Jeseni bodo imeli slovenski vojaki v Afganistanu povsem novo nalogo - urjenje kolegov iz Afganistana. Foto: Slovenska vojska
Jeseni bodo imeli slovenski vojaki v Afganistanu povsem novo nalogo - urjenje kolegov iz Afganistana. Foto: Slovenska vojska
Slovenska vijska v Afganistanu
Takole je aprila dolžnost v Afganistanu prevzel nov slovenski kontingent vojakov. Foto: Slovenska vojska

Slovenski vojaki bodo urjenje bataljona Afganistancev prevzeli v okviru t. i. skupine za mentorstvo in povezave (OMLT), cilj pa je hitrejše usposabljanje afganistanskih sil, tako da bodo te čim prej sposobne prevzeti odgovornost za varnost v lastni državi. Slovenskim vojakom bodo na tej misiji pomagali tudi ameriški vojaki, pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo.

SV bo skupino OMLT vodil dve leti
Skupino OMLT bo sestavljalo okoli 20 inštruktorjev, medtem ko bodo ostali vojaki skrbeli za njihovo delovanje in varovanje. Nekaj jih bo delo nadaljevalo tudi v italijanskem OMLT-ju, v katerem SV sodeluje že od leta 2006.

V skladu z odločitvijo, ki jo je vlada sprejela decembra lani, bo Slovenija skupino OMLT v okviru mednarodnih sil Isaf vodila najmanj štirikrat zapored, torej dve leti. Skupino bodo slovenski vojaki prevzeli jeseni, delovali pa naj bi v Heratu, kjer svoje delo opravljajo tudi zdaj.

Dolgo in intenzivno usposabljanje
Kot omenjeno, se je usposbljanje vojakov za to nalogo že začelo, saj se precej razlikuje od dozdajšnjega patruljiranja v okolici Herata. Za zdaj vaje potekajo na ravni posameznika, nato pa bodo tudi na ravni enote, tako da bodo vojaki v ta namen potovali v Nemčijo.

Usposabljanje enote kot celote je obvezno in enako za vse zavezniške mentorske skupine do ravni bataljona. Tisti, ki bodo delovali v višjih poveljstvih, se bodo obenem udeležili tudi usposabljanja v Natovem centru na Poljskem. Pred prevzemom naloge je za vse sodelujoče zahtevano še usposabljanje na območju operacije, še pravijo na Morsu.

Svaruni bodo zagotavljali najvišjo stopnjo zaščite
Na tem mestu velja spomniti, da bo SV hkrati s prevzemom najnovejše naloge prvič začel uporabljati tudi nove osemkolesnike svarun, ki jih bo Slovenija v Afganistan poslala skupaj z lahkimi oklepnimi vozili humwee in šestkolesnimi valuki. In prav svaruni naj bi bili tisti, ki bodo slovenskim vojakom zagotavljali največjo stopnjo zaščite pred improviziranimi eksplozivnimi sredstvi, ki so najpogostejši razlog poškodb v Afganistanu, so sporočilo za javnost sklenili na Morsu.