Kje, koliko in kaj vzeti? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kje, koliko in kaj vzeti? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vlada bo rezala svetovalne pogodbenike

Finančni minister Franc Križanič je napovedal rebalans proračuna v predvidenem znesku 455 milijonov prihranjenih evrov. V DZ-ju bo po njegovih pričakovanjih sprejet na julijski seji.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je bila pri predstavljanju varčevalnih ukrepov nekoliko konkretnejša. V vladno proceduro namreč stopa dopolnilo zakona o intervencijskih ukrepih, ki bo ne glede na sprejete kadrovske in poslovne načrte zamrznil zaposlovanje pri vseh proračunskih uporabnikih (občine, zavodi, ministrstva in organi v sestavi ...) do konca leta 2012. Pod določenimi pogoji bodo posamezne zaposlitve dovoljene - po besedah ministrice Pavlinič Krebsove "če so za to pri uporabniku na voljo proračunska sredstva in če s tem zasleduje cilj zmanjšanja števila zaposlenih v javnem sektorju". S tem ukrepom naj bi sledili lani sprejetemu vladnemu sklepu o zmanjšanju odhodkov za plače v 2011 za tri odstotke (120 milijonov evrov; celotna masa plač v javnem sektorju na letni ravni znaša 4 milijarde evrov) glede na leto 2010.

Prav tako je napovedala prepoved sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb (predvsem svetovalne narave ali pri oblikovanju zakonske materije ...) razen za usposabljanja in opravljanja izpitov v javnem sektorju. Že sklenjene avtorske pogodbe bo treba razdreti. Odgovorno osebo, ki bo to kršila, čaka kazen 4.000 evrov, je pojasnila. Pojasnila je, da omenjenega "varčevalnega" vladnega sklepa nekateri proračunski uporabniki niso spoštovali. Izrazila je pričakovanje, da bodo zakonske sankcije k temu pripomogle.

Ob tem je poudarila, da Slovenija pri uvajanju tovrstnih ukrepov ne bo osamljena. Podobna ureditev po njenih besedah že velja v sosednji Italiji. Podrobneje bo predlog zakona predstavljen v prihajajočih dneh in tednih.

Vlada bo rezala svetovalne pogodbenike