Policija zavrača obtožbe o uporabi pretirane agresije na sobotnih protestih. Foto: BoBo
Policija zavrača obtožbe o uporabi pretirane agresije na sobotnih protestih. Foto: BoBo
Policija že zbira obvestila za globe
Protestniki napovedali nadaljevanja
MMC-jeva kamera na 4. vselovenski vstaji

Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo ter Odbor vseslovenske ljudske vstaje sta protestirala zaradi pridržanja štirih udeležencev sobotnih protestov. Policisti so si po njihovem mnenju privoščili pretirano agresijo ob aretacijah protestnikov, ki niso imeli namena izvajati nikakršnega nasilja, temveč so kvečjemu storili manjše prekrške.

Policisti naj bi tako pred začetkom sobotnih protestov brez razloga dvakrat po več kot 30 minut legitimirali, zadrževali in zasliševali aktivista vstaje Petra Petrovčiča, nezakonito odvzeli osebni dokument aktivistki in univerzitetni profesorici Sandri Bašič Hrvatin ter na agresiven način aretirali aktivista in novinarja Vojka Kogoja. Ta je na protestu nosil vile, vendar je z njimi želel samo počastiti spomin na 300-letnico tolminskega punta.

Odbor vseslovenske vstaje zato zahteva odstop policijskega vodstva, ki naj bi policistom očitno izdalo navodilo, naj nastopijo nasilno in agresivno.

Policija se je morala odzvati
Na Policijski upravi Ljubljana pravijo, da zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov ne morejo odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe. Ob tem pojasnjujejo, da so bile pridržani štirje ljudje, ki so bili izpuščeni, ko za to ni bilo več razlogov iz področja javne varnosti.

Najprej so tako policisti prijeli moškega, ki je na shod prinesel vile in jih ni želel izročiti policistom. V nadaljevanju protesta so policisti zaznali osebo, ki je v stavbe metala balone z barvo. Med postopkom sta dve osebi poskusili preprečiti uradno dejanje policistov in kljub pozivanju policistov nista prenehali. "Potrebno je poudariti, da se je policija dolžna odzvati, ko zazna, da določene osebe izvršujejo kaznivo dejanje, in sprovesti vse ukrepe v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku," opozarjajo na PU-ju Ljubljana.

Policija je uporabila najmilejša prisilna sredstva
Sodeč po videoposnetku prijetja Vojka Kogeja, ki je na shod prinesel vile, so policisti uporabili prisilna sredstva in ga zvezali, čeprav je to zaradi njegovih akutnih težav povzročilo bolečine v rokah in je Kogoj želel mirno sodelovati s policijo. Na vprašanje, zakaj so se policisti odločili za uporabo sile, pa na PU-ju Ljubljana pojasnjujejo, da je "policija v skladu z načeli uporabe prisilnih sredstev ter na podlagi danih pooblastil uporabila najmilejša prisilna sredstva (fizična sila in sredstva za vezanje in vklepanje)".

Glede domnevno nezakonito odvzete osebne izkaznice Sandri Bašič Hrvatin pa na PU-ju Ljubljana pojasnjujejo, da policisti niso "nobeni osebi odvzeli dokumentov, temveč je oseba med postopkom s policisti kraj zapustila (odšla s kraja v množico), osebni dokument pa pustila pri policistih".

Vsi pridržani naj bi kršili red in mir
Po podatkih PU-ja Ljubljana so bile vse pridržane osebe obravnavane zaradi kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru, ena oseba zaradi kršitve Zakona o javnih zbiranjih in dve osebi zaradi kršitev, povezanih z Zakonom o osebni izkaznici.

Poleg tega so obravnavali še eno kršitev javnega reda in miru (neupoštevanje odredb policistov), vendar oseba ni bila pridržana. Policija pa sicer nadaljuje zbiranje obvestil in preverjanje okoliščin prekrškov.

Kazenske ovadbe zaradi balonov z barvo?
Policisti tudi nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma "poškodovanja tuje stvari" oz. zaradi metanja balonov, napolnjenih z barvo, v pročelja stavb in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Zoper storilce pa nameravajo, če bodo znaki kaznivih dejanj potrjeni, podati kazenske ovadbe.

Vsi kršitelji "javnega reda in miru" imajo možnost, da izkoristijo pravno varstvo, tako kot velja za vse izdane kazni. Možnost imajo plačati polovično kazen v določenem roku kot tudi podati pritožbo na delo policistov. Vojku Kogeju naj bi bila denimo na mestu dogodka izrečena kazen 460 evrov.

Policija pokazala veliko mero profesionalnosti
"Policija je v vseh dosedanjih javnih shodih pokazala veliko mero profesionalnosti in udeležencem zagotovila varnost kot tudi preprečila, da bi posamezniki med shodi povzročili večjo materialno škodo. In prav zato, kot smo že omenili, moramo ukrepati v primerih, ko posamezniki očitno kršijo javni red in mir oz. ko povzročajo namerno materialno škodo. Tako bo tudi v bodoče," so še pojasnili na PU-ju Ljubljana.

Policija že zbira obvestila za globe
Protestniki napovedali nadaljevanja
MMC-jeva kamera na 4. vselovenski vstaji