V Afganistanu v bližini Herata je v vojaškem oporišču Arena (skupaj s špansko in italijansko misijo) nastanjenih 67 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Foto: Slovenska vojska
V Afganistanu v bližini Herata je v vojaškem oporišču Arena (skupaj s špansko in italijansko misijo) nastanjenih 67 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Foto: Slovenska vojska
Julian Assange
Objavo tajnih vojaških dokumentov o razmerah v Afganistanu so zaznali in objavili v številnih velikih svetovnih medijih. Foto: Reuters

V poslanski skupini Zaresa zahtevajo razpravo v DZ-ju o nadaljnjem sodelovanju Slovenije v Afganistanu glede na objave tajnih dokumentov o dogajanju v tamkajšnji mednarodni operaciji. Objava teh dokumentov potrjuje nujnost spremembe zakona o obrambi, da bi dosegli širše družbeno in politično soglasje o sodelovanju v tovrstnih operacijah, menijo.

Kot je v izjavi poslanske skupine koalicijske stranke Zares zapisal Franco Juri, bi bilo potrebno o smiselnosti nadaljevanja sodelovanja Slovenske vojske v operacijah Isaf v Afganistanu "temeljito razmisliti". V Zaresu so tudi prepričani, da je v povezavi s tem vse bolj vprašljiv slovenski prevzem lastne skupine za urjenje afganistanske vojske (t. i. OMLT), kar naj bi se zgodilo letos jeseni.

Menijo, da bi moral "o slehernem nadaljnjem sodelovanju Slovenske vojske v Afganistanu" odločati državni zbor in to po možnosti še pred prevzemom OMLT-ja. Zdajšnji način sprejemanja odločitev o vključevanju Slovenske vojske v različne vrste operacij "ne ustreza več današnji situaciji v mednarodni skupnosti, saj onemogoča iskanje širšega družbenega in političnega (ne)soglasja o sodelovanju Slovenske vojske v mednarodnih operacijah", poudarja Juri.

Žbogar: V Afganistanu do leta 2012, kar je potrdil tudi DZ
Zunanji minister Samuel Žbogar je sicer v ponedeljek v Bruslju dejal, da to načeloma ne bi smelo spremeniti slovenskega sodelovanja v Afganistanu. Tam bo Slovenija po njegovih besedah ostala do leta 2012, kot je odločila vlada, potrdil pa tudi DZ oz. odbora DZ-ja za zunanjo politiko in obrambo. Sicer pa je Žbogar poudaril, da so razmere v Afganistanu nevarne, zapletene in tvegane, tudi za slovenske vojake oziroma za vsakogar, ki je v državi.

Omenjeni dokumenti, ki jih je v nedeljo objavila spletna stran WikiLeaks - gre za okoli 90.000 večinoma tajnih vojaških dokumentov - razkrivajo naraščajoč upor talibanov proti mednarodnim silam v Afganistanu, zaveznikom pa naj bi se slabih devet let po začetku vojaških operacij v tej državi slabo pisalo. Dokumente, ki zajemajo časovno obdobje od 2004 do 2009, so objavili tudi nemška revija Der Spiegel, ameriški dnevnik New York Times in britanski Guardian.