Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša. Foto: BoBo
Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša. Foto: BoBo

Razen treh že znanih kandidatur za predsednika DeSUS-a za zdaj ni drugih kandidatov, je v izjavi za medije v DZ-ju povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Strankina statutarna komisija pa bo po njegovih besedah še presodila, ali bo ob Karlu Erjavcu, Srečku Felixu Kropetu in Dominiku Šteinerju dopustila še kakšno kandidaturo neposredno na novembrskem kongresu.

Se Erjavec vrača? Foto: BoBo
Se Erjavec vrača? Foto: BoBo

V poslanski skupini se bodo po besedah Jurše v prihodnjem tednu skušali poenotiti okoli podpore enemu od kandidatov, a to še ni čisto gotovo. Jih bodo pa pred tem povabili na razgovor, na katerem bodo govorili o njihovi viziji prihodnosti DeSUS-a in o medsebojnem sodelovanju. Neuradno naj bi namreč Erjavec svojo kandidaturo na kongresu pogojeval s podporo celotne poslanske skupine, v nasprotnem primeru pa bi jo lahko tudi umaknil, piše STA.

Demografski sklad in preoblikovanje vlade

Po poročanju TV Slovenija se je Jurša s predsednikom vlade Janezom Janšo dogovoril, da vladna odločitev o tem, da bo demografski sklad vodil direktor, in ne minister, ni dokončna. "To je vprašanje, ki ga bomo odpirali takrat, ko bo izvoljen novi predsednik." "Tokrat pa je rok preložen, mislim, da na 15. januar prihodnje leto."

Po poročanju TV Slovenija je Jurša tudi namignil na preoblikovanje vlade. Novi predsednik stranke bo namreč "zelo verjetno" tudi član vlade, je poročal novinar Gregor Drnovšek. "Treba bo temeljito premešati karte, videti, koliko ima kdo koga na položaju, koliko je ministrov, koliko je državnih sekretarjev, in potem lahko ugotovimo, ali bo moral eden od naših iti ali ne. Imam občutek, da ne," je izjavil Jurša

Ocena dela vlade prihodnje leto

Poslanska skupina se je sicer sešla na rednem posvetu, poroča STA. Kot je povedal Jurša, so nekaj besed namenili tudi opozicijski pobudi za t. i. koalicijo ustavnega loka, v okviru katere si opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB prizadevajo za vzpostavitev alternativne vlade z morebitnim kandidatom za mandatarja Jožetom P. Damijanom. Ponovil pa je, da doslej še niso dobili kakšnega uradnega povabila na sestanek.

Vendarle pa po besedah Jurše za zdaj kaže v korist trenutne koalicije, saj so v njej dosegli to, česar pod prejšnjo vlado niso, prav tako izoblikovani predlogi kažejo v smeri doseganja njihovih ciljev, je ponovil. Po enem letu vladanja (torej marca prihodnje leto) pa bodo v stranki opravili analizo in presodili, ali so dosegli tisto, kar je zapisano v koalicijski pogodbi.

Predstavniki omenjenih štirih opozicijskih strank naj bi se prav danes znova sešli v DZ-ju, a podrobnosti o vsebini sestanka niso znane niti jih za zdaj ne želijo razkrivati, še poroča državna tiskovna agencija.

Vodja poslancev DeSUS-a namignil na možnost rekonstrukcije vladne ekipe