Udeleženci 1. slovenskega punta so svoje zahteve izražali tudi s transparenti. Foto: MMC RTV SLO
Udeleženci 1. slovenskega punta so svoje zahteve izražali tudi s transparenti. Foto: MMC RTV SLO

Na družbenem omrežju Facebook so dogodek, ki so ga poimenovali 1. slovenski punt, napovedovali že dalj časa, udeležbo pa je potrdilo nekaj sto protestnikov.

Toda v mrzlem srednem popoldnevu se je nazadnje zbrala le peščica protestnikov, med njimi sta bila tudi pojoči major Ladislav Troha in Vojko Kogej, ki je na 4. vseslovenski ljudski vstaji pritegnil medijsko pozornost, ko so ga pridržali policisti - na protest je namreč prišel z vilami, ki jim jih ni hotel izročiti.

Protestniki so se najprej zbrali na Kolodvorski ulici in pred stavbo javne radiotelevizije protestirali proti medijskim lažem in prikrivanju informacij. Nato so se odpravili proti magistratu, med potjo so z glasnim žvižganjem, piskanjem v piščalke in ropotanjem ragelj opozarjali nase, po megafonu pa so kričali, da odhajajo na ogled "turističnih znamenitosti Ljubljane, kjer se zbirajo lopovi in tajkuni".

"Poslanci ne hodijo v službo!"
Pred mestno hišo so protestirali proti korupciji, klientelizmu in zlorabam položajev, vmes pa so se zaslišali vzkliki "Zoki, spoki!". Nazadnje so se odpravili še pred državni zbor, kjer so zahtevali odhod političnih elit, vmes pa so se ustavili še pred ustavnim sodiščem.

Med potjo so večkrat glasno opozarjali tudi na to, da poslanci ne hodijo v službo. Pred protestom so nekateri namreč obiskali tudi obravnavo cestnoprometnih zakonov v DZ-ju, kjer so po lastnih besedah našteli le 10 od 90 poslancev, kar jih je močno razjezilo.

Kepe v policiste
Poslopje parlamenta je med protestnim zborom varovalo približno 10 policistov, v katere so protestniki nenadoma začeli metati snežne kepe, vendar se možje postave na provokacije niso odzvali, zato je protest minil mirno.