Notranji minister Vinko Gorenak je spregovoril o ugotovitvah glede nasilja na protestih. Foto: BoBo
Notranji minister Vinko Gorenak je spregovoril o ugotovitvah glede nasilja na protestih. Foto: BoBo
Razdejanje v Mariboru

Vlada je na današnji seji tudi obravnavala poročilo glede nasilnih izgredov na protestih po slovenskih mestih, še posebej v Mariboru in Ljubljani, kjer se je najbolj razplamtelo nasilništvo in je bilo priprtih in poškodovanih več civilistov kot policistov. Ob tem pa so se pojavili tudi številni namigi in indici, da naj bi bile nasilne demonstracije organizirane oziroma celo sponzorirane.

"Naši policisti se prvič srečujejo z nasiljem v realnem življenju. Prej se je dogajalo le na nogometnih tekmah," je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal notranji minister Vinko Gorenak.

Obstaja velika razlika med mariborskimi in drugimi demonstracijami. V Mariboru je bilo prisotnih veliko več ljudi, ki so uničevali tudi premoženje. V Ljubljani pa so bili edini cilj policisti. Izgredniki, ki se pretepajo, so organizirani, je povedal notranji minister in dodal, da se ne ukvarjajo s tem, ali so nasilniki levi ali desni. "Tisti, ki vrže granitno kocko v glavo policistu, je kriminalec," je ocenil Gorenak.

Seznami prijetih nasilnežev, ki so jih posredovali tudi državnim organom, da bi izvedeli, če je morda kdo izmed njih zaposlen v javni upravi, pa kažejo, da je bila večina izgrednikov rojenih med 1987 in 1995, torej so bili med njimi tudi mladoletni.

Policija je na dosedanjih protestih priprla 40 oseb zaradi 49 kaznivih dejanj, 207 pridržanih oseb pa je povzročilo 266 kršitev. Poleg policistov in njihovih vozil pa so bili poškodovani tudi trije policijski konji.

Razdejanje v Mariboru