Joško Joras zavrača navedbe kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja o
Joško Joras zavrača navedbe kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja o "neutemeljenosti" zahtev za odstranitev zapornice. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Joško Joras v odgovoru na vprašanje, ali upa na ugodno rešitev vprašanja dostopa do svoje hiše.

"To razumem kot zavajanje, zlorabo moči in pa izdajo svojega državljana," je Joško Joras za MMC označil zadnje izjave premierja Pahorja glede zapornic.

Joško Joras predsednika vlade Boruta Pahorja imenuje za Bruta, potem ko je ta njegove trditve glede odstranitve zapornice označil za "neutemeljene" in izdal njegovo zaupanje. V pogovoru je za MMC dejal, da res ni pričakoval, da bodo uslužbenci vlade oziroma kabineta predsednika vlade v javnosti govorili stvari, ki jim jih je sam povedal v duhu zaupnosti. "To je dejanje Brutusa, ki ti spredaj govori, kakšen prijatelj je, zadaj pa ti zarine nož v hrbet."

(Ne)zakonitost zapornice
Glede postavitve same zapornice in njene zakonitosti je Joras povedal, da je vanjo privolil po 24 dneh gladovne stavke, ker se mu je takrat zdelo, da bi bilo to boljše stanje. Ko pa je dojel, da je "s to zapornico veliko slabše, kot je bilo prej", tega ni mogel sprejeti in je sprožil postopek pred piranskim sodiščem, ki je nato izdalo sklep o odstranitvi zapornice.

Današnji status zapornice je po Jorasovih besedah nezakonit. Na navedbe kabineta, da naj bi bila postavljena v skladu s sporazumom, podpisanim med takratnima notranjima ministroma obeh držav, pa je v izjavi za medije zapisal "Zapornica /.../ je postavljena v nasprotju z maloobmejnim sporazumom SOPS."

Joras: O zapornici ne more biti kompromisa
Na trditve kabineta predsednika vlade, da so s hrvaškim vrhom potekali pogovori o kompromisni ureditvi vprašanja zapornice, a so le-ti zastali zaradi Jorasovih izzivanj z incidenti, Joras odgovarja: "Če on (Pahor, op. a.) to prizadevanje, da se mi zagotovi to, kar ima 2 milijona prebivalcev zagotovljeno in nedvomno, nesporno uporablja - če to razume kot izzivanje, potem je res, da jaz izzivam."

Joras ne sprejema kompromisne rešitve in vztraja na stališču, da sta njegova hiša in dovozna pot v celoti na slovenskem ozemlju. Zapornica ga bi motila tudi, če bi imel zanjo daljinski upravljalnik. Zaradi tega nadaljuje gladovno stavko in si želi, da bi uspel tudi vrh slovenske politike prepričati, da bi vztrajal pri njegovih stališčih. Ta pa so po njegovih besedah spoštovanje odločbe piranskega sodišča, ustave in zakonov Republike Slovenije. Vendar pa v to na podlagi nedavnih izkušenj niti ne upa, še pove za MMC.

Gradbeno dovoljenje pred zakonom?
Glede navedb kabineta premierja o zapletih, ki jih povzroča gradbeno dovoljenje, ki ni bilo izdano v Sloveniji, pa Joras pove, da je prav v tem mogoče videti izdajo. "Oni v javnosti citirajo stvari, katere sploh ne držijo po dejstvih." Po Jorasovih besedah je namreč tako navajanje dejstev zavajajoče. Jorasova hiša je bila postavljena leta 1963, preden je bil sprejet zakon, ki je za novogradnje in adaptacije zahteval izdajo gradbenih dovoljenj. Ta zakon je bil sprejet leta 1967, je povedal v pogovoru za MMC.

Zaradi takšnega delovanja vlade je v svoji torkovi izjavi za medije zapisal, da "konkretna stališča vlade v parlamentarni demokraciji in pravni državi zahtevajo razmislek o interpelaciji o delu vlade". V pogovoru za MMC je še dejal, da bi morala vlada ščititi svoje državljane pred nevarnostjo, kakor "mama ščiti svoje otroke".

Joško Joras v odgovoru na vprašanje, ali upa na ugodno rešitev vprašanja dostopa do svoje hiše.