Zapornice ni mogoče umakniti, mogoče pa je spremeniti režim prehajanja mimo nje, so pred kratkim pojasnili v premierjevem kabinetu. Foto: BoBo
Zapornice ni mogoče umakniti, mogoče pa je spremeniti režim prehajanja mimo nje, so pred kratkim pojasnili v premierjevem kabinetu. Foto: BoBo

Kot pojasnjuje, želi na ta način doseči vzpostavitev pogojev za normalno in neovirano življenje brez sankcij. Zdaj je namreč zaradi ukrepov in aktov hrvaške oblasti, "ki je okupirala ozemlje na levem bregu reke Dragonje," življenje postalo nemogoče, navaja. Prepričan je tudi, da slovenska država na tem območju ne izvaja svojih suverenih obveznosti.

Joras dodaja še, da so mu kršene temeljne človekove pravice, onemogočeno pa mu je tudi svobodno poslovno delovanje, saj se poleg omejitev dostopa do njegovega doma izvaja tudi policijska in carinska kontrola, tako da je začel aprila 2004 uproabljati staro dostopno pot do doma. "Po dveh letih je hrvaška oblast to preprečila, Slovenija pa kljub pravomočni odločbi piranskega sodišča, da gre za motenje moje posesti, ne ukrepa," je še zapisal. Pojasnjuje tudi, da je bilo v nekdanjem SFRJ-ju to območje del enotnega in nedeljivega slovenskega ozemlja.

"Na območje naj pridejo predstavniki Evropske komisije"
Evropski parlament Joras zato poziva, naj na območje pošlje predstavnike Evropske komisije ter naj pošlje njegovo peticijo in svoje mnenje komisiji ter Svetu ministrov Evropske unije. Zaprosil je za prednostno obravnavo.

Peticijo je v vednost poslal evropskemu komisarju za širitev Štefanu Fülleju, premierju Borutu Pahorju in varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek Travnik.