Joško Joras je medijem poslal fotografijo pisma, ki ga je varuhinja za človekove pravice Zdenka Čebašek Travnik poslala premierju Borutu Pahorju. Foto: Joško Joras
Joško Joras je medijem poslal fotografijo pisma, ki ga je varuhinja za človekove pravice Zdenka Čebašek Travnik poslala premierju Borutu Pahorju. Foto: Joško Joras

Joras je varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik o svojih težavah pri odstranjevanju rampe in robnikov na dovozni poti do hiše obvestil 17. julija. Tri dni po tem, ko so mu hrvaški policisti preprečili odstranitev ovir, zaradi česar je začel tudi gladovno stavkati.

"Joras upravičeno pričakuje pomoč države, a to s pravnega vidika ni enostavno"
"Varuh je v preteklosti pri obravnavanju njegovih težav že ocenil, da pričakovanj gospoda Jorasa zaradi spornega pravnega stanja ni mogoče enostavno razrešiti po pravni poti, temveč le z ustreznim dogovorom sosednjih držav, torej nikakor ne z enostranskimi (pravnimi) postopki, ki bi zapleteno situacijo še zaostrili," piše v pismu, ki ga je varuhinja poslala premierju Borutu Pahorju, v vednost pa ga je prejel tudi Joras.

Po njenih besedah Joras pri razrešitvi vprašanj, ki posegajo v njegove pravice, upravičeno pričakuje pomoč slovenskih državnih organov.

Glede nekaterih Pahorjevih prizadevanj za rešitev Jorasovih težav je Čebašek Travnikova obveščena že iz medijev, "ker pa želimo biti o tem in o drugi morebitni pomoči, ki mu jo lahko nudijo naši organi, še podrobneje seznanjeni, vas v želji, da bi s skupnimi močmi vendarle pomagali sodržavljanu, naprošam, da me seznanite z vašimi tozadevnimi aktivnostmi in morebitnimi pomočmi drugih naših državnih organov".

Pri tretji gladovni stavki bo vztrajal
Joras, ki je s svojimi težavami seznanil tudi veleposlaništvo Norveške, kraljevine Belgije in Španije ter evropskega komisarja za širitev Stefana Fuleja, je odločen, da bo pri tretji gladovni stavki vztrajal, dokler mu ne bo omogočena uresničitev sklepa piranskega okrajnega sodišča o odstranitvi vseh ovir na poti do domačije. Stavka ob svojem avtu, parkiranem na kolovozu v bližini vhoda v Sečoveljske soline.