Franc Kangler je prepričan, da za mariborskimi protesti stoji
Franc Kangler je prepričan, da za mariborskimi protesti stoji "centralna ljubljanska leva politika." Foto: BoBo
Mariborski župan Kangler odstopil

Ob tem je zadnji mariborski župan Franc Kangler poudaril, da je držal obljubo, ki jo je dal na začetku decembra. Ob slovesu pa je izpostavil, da je za Maribor naredil veliko dobrega, pri čemer je poudaril predvsem projekt Evropska prestolnica kulture, dodal pa je, da bodo nekateri projekti zaradi njegovega odstopa ostali nedokončani, je za MMC sporočila Ana Bučar s TV Maribor.

Kangler je ob tem dejal, da si želi, da bi tisti, ki stojijo za protesti, stopili "iz sence" in ponudili alternativo. Obenem pa je za proteste okrivil tudi "strice iz ozadja" oziroma "centralno ljubljansko levo politiko." Dejal je še, da se položaju državnega svetnika ne namerava odpovedati, in s tem napovedal pritožbo na ustavno sodišče. Kangler je še dejal, da se iz politike ne bo povsem umaknil, temveč da bo deloval "v senci."

Občino Maribor bo do izvolitve novega župana vodil podžupan Milan Mikl. Nadomestne volitve mora volilna komisija razpisati v roku 15 dni, nato pa se morajo volitve izvesti v roku 60-90 dni. Kangler je ob tem že napovedal, da bo njegova Županova lista na volitvah nastopila s svojim kandidatom.

Ob tem je Kangler tudi izrazil upanje, da bo njegovo dejanje dalo zgled vsem drugim slovenskim politikom, po njegovem mnenju bi namreč moral kateri izmed županov to "storiti že prej". Kangler je namreč prepričan, da v Sloveniji veljajo dvojna merila: "Žalostno je za to državo, da mene preganjajo za ptičjo hišico, nekateri pa izpraznijo Ljubljansko banko za 200 milijonov evrov, da zgradijo nacionalni projekt, pa jim še danes niso potrkali na vrata."

Od ponovne izvolitve do odstopa
Čeprav so mariborski volivci Francu Kanglerju leta 2010 zaupali drugi županski mandat, pa je bil letos deležen številnih očitkov korupcije in klientelizma. Občane Maribora pa je najbolj razburil s postavitvijo radarjev za merjenje hitrosti, pri čemer naj bi se kazni plačevale zasebni družbi.

Radarji so tako postali povod za proteste v drugem največjem slovenskem mestu, kjer so protestniki v prvi vrsti zahtevali Kanglerjev odstop. Ob koncu novembra ga je zaradi neetičnega ravnanja iz svojih vrst izključila stranka SLS. Kljub temu pa so elektorji Kanglerja izvolili v državni svet, kar je še bolj razburilo protestnike.

Mestni svet o odstopu ne odloča
Predstavniki Facebook skupine, ki je pozivala Kanglerja k odstopu, so sicer opozorili, da bo ta lahko opravljal funkcijo župana, vse dokler njegovega odstopa ne sprejme mestni svet. Toda na občini so pojasnili, da mestni svetniki o odstopu ne odločajo - z odstopom se bodo le seznanili, in sicer 7. januarja.

Mariborski župan Kangler odstopil