Mašo bo daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, je zapisano na spletni strani bazilike Marije Pomagaj.

Tradicionalne slovesnosti ob svetovnem dnevu bolnikov na Brezjah se je sicer prijelo ime "malo romanje" bolnikov na Brezje, saj še eno podobno romanje poteka v mesecu juniju.

Papež Frančišek je ob svetovnem dnevu bolnikov napisal poslanico z naslovom Ni dobro za človeka, da je sam. Zdraviti bolnega s skrbjo za odnose.

V poslanici je med drugim zapisal, da je Bog človeka od začetka ustvaril, da se v polnosti uresniči v dinamiki odnosov, prijateljstva in medsebojne ljubezni. Izkustvo zapuščenosti in osamljenosti nas prestraši, je boleče in celo nečloveško. To postane še toliko bolj v času krhkosti, neodločnosti in negotovosti, ki so pogosto posledica katere koli nenadne resne bolezni, je zapisal v poslanici.

Ob svetovnem dnevu tudi v enotah Zdravstvenega doma Ljubljana pripravljajo različne meritve in svetovanja, in sicer v ponedeljek. V različnih zdravstvenih domovih bodo med drugim izvajali meritve krvnega tlaka s svetovanjem za zdrav življenjski slog in kratek posvet s psihologom in dietetičarko.