Foto:
Foto:

Predsednik Mednarodnega združenja za Lipico je zapisal, da je uničevanje nacionalne dediščine iz ozkih in konfliktnih razvojnih interesov, nesprejemljivo, še posebej, če ga podpira vlada. Hkrati je predsednika vlade povabil, da se o položaju, ki je "dosegel kritično točko", prepriča na lastne oči.

V pismu je predstavil popolnoma neprimerne razmere bivanja za mlade žrebice tik ob igrišču za golf. "Bile so v takem blatu, da jih je oviralo celo pri hoji. V izpustu je bilo vse polno nevarnega ostrega kamenja, žic, drugih ostrih predmetov in plastike. Ena žrebica je imela oteklo koleno v velikosti nogometne žoge." Izpust za žrebice naj bi bil ograjen le z improvizirano žičnato ograjo, medtem ko se okrog igrišča za golf gradi nova ograja iz hrastovega lesa.

Spomnil je tudi na mlačen odziv odgovornih na pobudo, da bi Unesco Lipico uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine.

Pust: Konji v Lipici so srečni konji
Direktor Kobilarne Lipica Matjaž Pust očitke združenja zavrača in meni da so konji v Lipici srečni konji, ki jim je omogočeno gibanje v naravi. "Eden njihovih največjih užitkov je, da se povaljajo v blatu, kar je dobro tudi za njihovo dlako. Zvečer jih v hlevih skrtačimo in očistimo," pojasnjuje Pust in dodaja, da nameravajo neustrezno ograjo okoli izpustov na novo urediti še letos. "Za konje se zadnjih 15 let ni skrbelo tako dobro, kot se sedaj," še poudarja.