Tokrat bodo ustavni sodniki svojo odločitev razglasili ustno. Foto: BoBo
Tokrat bodo ustavni sodniki svojo odločitev razglasili ustno. Foto: BoBo

Ustavno sodišče bo odločitev tokrat razglasilo ustno, na javni seji, ki bo v petek ob 11.30.

Razglasitve tudi predvideno sprejetje sprememb zakona o davku na nepremičnine ne bo zamaknilo, so sporočili z ustavnega sodišča.

Vlada je namreč novelo po hitrem postopku poslala v DZ, kjer bodo danes glasovali o njeni uvrstitvi na potekajočo marčevsko redno sejo. V tem primeru bo glasovanje v četrtek.

Predvidena novela pa ne velja, dokler ni objavljena v uradnem listu, zato ustavni sodniki ne vidijo zadržka pri razglasitvi odločitve. Možni so tudi zapleti z vetom državnega sveta na novelo.

Odločitev so že sprejeli, in sicer v torek, je razkril ustavni sodnik Ernest Petrič.

Zakon delno zadržan
Ustavno sodišče je konec februarja začasno zadržalo izvajanje zakona v tistem delu, ki se nanaša na izdajo davčnih odločb. Na takratni javni obravnavi je pripravljavce zakona izdatno izprašalo o načinu vrednotenja nepremičnin, možnosti pritožbe ter zagotavljanja financiranja občin.

Pobudniki presoje so bili tudi po javni obravnavi prepričani, da je zakon neustaven.

Kaj je vlada spremenila?
Od takrat je vlada pripravila številne spremembe pri davku. Vse stanovanjske nepremičnine (ne glede na rezidenčnosti) bodo obdavčene po 0,15-odstotni stopnji. Presečni datum za odmero davka vlada premika na 1. maj, da bodo imeli lastniki nepremičnin čas za urejanje podatkov na Gursu do konca aprila.