Ugotovitve Računskega sodišča, da z nakupom oklepnikov ne bo mogoče doseči tako nacionalnih ciljev kot ciljev zveze Nato za Slovenijo, nekaterih strank ne presenečajo. Foto: MMC RTV SLO
Ugotovitve Računskega sodišča, da z nakupom oklepnikov ne bo mogoče doseči tako nacionalnih ciljev kot ciljev zveze Nato za Slovenijo, nekaterih strank ne presenečajo. Foto: MMC RTV SLO
Nakup oklepnikov negospodaren

Tako naj bi bilo 25 od skupaj 135 oklepnikov le školjk brez motorja, menjalnikov in celo koles, je poročal Pop TV.

Po mnenju poslanca LDS-a Antona Anderliča je poročilo Računskega sodišča potrdilo tisto, na kar je opozarjala takratna opozicija. Hkrati poročilo po njegovih besedah pojasnjuje željo takratne koalicije, da se onemogoči parlamentarna komisija, ki je preiskovala nakup oklepnikov. Anderlič se strinja z ugotovitvijo poročila, da bi ministrstvo, če bi k pogajanjem povabilo oba ponudnika, doseglo boljšo ceno.

Tudi po mnenju vodje poslanske skupine Zaresa Cvete Zalokar Oražem je poročilo potrdilo, kar so mnogi ugotovili in opozarjali že v preteklosti, in sicer da je bil nakup oklepnikov glede na gospodarnost in transparentnost vprašljiv. Ugotovitev, da Slovenija z nakupom ne bo dosegla niti nacionalnih ciljev niti ciljev Nata, je po njenih besedah "tragična". Po njenem mnenju bi bilo te mogoče doseči z bistveno manj denarja.

Prav tako tudi Gvido Kres (SLS) poudarja, da so ugotovitve Računskega sodišča potrdile vse, "na kar smo v SLS-u ves čas vztrajno in glasno opozarjali". Od ministric za notranje zadeve in obrambo pričakujejo takojšnje informacije o poteku preiskav, ugotovitev odgovornosti ter sankcije. Po njegovih besedah so v SLS-u že od prvih sumov nepravilnosti opozarjali, da je bil nakup nenačrten in negospodaren, izpolnitev pogodbe o nakupu pa pomanjkljiva.

Zmago Jelinčič (SNS) pa je dejal, da se zadeva "kaže kot zelo sumljiva in vprašljiva". Po njegovem mnenju bi bilo treba raziskati "celotno pot, ki se je začela že s prodajo šestkolesnikov, t. i. valukov". Po njegovih besedah se namreč ne bo "zgodilo nič, dokler se ne bodo razpletle korenine, ki so pogojevale vse skupaj".

V DeSUS-u menijo, da je ugotovitve Računskega sodišča treba spoštovati. Po besedah vodje poslanske skupine Franca Žnidaršiča vmešavanje in ugotavljanje pravilnosti ugotovitve sodišča nista v njegovi pristojnosti. Prepričan pa je, da je sodišče v izreku takega sklepa navedlo dovolj tehtne argumente.

Cvikl: Preiskovalna komisija je prišla do enakih ugotovitev
Nad ugotovitvami sodišča pa ni presenečen tudi nekdanji predsednik preiskovalne komisije DZ-ja o nakupu oklepnikov Milan M. Cvikl. Po njegovih besedah je bila namreč to tudi ključna ugotovitev preiskovalne komisije pod njegovim vodstvom. "Žal pa je bila komisija politično ustavljena in s tem onemogočena predstavitev ugotovitev komisije," je poudaril Cvikl.

Nakup oklepnikov negospodaren