Andrej Magajna je predsednik Krščanskih socialistov Slovenije. Ta stranka je na volitvah leta 2008 nastopila skupaj s Pahorjevim SD-jem. Do prejšnjega tedna je bil Magajna član poslanske skupine SD-ja. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Magajna je predsednik Krščanskih socialistov Slovenije. Ta stranka je na volitvah leta 2008 nastopila skupaj s Pahorjevim SD-jem. Do prejšnjega tedna je bil Magajna član poslanske skupine SD-ja. Foto: MMC RTV SLO

Izvedel sem, da je to bila gospa, ki je uporabila besedo odstranjen. Pozneje sem od iste osebe izvedel, da je beseda odstranjen mišljena v političnem smislu, da bom politično odstranjen, da je to politični konec.

Andrej Magajna za MMC
RTV Slovenija
Magajna pravi, da za spisek oseb, ki naj bi jih odstranili z RTV SLO, ni izvedel v "krogu poslanske skupine SD-ja", pač pa od ljudi, ki so z njim povezani. V javnosti so se sicer pojavile informacije, da naj bi bili med drugim na omenjenem spisku Jože Možina, Rosvita Pesek in Lidija Hren. Foto: Bobo

Predsednik Krščanskih socialistov Slovenije in poslanec Andrej Magajna je v zadnjih dnevih v središču pozornosti slovenske javnosti. Prejšnji teden podprl referendum o novem zakonu o RTV SLO in izstopil iz poslanske skupine SD-ja, ob tem pa ponovil ostre očitke na račun politike premierja Boruta Pahorja. V sredo pa je v javnosti odjeknila novica, da so policisti pri njem opravili hišno preiskavo. Ta je del preiskave, v kateri je okoli 70 kriminalistov in policistov na podlagi odredb okrožnih sodišč opravilo 21 hišnih preiskav po vsej državi zaradi sumov storitve kaznivih dejanj v zvezi s pornografskim gradivom.

Pojavljajo se trditve, da se je v času, ko ste govorili, da boste izstopili iz poslanske skupine SD-ja, na vas obrnila vaša poslanska kolegica Janja Klasinc in vam grozila ...

Janja Klasinc mi ni grozila. Ona ni tista oseba, ko sem jo omenjal v zvezi z grožnjami in opozorili, da bom odstranjen. Klasinčeva me je večkrat intenzivno pregovarjala, da je zakon o RTV SLO zelo pomemben za koalicijo in da naj v tem primeru odstopim od svojih stališč.

Večkrat se je glede tega obrnila name, vendar s takim, lahko bi rekel kolegialnim odnosom. To nisem čutil kot pritisk, ampak kot željo po homogenosti v poslanski skupini in koaliciji glede tega zakona, ki ga je imela za zelo pomembnega. Toliko o njej. Ni pa to oseba, ki bi mi takrat govorila o odstranitvi.

Ali je res, da vam je Klasinčeva pokazala spisek oseb, ki naj bi jih odstranili z RTV SLO?

Ne. Jaz o Janji Klasinc lahko rečem, da je bila do mene zelo kolegialna poslanka. Jo spoštujem. Me je bolj prosila, da naj bom lojalen v tem primeru. Ni pa imela spiska. To sem sicer izvedel zunaj kroga poslanske skupine SD-ja, toda od ljudi, ki so povezani.

Kdo je govoril o tem spisku?

O tem ne bi govoril.

Ste se pred izstopom iz poslanske skupine pogovarjali tudi z Milanom Balažicem, uradnim govorcem ministrstva za zunanje zadeve?

Tudi Milana sem srečal. Poznava se že dolgo let. In mi je rekel: "Glej, jaz delam v diplomaciji, tudi ti moraš biti diplomat." Govoril je v tej smeri, da mora človek storiti kakšen korak nazaj, da bi potem naredil korak naprej.

Ni pa vam nič grozil? Takšne informacije se tudi pojavljajo.

Jaz te osebe res ne bi omenjal. Ker bi imela določene težave. Izvedel sem, da je to bila gospa, ki je uporabila besedo odstranjen. Pozneje sem od iste osebe izvedel, da je beseda odstranjen mišljena v političnem smislu, da bom politično odstranjen, da je to politični konec.

So vam že sporočili, kako bo naprej potekal postopek glede preiskave?

Nič ne vem. Še do odvetnika nisem šel. Veste, kaj me moti. Zakaj je bil odvzet tudi moj službeni računalnik, kjer imam tudi občutljive politične zadeve. Imam svoje politične opombe, ki si jih pišem ob vsaki temi. Na svojem službenem računalniku imam tudi imenik svojih kontaktov.

Ta računalnik se niti teoretično ne more priklopiti na mojo domačo hišno povezavo. Imam popolnoma ločeno povezavo. Poslanci smo v povezavi DZ-ja, imamo svoj internet, svojo brezžično povezavo. Zakaj so odnesli tudi moj službeni računalnik?

Pri tem primeru pa sem res premišljeval, da moram iti do pravnika, da to razčistim. Sam sem kriminalista opozoril, da je to službeni računalnik, da nima nobene zveze s hišnim omrežjem. Ne vem, mogoče vzamejo vse, kar v tistem trenutku najdejo. Verjetno oni takrat ne razmišljajo. Moram pa to razčistiti z odvetnikom.

Izvedel sem, da je to bila gospa, ki je uporabila besedo odstranjen. Pozneje sem od iste osebe izvedel, da je beseda odstranjen mišljena v političnem smislu, da bom politično odstranjen, da je to politični konec.

Andrej Magajna za MMC