Bojan Veselinovič na direktorskem stolčku ostaja do konca oktobra. Foto: BoBo
Bojan Veselinovič na direktorskem stolčku ostaja do konca oktobra. Foto: BoBo

Nadzorni svet sicer ni sprejel Veselinovičevega predloga, da bi se mu odpovedni rok iztekel prej kot v 30 dneh, tako Veselinovič ostaja direktor do 30. oktobra.

Veselinovič je z mesta direktorja odstopil po neuspešnih pogovorih z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021. Kot je tedaj pojasnil Veselinovič, ne more privoliti v pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ter dodal, da pri "teptanju novinarske avtonomije ne bo sodeloval".

Sorodna novica Von der Leyen in Michela skrbi nefinanciranje STA-ja, opozorila ponovile novinarske organizacije

Nadzorni svet se je seznanil tudi z iztekom razpisa za novega direktorja agencije. Ob tem so sklenili dodatno preveriti, ali prijavljeni kandidat res izpolnjuje zahtevane pogoje. Razpisna komisija bo sicer glede na enega od sklepov sveta preverila, ali je za prijavo na mesto direktorja STA-ja v skladu z veljavno zakonodajo potrebna predložitev dokazila o nekaznovanosti in da kandidat ni v sodnem postopku. Po neuradnih informacijah naj bi se prijavil nekdanji generalni direktor RTV Slovenija, Igor Kadunc.

Razpis je bil objavljen septembra, saj bi Veselinoviču tako ali tako potekel mandat konec leta.

Vodstvu STA-ja je nadzorni svet naložil, naj preveri, kako so v javnost prišle določene informacije o razpisu, in po potrebi ustreznim organom prijavi sum storitve kaznivega dejanja.