Kriminalisti preučujejo nepremičninske posle v poslovni coni, v kateri je imelo glavno vlogo v ZDA ustanovljeno podjetje - poštni nabiralnik brez zaposlenih - Candor, katerega lastniki so prijatelji in nekdanji sodelavci nekdanjega premierja Toneta Ropa, župan Drolec pa naj bi bil tihi družbenik. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti preučujejo nepremičninske posle v poslovni coni, v kateri je imelo glavno vlogo v ZDA ustanovljeno podjetje - poštni nabiralnik brez zaposlenih - Candor, katerega lastniki so prijatelji in nekdanji sodelavci nekdanjega premierja Toneta Ropa, župan Drolec pa naj bi bil tihi družbenik. Foto: MMC RTV SLO

Pet članov družine Marušič pravi, da župan ne govori resnice, je za TV Dnevnik poročal Tomaž Bratož. Pogodbo o poravnavi so podpisali z investitorjem in občino, ne pa županom Drolcem.

V pogovoru, v katerega je privolil le brez kamere, je župan povedal: za tisoč kvadratnih metrov, ki jih država ni vrnila družini Marušič, sem dal svoj denar, ker ga imam dovolj, in s tem rešil trgovski center. Vas je poplačal investitor? Ne, nič, itak je propadal, odgovarja. To sem naredil zaradi pritiska občanov, ker v Komendi ni več trgovine. Toda: dokaza o predaji 16.000 svojih evrov dedičem nima, ker so si zaupali na besedo, pravi.

Upravna enota je zgodbo delno potrdila, dediči so zahtevo umaknili, o plačilu pa ne vedo nič. "V postopku izdaje gradbenega dovoljenja so imeli status stranskih udeležencev. Z gradnjo so bili seznanjeni, vabljeni na obravnavo, dobili odredbo," je dejal načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak.

Dediči iz Kopra in Nove Gorice so zaradi klevet najeli odvetnika Bojana Pečenka. Ta je dejal, da dediči Drolčevega denarja niso nikoli dobili. Pokazal, a ne za kamero, je pogodbe o več poravnavah.

Za delež v trgovskem centru, ki ga omenja župan, jim je investitor plačal 8.000 evrov, enega izmed deležev v poslovni coni, ki ga župan sploh ne omenja, znesek pa je enak, 16.000 evrov, je poravnala občina Komenda.

Kriminalisti preiskujejo "težje" posle?
Nikjer torej ni plačnik župan Drolec, s tem naj bi odvračal pozornost od mnogo težjih zadev. Kriminalisti namreč preučujejo nepremičninske posle v poslovni coni, v kateri je imelo glavno vlogo v ZDA ustanovljeno podjetje - poštni nabiralnik brez zaposlenih - Candor, katerega lastniki so prijatelji in nekdanji sodelavci nekdanjega premierja Toneta Ropa, župan Drolec pa naj bi bil tihi družbenik.

Poiskali smo redkega, a dežurnega kritika, ki se upa izpostaviti in županu že 12 let s članki gleda pod prste, prejema anonimke z vseh strani, mozaik pa sestavlja sam in našteva grehe županove uspešnosti: "Gradnja hiš na poplavnem Šmifdovem logu, projekt Kriški grad, trgovinski center v Komendi, medgeneracijsko središče, poslovna cona. Šlo naj bi za precejšnje zneske - 4,3 milijona evrov za razna podjetja, pa nakazila v tujino - skupaj 7,7 milijona."

Zadnja v vrsti kupčij naj bi bila le navidezna zamrznitev medgeneracijskega centra, ki naj bi ga vodila žena župana. Osemmilijonski projekt vzorčnega, drugačnega doma za upokojence z vrtcem, ambulanto in restavracijo, nad katerim naj bi župan dvignil roke v zameno za dejansko obljubo svetnikov, da ne bodo drezali v stare posle.