Pravni strokovnjaki menijo, da je bila nepotrditev Kanglerjevega mandata v DS-ju neupravičena. Foto: BoBo
Pravni strokovnjaki menijo, da je bila nepotrditev Kanglerjevega mandata v DS-ju neupravičena. Foto: BoBo
Protest proti priporu za protestnike

Mariborski župan v odstopu je namreč prepričan, da njegov mandat ni sporen, in trdi, da je bil lustriran. Kot menijo pravni strokovnjaki, so lahko razlog za zavrnitev svetniškega mandata le nepravilnosti v postopku izvolitve, kar pred potrjevanjem mandatov v državnem svetu preverita državna volilna komisija in mandatno-imunitetna komisija.

Pravnik Rajko Pirnat je dejal, da zakon o državnem svetu ne navaja razlogov, zaradi katerih lahko državni svet zavrne potrditev mandata. Dejstvo, da je za to predvideno sodno varstvo pred ustavnim sodiščem, pa po Pirnatovem mnenju pomeni, da morajo biti za to utemeljeni razlogi, povezani s pravilnostjo izvedbe kandidiranja in volitev.

Pravnik Tone Jerovšek meni, da se lahko potrditev svetniškega mandata zavrne samo, če bi državni svet in mandatno-imunitetna komisija ugotovila nepravilnosti v postopku izvolitve. Teh pa v primeru Franca Kanglerja očitno ni bilo, je dejal Jerovšek.

23 ljudi v priporu v Mariboru že od 3. decembra
Kangler je napovedal odstop s funkcije župana Maribora z 31. decembrom. Razlog so bile večkratne demonstracije, na katerih so ljudje zahtevali njegov odstop. Na tako imenovani tretji mariborski vstaji 3. decembra so postali protesti nasilni. Policisti so takrat pridržali 119 ljudi, od tega jih je 28 ostalo pridržanih. Večina jih je še vedno v priporu.

V priporu naj bi bilo po poročanju Dela še 23 ljudi. Od tega jih 13 sumijo napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, deset pa sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje.

Dopoldne se je v podporo priprtim protestnikom pred mariborskim okrožnim sodiščem zbralo okoli 40 ljudi, večinoma staršev, prijateljev in znancev priprtih. S transparenti, nagrobnimi svečami in božičnimi pesmimi so izrazili ogorčenje nad odločitvijo sodišča, da se priprtim protestnikom pripor podaljša do 3. januarja 2013.

Protest proti priporu za protestnike