Predsednica društva Integriteta Simona Habič je prepričana, da so na področju javnih naročil pomembni osveščanje, izobraževanje in povezovanje nevladnih organizacij z vladnimi ustanovami. Foto: MMC RTV SLO
Predsednica društva Integriteta Simona Habič je prepričana, da so na področju javnih naročil pomembni osveščanje, izobraževanje in povezovanje nevladnih organizacij z vladnimi ustanovami. Foto: MMC RTV SLO
Komisija za preprečevanje korupcije
Glavna problematika, ki jo v tem trenutku v Sloveniji zaznavajo v Društvu Integriteta je predvsem zaščita prijaviteljev kaznivih dejanj korupcije. Foto: MMC RTV SLO
Simona Habič o javnih naročilih

Slovensko javnost je v zadnjem času razburilo kar nekaj informacij o domnevnih nepravilnostih pri javnih naročilih. Tako so se med drugim pojavila ugibanja o transparentnosti in ustrezni izpeljanosti postopka javnega naročanja v primeru patrij, izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, najema prostorov Nacionalnega preiskovalnega urada in nekaterih gradbenih projektov.

Ali vsi vedo, kaj je korupcija?
Habičeva pravi, da je netransparentnost postopkov javnega naročanja težava javnih uslužbencev, ki se ukvarjajo z upravljanjem sredstev. "Imajo morda malce manj znanja ali ne poznajo tako dobro celotnega področja. Pa ne govorim o področju javnih naročil, ampak o področju pojava tveganja," pojasnjuje in dodaja, da javni uslužbenci "ne vedo dobro kaj korupcija je, kdaj je neko javno naročilo tudi prekršek in kdaj je ta prekršek tudi korupcija".

"Kot vemo, korupcija ni vedno tudi kaznivo dejanje in tudi tako vsak prekršek znotraj javnih naročil ni vedno nepravilnost. Gre za to, da je pomembno zavedanje javnih uslužbencev za smotrno uporabo samih sredstev," poudarja predsednica Društva Integriteta, ki je v Ljubljani organiziralo mednarodno delavnico z naslovom Transparentnost in integriteta pri postopkih javnega naročanja in upravljanja s sredstvi EU-ja.

"Država stori premalo"
Habičeva opozarja, da je najbolj pomembno, kako je speljan postopek, ne pa samo kdo je na koncu dobil denar. "Pomembno je tudi na kakšen način se je ta denar porabil. Gre za to ali ta storitev, ki jo nekdo opravi ponuja dodano vrednost," pravi Habičeva.


Po njenem mnenju je za uspešno izvedene postopke javnih naročil najpomembnejši interes javnih uslužbencev zato, da bi izvedeli več, da bi se med seboj povezali. "Namen Društva Integriteta je, da organizira take delavnice, na katerih se bodo javni uslužbenci, ki se s tem ukvarjajo, povezali in dobili dovolj informacij," zatrjuje in opozarja, da "država oz. vlada stori premalo na področju povezovanja in na področju strukturirane obravnave pomanjkljivosti in tveganj znotraj procesov javnih naročil".

"Skupaj lahko naredimo več"
Simona Habič je prepričana, da so na področju javnih naročil pomembni osveščanje, izobraževanje in povezovanje nevladnih organizacij z vladnimi ustanovami. "Skupaj lahko naredimo več," poudarja.

V pogovoru pa je še poudarila, da je glavna problematika, ki jo v tem trenutku v Sloveniji zaznavajo v Društvu Integriteta, "predvsem zaščita prijaviteljev kaznivih dejanj korupcije, kjer parlamentarna komisija posega v delo komisije za preprečevanje korupcije v tem delu, da državljana ne ščiti več do določene stopnje, ki je tudi z zakonom zahtevana". "Kar nekaj primerov suma korupcije stoji, ker se naznanitelji in prijavitelji kaznivih dejanj suma korupcije zadržujejo. Tudi v javnih ustanovah je tako," meni.

Simona Habič o javnih naročilih