomnil je, da imajo močan občinski odbor, v katerem so se demokratično pogovorili tudi v najbolj turbulentnih časih stranke. Odbor bo sklical predvidoma za petek.

Ob tem je zatrdil, da ne bo odstopil kot poslanec. Tudi v primeru izstopa iz DeSUS-a želi sodelovati v tej poslanski skupini, če bo ostajala. Če to ne bo mogoče, bo razmislil o nadaljnjih korakih, je napovedal. Konkretnih pogovorov o prestopih v drugo poslansko skupino po njegovih besedah še ni imel, so se pa pogovarjali na kolegialni ravni.

Vse bolj zmedene razmere v DeSUS-u