Joško Joras ni slišati najbolj optimističen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Joško Joras ni slišati najbolj optimističen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Zapornica pred dovozom do domovanja Joška Jorasa
Današnja novinarska konferenca naj bi po prvotnih načrtih potekala ob Jorasovi domačiji, a hrvaški policisti dostopa do tja danes niso dovolili nikomur, tudi novinarjem in Jorasovemu odvetniku Danijelu Starmanu ne, češ da gre za hrvaško ozemlje. Joras je nato medijem dal izjavo na območju med slovensko in hrvaško stranjo mejnega prehoda Sečovlje. Foto: BoBo
Danijel Starman, odvetnik Jorasa je prepričan, da Evropa takšnega vedenja Hrvaške ne bo mogla tolerirati.

Bili so le namigi oz. neke informacije, da bi se zadevo lahko rešilo pozitivno 20. avgusta. Lahko so bili ti namigi resnični, lahko pa ne. Lahko, da je bilo vse rečeno v smislu 'baba rekla, baba čula'".

Joško Joras za MMC o tem, da bi bile njegove težave lahko rešene 20. avgusta
Joras ponovno gladovno stavka

Ker kljub obljubam, da bo pot do njegovega doma sproščena, zapornica ostaja, stražijo pa jo hrvaški policisti, Joras spet gladovno stavka. V kabinetu premierja pravijo, da se "izvajajo aktivnosti".

"Nič se še ne dogaja," je o tem, da bo zapornica na poti do njegovega doma 20. avgusta umaknjena, dopoldne za MMC dejal Joško Joras. In ker se ni nič zgodilo, je zdaj sporočil: "Z današnjim dnem nadaljujem gladovno stavko in pozivam odgovorne, naj ne hodijo k meni z nekimi manevri in ustvarjanjem megle, kajti to ne bo pomagalo. Če želijo pomagati državljanom Republike Slovenije, naj jim zagotovijo to, kar jim ustava in zakon zagotavljata."

V pogovoru za našo spletno stran je pojasnil, da od 4. avgusta, ko je po obisku državnega sekretarja v kabinetu premierja Rada Genoria v upanju, da sta se predsednika slovenske in hrvaške vlade Borut Pahor in Jadranka Kosor dogovorila o rešitvi dostopa do njegove domačije, prenehal gladovno stavkati, ni bil v stiku z nikomer od predstavnikov države. "Bili so le namigi oz. neke informacije, da bi se zadevo lahko rešilo pozitivno 20. avgusta. Lahko so bili ti namigi resnični, lahko pa ne. Lahko, da je bilo vse rečeno v smislu 'baba rekla, baba čula'," je poudaril.

"Ne gre za odstranjevanje zapornice, ampak za režim za mojo pot"
Na naše vprašanje, kaj torej pričakuje oz. ali verjame, da bo zapornica umaknjena, je odgovoril, da tu ne moremo govoriti o odstranitvi zapornice, temveč o režimu, ki velja za prehod na njegovo pot. Dodal je, da še vedno pričakuje, da bodo lahko tudi na meji živeli tako, kot sta se predsednika vlad dogovorila - to je normalno, kot vsi drugi državljani Slovenije in Hrvaške, "ki nimajo problemov, ko pridejo domov". "To je bistvo tega prizadevanja. Problem je kratenje človekovih pravic in da se eni in drugi sprenevedajo, da ne vedo, kaj je narobe."

Zdaj smo po njegovem mnenju prišli do resnice, ki boli in odgovornost za katero bodo morali nositi predsedniki vlade, države in državnega zbora, ki slovenskemu državljanu niso sposobni zagotoviti nemotenega življenja na slovenskem ozemlju. "Mati država zahteva od mene, da spoštujem obveznosti." Ko se mora pa politika držati svojih obveznosti, pa se spreneveda, je prepričan.

Pahorjev kabinet: Dogovori zastali zaradi incidentov
Na to so se odzvali v kabinetu predsednika vlade in zagotovili, da "se izvajajo tudi aktivnosti za ureditev dostopa do domovanja Jorasa". "Pri tem vlada deluje skladno z mednarodnimi dogovori in obstoječo zakonodajo." Zato sta bila po njihovih navedbah postavljena klančina, ki omogoča lažji dovoz do domovanja, in sklenjen dogovor med policijama, da se Jorasu in njegovim domačim ne otežuje prehoda do njihovega domovanja.

Hiša na številki Sečovlje 1 sicer nima gradbenega dovoljenja, izdanega v Sloveniji, kar še dodatno zapleta položaj, opozarjajo. Dodajajo še, da so nekateri dogovori o olajšanem prehodu mimo zapornice zastali, ker je Joras izzival z incidenti. Zapornica je bila sicer postavljena kot kompromisni dogovor med nekdanjima ministroma za notranje zadeve Dragutinom Matejem in njegovim hrvaškim kolegom Rončevičem, zato zapornice ni mogoče umakniti, spremenijo pa lahko način prehajanja mimo nje za upravičence dovozne poti.

Odstranitev narekuje odločba sodišča
Spomnimo, da se spor glede sprostitve Jorasove poti vleče že nekaj časa. Joras se je namreč nad robnike in zapornico 10. junija podal kar sam, nato pa ga je predsednik vlade prepričal, naj tega ne stori. Sledilo je njuno srečanje, ker pa rešitve julija kljub temu še ni bilo, je Joras 14. julija začel gladovno stavko, ki jo je po srečanju obeh premierjev 31. julija in Genorievem obisku 4. avgusta prekinil.

Pri odstranitvi Joras vztraja zato, ker je to februarja letos z odločbo odredilo tudi Okrajno sodišče v Piranu. V odredbi je določeno, naj sodni izvršitelj odstrani zapornice in robnike s kolovozne poti proti Jorasovemu zemljišču v bližini mejnega prehoda Sečovlje. Joras, Genorio in Marjan Podobnik, predsednik Zavoda 25. junij, so na srečanju 4. avgusta bo Jorasovih besedah kot skrajni rok za izvršitev sklepov sodišča določili 4. september.

Danijel Starman, odvetnik Jorasa je prepričan, da Evropa takšnega vedenja Hrvaške ne bo mogla tolerirati.

Bili so le namigi oz. neke informacije, da bi se zadevo lahko rešilo pozitivno 20. avgusta. Lahko so bili ti namigi resnični, lahko pa ne. Lahko, da je bilo vse rečeno v smislu 'baba rekla, baba čula'".

Joško Joras za MMC o tem, da bi bile njegove težave lahko rešene 20. avgusta
Joras ponovno gladovno stavka