Joseph Daul je predsednik Evropske ljudske stranke (EPP), največje politične skupine v Evropskem parlamentu. EPP je sicer pred meseci sprejela posebno resolucijo o stanju v Sloveniji. Foto: Epa
Joseph Daul je predsednik Evropske ljudske stranke (EPP), največje politične skupine v Evropskem parlamentu. EPP je sicer pred meseci sprejela posebno resolucijo o stanju v Sloveniji. Foto: Epa


Daul se je odzval na torkove besede premierke Bratuškove na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju, ki je pojasnjevala, zakaj slovenska vlada ni podprla kandidature evropskega poslanca Peterleta za generalnega sekretarja sveta Evrope.

Predsednik EPP-ja je v sporočilu za javnost izrazil obžalovanje nad izrečenim. "Ne morem sprejeti prezirljivih izjav premierke Bratuškove proti osebnosti takšnega formata, ki svobodno izraža svoja politična stališča," je zapisal.

Začuden je, da slovenska vlada ni podprla kandidature osebe, ki je "visokoprofiliran član Evropskega parlamenta", ki je dobil priznanje za Evropejca leta, nekdanjega predsednika vlade in zunanjega ministra, ki je "široko prepoznan" po Evropi in evropskih institucijah.

Peterle bi bil odličen kandidat, je zapisal prvi mož EPP-ja, še posebej bi ga veselilo, da bi za položaj naposled kandidirala oseba "visokega političnega kalibra" iz Srednje in Vzhodne Evrope.

"Kandidatura neresna in nerealna"
Bratuškova je kandidaturo ocenila kot neresno in nenavadno ter spomnila, da je Peterle formalno kandidaturo poslal vladi le dva dni pred iztekom roka. Hkrati bi vlada težko podprla človeka, ki se "podpisuje po razne peticije ali resolucije političnih grupacij, ki trdijo, da so razmere v slovenski države drugačne od dejanskih".

Peterle se je na besede odzval na profilu Facebooka, kjer je poudaril, da resolucije EPP-ja o razmerah v Sloveniji sploh ni podpisal, je pa javno vprašal, kaj v resoluciji ne drži. Neresnosti je obtožil Bratuškovo in ji očital, da ga skuša diskreditirati pred slovenskimi diplomati. Zatrdil je še, da je vlado "pravočasno obvestil" o svoji pripravljenosti za kandidaturo, postopke pa bi morala izpeljati vlada sama.

Ker je vlada obenem podprla kandidaturo Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov, je dejal, da gre za politični revanšizem in diskreditacijo, ker misli drugače.