Türk ob predaji poslov z Borutom Pahorjem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Türk ob predaji poslov z Borutom Pahorjem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Alenka Bratušek
Bratuškova osebno podpira Türkovo kandidaturo, po poročanju Dela pa za to "pripravlja teren" tudi slovenska diplomacija. Foto: BoBo
Peterle
Erjavec Peterletove kandidature ne podpira. Foto: BoBo


Že več kot leto dni je minilo, odkar je Danila Türka na volitvah za predsednika države premagal Borut Pahor, Türk pa se je preselil v urad nekdanjega predsednika. Türku se je petletni predsedniški mandat iztekel 22. decembra lani.

V sporočilu za javnost ob obletnici je razkril svoj program dejavnosti za prihodnja leta. Najprej se bo, skladno s splošnimi predpisi, preselil med upokojence. Za podaljšanje nadomestila plače tako ne bo zaprosil.

Skladno s spremembo zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike, sprejeto tik pred menjavo na predsedniški funkciji decembra lani, je bil Türk leto dni upravičen do pisarne in dveh sodelavcev, pa tudi do uporabe službenega vozila z voznikom.

Od 23. decembra lani je imel svojo pisarno na Železni cesti v Ljubljani. Leto dni je bil upravičen tudi do prejemanja nadomestila v vrednosti 80 odstotkov predsedniške plače. Kot so pojasnili v njegovi pisarni, drugih prejemkov ni imel.
Mednarodna dejavnost
Kot navaja, se bo posvečal predvsem mednarodnim projektom, zlasti v okviru treh mednarodnih nevladnih organizacij: Madridskega kluba, ki združuje nekdanje predsednike držav in vlad, organizacije Iniciativa za globalno pravičnost s sedežem v Washingtonu, v kateri Türk deluje kot član odbora direktorjev, in organizacije Neodvisni diplomat s sedežem v New Yorku, pri kateri je član svetovalnega odbora.

V prihodnjih dveh letih med drugim načrtuje tudi več že dogovorjenih in potrjenih predavanj v tujini - na Kitajskem, Japonskem, v ZDA in Evropi. Poleg tega se bo udeležil več mednarodnih konferenc, za katere prejema vabila.
Pripravljen je kandidirati v OZN
V njegovem uradu so pojasnili, da je Türk izrazil načelno pripravljenost kandidirati za generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov. Meni, da bi bila ta kandidatura koristna za Slovenijo.

Po njihovih trditvah se v diplomatskih krogih vzhodnoevropskih držav Türk že nekaj časa omenja kot potencialni kandidat za položaj.

Podporo sta v javnih nastopih do zdaj izrazila zunanji minister Karl Erjavec, pa tudi Pahor.

Po novem ima tudi osebno podporo predsednice vlade Alenke Bratušek. Vlada o tem (še) ni razpravljala, Bratuškova pa je osebno podporo izrazila med obiskom v Bruslju.

Kot poroča časopis Delo, je slovenska diplomatska mreža že prejela navodila, naj po svojih močeh pripravi teren za Türkovo kandidaturo. Matična država sicer ni predlagateljica kandidature, je pa njena podpora pomembna, poroča STA.

Erjavec zavrnil Peterleta
Medtem se nadaljuje javna izmenjava besed med Erjavcem in evropskim poslancem Lojzetom Peterletom. Erjavec je namreč zavrnil Peterletovo kandidaturo za mesto generalnega sekretarja Sveta Evrope z obrazložitvijo, da jo je vložil prepozno.

Peterle je na svojem blogu zapisal, da nikakor ne gre za pomanjkanje časa, temveč za pomanjkanje politične volje. Peterle, ki je sicer prejel nagrado "Evropejec leta", meni, da gre za sektaški odnos, saj da je Erjavec za kandidaturo izvedel pravočasno, a naslednjih postopkov pred vlado ni želel izpeljati, niti Peterletu ni ponudil zadostne podpore in informacij za izvedbo.